Konut ve Arsalara Talep Arttı

Konut kredilerinin düşmesiyle gayrimenkul yeniden yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Düşük faiz, uzun vade ve ödemesiz dönemlerin etkisiyle konut, arsa ve iş yerlerine ilgi arttı.

Gayrimenkul sektörü, arka arkaya açıklanan kampanyalar sonrasında canlandı. Cebinde parası olan da olmayanda düşük faiz, uzan vade ve ödemesiz geçen dönemlerin etkisiyle satın alabileceği konut, arsa ve işyeri arıyor. Oluşan yüksek talep inşaat firmalarını da mutlu etti. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Gayrimenkuldeki primin alternatif yatırım araçlarından yüksek olacağı beklentisi yatırımcıyı yönlendirdi” diye konuştu. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, şirketin telefon, dijital ve fiziki tüm satış kanallarında son bir haftalık sürede neredeyse yüzde bin artış yaşandığını belirtti. Söz konusu ilginin satışa da döndüğüne de dikkat çeken Kabadayı, “Bizim projelerimize sektörün durgun olduğu dönemlerde de ilgi vardı. Pandemi döneminde de evlerimizin birçoğu az katlı, bahçeli ve balkonlu ferah olduğu için ilgi artmıştı ancak son bir haftada bu adeta yüzlerle katlandı” diye konuştu.

Konut stokunun yüzde 30’u satılır

Şirket stokunda 250 konut bulunduğunu ifade eden Kabadayı, bunun kısa sürede en az yüzde 30’nun satılacağını tahmin ettiklerini vurguladı. Gelen alıcılar arasında yatırımcıların da olduğuna dikkat çeken Kabadayı, şunları kaydetti: “Alternatif yatırım araçlarında oluşan karı realize eden, yatırımını fırsat gördüğü diğer yatırım araçlarına yönlendirecektir. Bu noktada da gayrimenkul önemli bir avantaj. Çünkü konut kredi oranları düşük. Maliyetler arttı ve inşaat firmaları bu maliyetleri fiyatlara yansıtmadı. Bu da gayrimenkulde prim olduğunu gösteriyor. Yatırımcı da bunu biliyor. Konut kredi oranlarında uygunluk olduğu müddetçe bizim sektöre talep olur.”

Büyük balkonlar ön plana çıktı

Salgınla birlikte, bir dönem çok popüler olan Fransız balkonunun yerine geniş Türk tipi balkonların tercih edildiğine dikkat çeken Kabadayı, “Artık fiziksel, sosyal ve dijital planlama birlikte ele alınacak. Teknolojiye yatırım yapan gayrimenkul geliştiricileri öne çıkacak. Akıllı şehir uygulamaları ile yeşil binaların yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Tasarımcılar ve mimarlar tarafından iyi düşünülmüş yaşam alanları da projelerde fark oluşturacak” diye konuştu.

0 Takipçi