Konut Alım Satım İşlemlerinde Yeni Dönem Başladı

Ev alım satımında yeni dönem başlıyor. Tapu harcı gerçek değer üzerinden alınacak. Bölge değerinin altında işlem yapanlara cezai işlem uygulanacak.

Hükümet konut alım - satım işlemleri üzerinden tahsil edilen tapu harcı için yeni düzenleme yapılacak. Böylece konut alım-satımında da yeni dönem başlayacak. Sabah Gazetesi’nin haberine göre; Gayrimenkullerin tapuda satış yoluyla devri işlemine ilişkin tapu harcı oranını, gayrimenkullerin harca esas alım - satım bedellerine göre farklılaştırmaya yönelik Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor. Yasal düzenleme ile tapu harcı için vatandaşın değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gerçek değer esas alınacak.

Vergi zararı sona erecek

Mevcut uygulamaya göre, kişinin beyanı ve rayiç bedel esas alındığı için 300 bin TL'lik ev alan vatandaş 100 bin TL beyanda bulunarak indirimli tapu harcı imkânından yararlanıyor. Yüzde 3 vergi ile 3 bin TL tapu harcı ödüyor. Yasal düzenlemeyle tapu harcı gerçek değerden yatacağı için düşük beyan sona erecek. Konut ve iş yeri satışlarında devletin yıllardır uğradığı vergi zararı sona erecek.

0 Takipçi