KONUTDER: 6 ay sonra ev fiyatları yükselebilir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde 1 ay önce başlatılan konutta indirim kampanyası ile 1 ayın sonunda satılan ev sayısının 5 bine yaklaştığını belirten KONUTDER Başkanı Altan Elmas, “2 ay sonunda 10 milyar lira ciro elde edileceğini ve 10-12 bin konutun satılacağını düşünüyorum. Son 2 ayda maliyet artışının % 20'yi geçmesiyle 6 ay sonra ev fiyatlarında yükseliş olabilir" dedi.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde 1 ay önce başlatılan konutta indirim kampanyası ile kampanyadan yararlanan kişi sayısının 5 bine yaklaştığını açıkladı. 31 Ekim'e kadar sürecek kampanyada peşinat yüzde 10'a çekildi, peşin alımlarda yüzde 10 indirim yapıldı. Konut kredi faizleri yüzde 2'yi aşmışken, firmalar kendi bünyesinde 120 ay vadede 0.98 faiz imkânı sundu.


Kampanyada 1 ay geride kalırken, kampanyayı değerlendirerek beklentilerini açıklayan Elmas, stoklardaki azalmaya paralel olarak maliyetlerdeki artışa dikkat çekti. Elmas, “TÜİK rakamlarına göre son 1 yılda Türkiye genelinde ev fiyatları yüzde 10,5 arttı. İstanbul 'da ise yüzde 4 artış oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamlarına göre son 1 yılda maliyetler yüzde 27 arttı. Kendi araştırmalarımıza göre ise, kurun hareketlenmesiyle beraber son 2 aydaki maliyet artışı yüzde 20'yi geçti. Yani maliyetlerin yanında konut fiyatlarında yükseliş olmadı. Önümüzdeki dönemde, 6 ay sonra maliyetlerdeki bu artış konut fiyatlarına yansıyacaktır. Yansımadan önce ev almanın en avantajlı dönemini yaşıyoruz" dedi. Kampanyaya Sur Yapı bünyesinde 16 projesiyle katılan Elmas, 2 aylık kampanya sürecinin sonunda 10 milyar lira ciro elde edileceğini ve 10-12 bin konutun satılacağını düşündüğünü kaydetti.

'Stok nedeniyle henüz zam yok'

Maliyet artışlarının konut stoğu fazlalığında fiyatlara yansımadığını dile getiren Elmas, şöyle devam etti: "Bu artış konut fiyatlarına yansımadı çünkü stok var. Hazır konutlar ve üretilmekte olan konutlar mevcut. Bu da fiyat üzerinde baskı oluşturuyor, konut alacak vatandaş içinde avantaj oluyor. Birinci el konutta, 14-15 aylık stok vardı. Haziran sonunda Türkiye genelinde konut stoğu 800 bin, İstanbul'da ise 180 bindi. Son 6 ayda Türkiye genelinde 200 bin konut satıldı. Kalan 600 bin konut, 3 ay sonra 250 bin daha düşecek. Bu stok 400 binlere kadar inecek, zaten sıfıra düşmesi mümkün değil. 6 ay sonra konut fiyatlarına maliyetler yansıyacaktır. Bazı illerde yansımaya başladı mesela İzmir'de ev fiyatları çok yükseldi. İstanbul, Ankara , Antalya ve diğer büyükşehirlerde de bunu hissedeceğiz."

'Satışlar son çeyrekte hızlanacaktır'

Ekim ayında satışların daha da artacağını söyleyen Elmas, "Dövizin yükselme beklentisi insanları durduruyor ama bu beklenti de yavaş yavaş kırılıyor. Ekim ayında satışların hızlanacağını düşünüyorum. Zaten bizim sektörde konutlar en çok Ekim, Kasım ve Aralık aylarında satılır. Kampanyanın etkisiyle de bu hızlanarak artacaktır" diye konuştu.


KONUTDER: 6 ay sonra ev fiyatları yükselebilir

Emlak sektöründe gündemi takip edebileceğiniz, hayalinizdeki evi tek adımda bulabileceğiniz yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet uygulamasını indirin .


0 Takipçi