Konut Kredi Faizleri Düştü

Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş 2019 yılında da devam ediyor. Bu bilgi doğrultusunda bankaların faiz oranları yüzde 2.28 seviyesine düştü.

Bankaların konut kredisi faiz oranları Ocak ayında yapılan düzenleme ile birlikte 2.28 seviyesine geriledi. Kredi Pazarı’nda yer alan habere göre kur krizi ve Merkez Bankası faiz arttırım kararından olumsuz etkilenen konut kredisi faiz oranları 2018 ilk yarısında yüzde 3 ve üzeri seviyelere ulaşmıştı. 2018’in üçüncü çeyreği sonrasında düşüş ivmesine giren konut kredisi faiz oranları Ekim ayından, itibaren düşüşe geçmişti. Edinilen bilgilere göre ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi faiz oranları ile oluşturulan tüketici kredi faizi yüzde 37.73’e çıktıktan sonra 4 Ocak’ta yüzde 31.94’e indi ve 3-3.5 ayda 5.78 puan azaldı. Konut kredileri en yüksek yüzde 29.28’e kadar çıkarken sadece 1.58 puan azalarak yüzde 27.70’e indi. Bireysel krediler arasında düşüş hızı en yavaş kredi türü konut kredisi olsa da düşüş ivmesinin ilerleyen aylarda devam etmesi bekleniyor.

Konut kredisi faiz oranı düşüşü alıcıları harekete geçirdi

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ile son açıklanan TÜİK 2018 Kasım verilerinde ipotekli satışların bir önceki senenin aynı ayına oranla yüzde 85 düştüğü görüldü. Konut sektöründe yaşanan olumsuzluklar ve konut almakta zorlanan vatandaş için geçtiğimiz ay Ziraat Bankası ile konut sektörü arasında işbirliği anlaşması gerçekleştirildi. İşbirliği kapsamında konut sektörünün de desteğiyle bankalar anlaşmalı konutlarda ilk olarak 120 ay vade ve 500 bin TL’ye kadar yüzde 0.98 faiz oranları ile konut kredisi kullandırmaya başladı. Kampanyaya Ziraat Bankası’nın ardından HalkBank, VakıfBank, İş Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve son olarak da Kuveyt Türk Bankası destek verdi. Anlaşmadaki konut fiyatlarının yüksek olması göz önünde bulundurularak kampanyada bulunan bazı bankalar 500 bin TL olan kredi üst limitini 1 milyon 200 bin TL kadar çıkardı. Konut kredisi faiz oranı düşüşü birçok alıcıyı harekete geçirirken, anlaşmalı projelerin sadece büyük şehirlerde bulunması ve marka konutların satış fiyatlarının yüksek olması sebebi ile yüzde 0.98 faiz oranlı konut kampanyası konut almak isteyen birçok vatandaşı kapsamadı.

Konut kredisi faiz oranı son durum

Konut kredisi faiz oranı son durum incelendiğinde, ikinci el konut almak isteyen vatandaş ise bankaların kampanya haricindeki konut kredisi faiz oranlarına mahkum kaldı. Anlaşmalı konut projeleri haricinde bankaların konut kredisi faiz oranları alt seviyesi yüzde 1.89’dan başlıyor. Güncel olarak en yüksek konut kredisi faiz oranı ise yüzde 2.8 seviyesinde yer alıyor. Yüzde 1.89 faiz oranlı, 100 bin TL tutarlı, 60 ay vadeli konut kredisi için hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin toplam geri ödeme miktarı 168 bin 000 TL ye, aylık ödemeleri ise 2 bin 800 TL’ye karşılık geliyor.

0 Takipçi