Kıbrıs emlakta ‘çözüm süreciyle’ sıçrama yapabilir

Kuzey Kıbrıs’taki emlak sektörü, Rum kesimi ile olan çözüm sürecinin 3-4 ay içinde neticelenmesine bağlı olarak yüzde 100 büyüme potansiyeli taşıyor. Bölgenin yatırımcı için en avantajlı yönü ise düşük yazlık ev fiyatları ve doymamış konut piyasası…

Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen binlerce turisti ağırlayan Kuzey Kıbrıs, sıcak iklimi, uzun yaz mevsimi, öğrenci yoğunluğu ve doğal güzellikleri ile uluslararası konut yatırımcısının dikkatini çekiyor. 'Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği CNR Emlak Fuarı’nda açtığı stantta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki önemli projeleri yerli ve yabancı yatırımcılarla buluşturdu. Kendilerine üye 9 Kıbrıslı inşaat firmasıyla fuara katılan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Halil Öncülay, projeler ve Kıbrıs emlak piyasası ile ilgili olarak Emlakjet’e konuştu.

“Yatırımlar 6 ile 12 ayda geri dönebiliyor”

Birliğe bağlı 250’ye yakın firma bulunduğunu belirten Öncülay’ın verdiği bilgilere göre, Kıbrıs’ta Magosa, İskele ve Girne bölgeleri ağırlıkla Alman, Rus ve İngiliz yabancılar tarafından ilgi görürken son zamanlarda buna Çinlilerin de katıldı. Kuzey Kıbrıs'taki evlerin en büyük avantajı ise uygun fiyatları. Bölgede yatırımların 6 ile 12 ay arasında geri döndüğünü belirten Öncülay, “İstanbul’da 3.500 olan metrekare fiyatı Kıbrıs’ta 1.500 TL. Emekli olarak gelip buradan ev alanlar oluyor. Fiyat ve piyasanın henüz doymamış olması bugün yatırımcılar için önemli bir avantajı” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs’ta emlak piyasası % 100 büyüyebilir

Türkiye’deki siyasi ve ekonomik gelişmelerin Kuzey Kıbrıs’ı direct olarak etkilediğini ve Türkiye’ye paralel olarak iniş-çıkışlar yaşandığını belirten Öncülay, “2007 yılında Kuzey Kıbrıs tarafının Annan Planı’na evet demesinin ardından büyük bir patlama yaşayan, 2009- 2015 yılları arasında ise stabil bir seyirde devam eden emlak sektöründe ikinci büyük sıçrama Kuzey Kıbrıs ile Rum Kesimi arasındaki çözüm süreci neticelendiğinde olacak” dedi. Çözüm sürecinin 3-4 ay içinde nihayete varırsa 2017’de Kuzey Kıbrıs’ta emlak sektörünün yüzde 100 büyüyeceğini kaydeden Öncülay, “Bugün tamamen aynı nitelikte iki daireden Güney Lefkoşa’da olanı 350 bin euro, Kuzey Kıbrıs’ta olanı 60 bin euro. Aradaki bu fark eşitlendiğinde hem yatırımlar değer kazanacak, hem de yüzde 300 kazanç olacak” diye konuştu.

100 bin TL’ye denize nazır proje var

Öncülay’ın verdiği bilgilere göre fuarda sergilenen Kıbrıs projeleri arasında en uygun fiyatlar 26 bin sterlinden yani yaklaşık 100 bin liradan başlıyor. İskele bölgesinde 60 metrekare, denize nazır, site içinde güvenlikli olan bir projede 100 bin TL, bugün bölgedeki en uygun fiyat… En pahalı projenin fiyatı ise 190 bin TL’ye satılan Magosa’da yer alan 170 metrekare 3+1 rezidanslar…

Emlakjet Haber

0 Takipçi