Konutta Akıllı Ev Dönemi

Günümüz metropollerinde güvenlik ve zaman kavramları oldukça değerlendi. Bu kavramların değerlenmesiyle birlikte ev kiralama ve satın alma alışkanlıkları da değişti. Kısıtlı zamanda güvende hissederek birçok şey yapmak isteyen şehir insanları, bu ihtiyaçlarına cevap veren akıllı ev sistemlerini tercih ederek hayatlarını kolaylaştırarak zamandan tasarruf etmeyi amaçlıyor.

Akıllı bina teknolojileri, aydınlatma, ısıtma gibi ev otomasyon sistemlerinin uzaktan izlenmesini ve kontrol edilebilmesini sağlamak amacıyla ağ teknolojisi sisteminden faydalanılarak birbirine bağlanan cihazların bulunduğu evler için kullanılan bir terimdir. Akıllı ev teknolojisine sahip evlerde oturan kişiler sahip oldukları akıllı telefon veya tabletlerine yüklenmiş olan uygulamalarla, evlerinin ısıtma sistemini, havalandırma sistemini, enerji verimliliğini, güvenlik ve aydınlatma sistemini uzaktan kontrol edebilirler.

Alarm sistemleri, zamanlayıcıyla açılan ışık ve ısıtma sistemleri bu teknolojiye sahip evlerin en bilinen özellikleri arasında gösterilebilir. Akıllı ev sistemleri ilk çıktığı dönemde yalnızca kullanıcı tarafından kontrol ediliyordu. Zamanla geliştirilen bu sistemler, günümüzde evde yaşayan kişilerin yaşam biçimlerini öğrenen otonom olarak evin kontrolünü sağlayan akıllı sistemlere dönüşmüştür. Günümüz teknoloji devleri arasında yer alan, Apple, Philips, Samsung, Google gibi şirketler akıllı ev sistemlerine yönelik çalışmalar yürütmektedirler.

Akıllı ev sistemleri ne işe yarar?

İlk olarak 1984 yılında Amerikan Ev İnşaatçıları Derneği tarafından kullanılan ‘ akıllı ev sistemleri kavramı’ günümüz yaşantısının vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. İlk çıktığı dönemlerde daha çok güvenlik, ısıtma, aydınlatma gibi daha basit ihtiyaçlara cevap verebilen akıllı ev sistemleri, günümüz teknolojik gelişmeleriyle birlikte kapsama alanını geliştirmiştir. Akılı ev sistemlerine sahip evlerin fayda sağladığı noktalar ise şu şekildedir;

· Akıllı ev sistemleri evlerin ısıtma, aydınlatma, elektrik ve su sistemlerinin uzaktan kontrol edilebilmesini sağlar,

· Bahçesi olan evlerde, bitkilerin sulama işleminin otomatik olarak gerçekleştirilmesine olanak tanır,

· Ev içerisinde yaşanan tesisat sorunlarını takip ederek servis hizmetlerine haber verilmesini sağlar,

· Kişisel acil bir durum olduğunda acil servislerin haberdar edilmesine yardımcı olur,

· Mutfak ürünlerinde eksiklerin tespit edilmesine, pişirme işlemine ve temizlik konularına yardım eder,

· Eve yapılan herhangi bir dış saldırı durumunda uyarı verir.

Akıllı ev uygulaması nasıl çalışır?

Akıllı ev uygulaması genellikle kullanıcılar tarafından kontrol edilen ve kullanıcıların verdiği komutları uygulayan sistemlerdir. Ancak daha gelişmiş bir teknolojiyle donatılan yapay zekaya sahip akıllı evler, komutları uygulama işleminden fazlasını yapabilmektedir. Bu evler kendi güvenlik ve ihtiyaç kontrollerini yaparak, kendi başlarına hareket edebilmektedir. Akıllı ev sistemleri ile birlikte ayrı ayrı çalışan cihazlar merkezi bir ev otomasyon denetleyicisi tarafından kontrol edilerek, birden fazla alt sistemi bir araya getirir. Merkezi otomasyon denetleyicisi, evin çevresindeki bütün aygıtların girdilerini alarak, komutlar verir. Bu denetleyiciler genellikle karmaşık bir yazılım tarafından çalıştırılır. Evin her odasında merkez denetleyiciye bağlı olarak oda kontrolcüleri bulunur; ısıtma sistemini kontrol eden termostat sistemi, lambaları ve prizleri kontrol eden güç sistemi… Sistemlerin kontrolü geliştirilen web ara yüzü ve odalarda bulunan ekranlar ile sağlanmaktadır.

Kullanıcı takibi yapabilen yapay zekaya sahip evler:

· Yapılması gereken işleme karar verme,

· Sonraki adımı tahmin edebilme,

· Sistem değişiklerini takip etme ve yönlendirme,

· Günlük olayları belirleme ve

· Güvenlik ihtiyacını karşılama gibi işlemleri yapabilmektedir.

Akıllı Ev Sistemlerinde Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

Akıllı ev sistemleri fiyatları konusu da çok fazla merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu hizmeti sunan firmaların fiyat skalaları da kuruma ve istenilen özelliklere göre değişmektedir. Bu sebeple karar vermeden önce iyice araştırmalı ve konu ile ilgili konusunda uzman kişilere danışılmalıdır.

0 Takipçi