Korona Virüs Dijital Konuta Talebi Arttırdı

Koronavirüs salgını sebebiyle evden çıkılmayan dönemde ev gezme işleri dijital ortama aktarılırken pazarlıklar da yan yana gelmeden gerçekleştiriliyor. Tapu işlemleri de evden çıkmadan yapılıyor. Bu dönemde satın alınan evlerin yarısı, evden çıkılmadan alındı.

Koronavirüs sürecinde ev gezmek de dijital ortama taşındı. Artık evler kameralar ve drone ile gezdiriliyor, pazarlıklar yan yana gelmeden gerçekleştiriliyor. Tapu işlemleri dahi evden çıkmadan halledilebiliyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; sadece imza için tapu müdürlüğüne gitmek gerekiyor. Son iki ayda gerçekleştirilen konut satışlarının yüzde 52’si online sistemden yapıldı. Vatandaşların eve kapanmasıyla birçok sektörde online alışverişe geçilmesini sağlayan koronavirüs, konut alım-satım süreçlerini de dijital ortama taşıdı. Evden çıkamayan yerli ve ülke değiştiremeyen yabancı müşterilerine dijital satış ofisleriyle ulaşan kurumlar, satış ekipleriyle görüntülü görüşme, sanal proje-daire turu ve güvenli ödeme fırstaları sağlıyor. Tapu işlemleri de online olarak gerçekleştiriliyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM), başvuruları 18 Mart itibarıyla ‘Web Tapu’ sisteminden gerçekleştirmeye başlamıştı. Bugüne kadar e-randevu ve Web Tapu üzerinden 701 bin 288 gayrimenkul işlemi gerçekleştirildi. Bunların 117 bin 698’i konut satışı oldu. Web Tapu üzerinden satılan konut adedi ise 61 bin 742 olarak kaydedildi. Yani satışların yüzde 52’sinde sadece imza için evden çıkıldı. Tapu işlemleri gibi konut gezme ve bilgi alma süreçleri de dijital üzerinden yapıldı. Markalı konut firmalarından Nef, Özyurtlar, GAP İnşaat (Taksim 360), AND Gayrimenkul, Erkanlı, Ege Yapı ve BOSS4Gayrimenkul, dijital satış ofislerinden çalışmaya başladı. Ayrıca yatırım danışmanlık platformu Mars Investment ve yabancılara satış platformu Nevita da online ortamda yurtdışına satış yaptı.

Web tapu nasıl çalışıyor?

Kadastro Genel Müdürlüğü’nden e-randevu ya da Alo 181 hattı üzerinden randevu alınıyor. Web Tapu’da ise başvurular hemen işlem görüyor.

· Web Tapu sistemine http:// webtapu.tkgm.gov.tr adresinden erişiliyor.

· Girişte T.C. kimlik numarası ve şifre isteyen bir ekran bulunuyor. e-Devlet üzerinden de sisteme giriş yapılabiliyor.

· Başvuru yapılacak tapu müdürlüğü ve işlem türü belirleniyor.

· Sistem tarafından işlem yapılacak taşınmazlar listeleniyor ve bunlardan seçim yapılması gerekiyor.

· İşlem tipine göre istenecek bir belge varsa, bir sonraki adımda başvuran kişiden belgeler isteniyor.

· Bir sonraki adımda, başvuruya ait sözleşme metni bulunuyor. Sözleşme onaylanmazsa başvuru onaylanmıyor.

· Sözleşme okunup onaylandıktan sonra başvuru işlemi TKGM tarafına iletiliyor ve başvuru oluşturuluyor.

· Daha sonra tapu müdürlüğü tarafından tapu harcı, döner sermaye hizmet bedeli ve işlemin tamamlanması için imza tarihi ve saati SMS ile yollanıyor.

0 Takipçi