Sözleşmelerin TL'ye dönüşünde 'Çözüm Merkezi' devrede

Gayrimenkul alım-satım ve kiralama sözleşmeleri 12 Ekim'e kadar döviz yerine TL ile yenilenecek, ancak baz alınacak kur seviyesi, değişiklik yapılmazsa nasıl bir yaptırım uygulayacağı, anlaşamayan tarafların nereye başvuracağı bilinmiyor. TURYAP ise İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle kurduğu 'Çözüm Merkezi' ile tarafların sorunlarını çözmeyi hedefliyor

"Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu karara göre, Türkiye'de yerleşik kişilerin, ilgili Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak. Yani gayrimenkul alım-satım ve kiralama larında döviz değil TL kullanılacak ve döviz ile yapılan sözleşmeler 1 ay içinde, en geç 12 Ekim'e kadar Türk Lirası üzerinden yenilenecek. Fakat bu noktada baz alınacak belirli bir kur seviyesinin olmayışı kafalarda soru işareti yarattı. Şirketlerin bu belirsiz süreci sıkıntısız atlatabilmesi amacıyla, İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle TURYAP Çözüm Merkezi devreye girdi. Taraflar, Çözüm Merkezi’nde resmi arabulucular vasıtasıyla bir araya getirilerek; onlara gizli, adil, hızlı, etkin ve düşük maliyetli çözümler sunuluyor.

Arabulucular nasıl devreye girecek?

Turyap Çözüm Merkezi Direktörü, Avukat Dr. Hakan Hanlı; ‘‘Taraflar sözleşmeyi güncellerken birtakım soru ve sorunlarla karşılaşıyor. Anlaşmada hangi tarihli kurun esas alındığı, taraflar 30 gün içinde değişiklik yapmazsa devletin nasıl bir yaptırım uygulayacağı, bu süreç yaşanırken sözleşmenin nasıl devam edeceği, 12 Ekim’e kadar anlaşamayan tarafların yargı yoluna mı başvuracağı bilinmiyor’’ dedi.

Dr. Hanlı şöyle devam etti: ‘‘Merkeze gelen en önemli sorulardan biri de değişen sözleşmelerde noter masrafları ve harçlarının ne olacağı. Örneklendirecek olursak aylık kirası 10.000- Dolar +KDV olan bir sözleşmenin TL cinsinden yenilenmesi halinde kefilsiz sözleşmelerde 8.400-TL, kefilli sözleşmelerde ise 50.170-TL harç ve damga vergisi ödenecektir. Kira kontratının tapuya şerh edilmesi halinde bu tutar 81.174-TL’lere ulaşmaktadır. Arabuluculuk tutanakları ise ilam niteliğinde belgelerdir. Arabuluculuk anlaşma belgesi için ödenmesi gereken herhangi bir harç veya değerli kâğıt bedeli yoktur. Damga vergisi ise, taraflar anlaşma belgesini icra edilebilirlik şerhi verdirmeden başka bir "resmi işlemde kullanmak isterlerse", maktu olarak alınır. Söz konusu damga vergisi miktarı; 2018 yılı için 58,80 TL’dir. Şirketlerin bu belirsiz süreci sıkıntısız atlatabilmeleri için İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle TURYAP Çözüm Merkezi olarak; resmi arabulucular vasıtasıyla tarafları bir araya getirerek; gizli, adil, hızlı, etkin ve düşük maliyetli bir çözüm sunuyoruz.’’


Sözleşmelerin TL'ye dönüşünde 'Çözüm Merkezi' devrede

Emlak sektöründe gündemi takip edebileceğiniz, hayalinizdeki evi tek adımda bulabileceğiniz yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet uygulamasını indirin .

0 Takipçi