Konut kredi faizleri nasıl yanıltıyor?

Tabela faizine bakarak konut kredisi bankanızı seçmeye kalkıştığınızda ummadığınız bir tablo ile karşılaşabilirsiniz… İşte konut kredisi seçimini yapacak olanlar için tiyolar…

Hangi bankadan konut kredisi kullanacağınızı belirleyen en önemli argümanlardan biridir faiz oranları. Banka seçimi yapmak için öncelikle en  düşük faiz oranı veren bankayı seçmeye çalışırsınız. Tapu masrafı, emlakçı masrafı vs derken artan konut alım maliyetinizi kontrol altına alabilmek için, borçlanma maliyetinin bütçenizi aşmamasını istersiniz.

Tabela faizine bakarak karar vermeyin

Ancak bu noktada karşılaştırma yapmak için sadece tabeladaki faize bakıp karır vermek yeterli değildir. Hatta çoğu zaman yanıltıcıdır. Çünkü bankaların levhalarında gördüğünüz faiz oranları çoğu zaman masraf hariç faiz oranlarıdır. Oysa konut kredisi kullanmaya kalktığınızda, eksper masrafı, hayat sigortası, kaza sigortası, hizmet bedeli gibi pek çok kalemde bankalar sizden masraf talep ederler.

Aynı faiz oranına sahip iki bankanın maliyeti farklıdır

Bu masraf kalemleri bankadan bankaya değiştiği için, sonuçta konut kredisi taksitleriniz de, başlangıçtaki faiz oranı aynı olan iki bankada dahi değişebilmektedir. Ya da size en düşük faizi sunduğunu iddia eden bankanın kredi maliyeti, daha yüksek faiz veren bankadan yüksek olabilmektedir.

Emlakjet editörü, konut kredi faizleri karşılaştırmasında yanılmamanız için şu noktalara dikkat etmeniz gerektiğine işaret ediyor:

Masraflar taksitlerinizi de yükseltir

Tabela faizi yanıltıcı olabilir. Masraflar eklendiğinde taksitleriniz, başlangıçta düşündüğünüzden daha yüksek seviyede çıkabilir.

Örneğin: kredipazari.com isimli sitede yer alan banka faizlerini esas alalım. Akbank’ın 5 yıl vadede kredi faizi yüzde 1,05 seviyesinde bulunuyor. Bu hesapla bankanın aylık kredi taksitlerinin 2 bin 255 TL seviyesinde olması beklenir. Ancak masraflar dahil edildiğinde çıkacak olan aylık taksit 2 bin 400 TL seviyesindedir. Bu da aylık yüzde 1.28 faiz anlamına gelir.

En düşük tabela faizini veren bankanın kredi maliyeti her zaman en düşük kredi maliyeti anlamına gelmez. Ya da en yüksek tabela faizini veren bankanın maliyeti de en yüksek kredi maliyeti anlamına gelmez.

Örneğin İŞ Bankası’nın masraf hariç 5 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı yüzde 1.09. Buna karşılık DD Mortgage’in aynı vadedeki konut kredi faiz oranı yüzde 0.97. Masraflar hariç tutulduğunda arada 0.12 puanlık fark görünüyor. Ancak vade sonu maliyetler açısından sonuç çok daha farklı.  Masraflar hesaba katıldığında İş Bankası’nın aylık taksidi 2 bin 370 TL olurken, çok daha düşük taksidi olması beklenen DD Mortgage’in aylık taksidi 2 bin 380 TL seviyesine çıkıyor.

Her bankanın masraf anlayışı farklıdır

Her bankanın masraf anlayışı ve uygulaması farklıdır. 5 yıl vadeli 100 bin liralık kredide masraflar bankasına göre değişirken, en düşük masraf tutarı 3 bin 605 TL, en yüksek masraf tutarı ise 9 bin 464 liraya kadar çıkabilmektedir.

Kimi banka kaza sigortasına ihtiyaç duymazken, kimi bankada 5 bin lirayı aşan kaza sigorta poliçeleri düzenlenmektedir. Kimi banka konut sigortasını 735 liraya yaparken, kimi bankada bu rakam bin 850 liraya çıkabilmektedir.

(Krediye ilişkin sigortalar 45 yaşındaki bir kişi, 10 yıllık bina ve 120 m 2 ev temel alınarak hesaplanmıştır. Yaşınıza, binanın yaşına ve büyüklüğüne göre bu miktarlar değişebilir. )

Bazı finans kuruluşlarında avukatlık masrafı bile baştan tüketiciden tahsil edilmektedir.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi