Yeni Ekonomi Programı 'gayrimenkul'e neler getirecek?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı bugün açıkladı. 3 yıllık program, gayrimenkul sektörünü de yakından ilgilendiren maddeleri içeriyor. Emlak Bankası'nı gayrimenkul sektörünün finansmanını yönlendirecek şekilde konumlandıran yeni programda 'taşınmaz değerleme sistemi' ile gayrimenkul emlak vergi değerlerini adil bir şekilde yapacaklarını belirten Albayrak, “Gayrimenkul ekosistemi doğru ekonomiye kazandırılırsa Türkiye ekonomisini nasıl güçlendireceğini göreceğiz. Süreçleri etkin yönetmek için Big Data yani büyük vergi veri merkezini kuruyoruz” dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, piyasaların merakla beklediği Orta Vadeli Programı, adını 'Yeni Ekonomi Programı' (YEP) olarak değiştirerek bugün açıkladı. 2019-2021 yılları arasını kapsayan program, gayrimenkul sektörünü ilgilendiren önemli maddeleri de içeriyor. Bu alanda Albayrak, “Türkiye Emlak Bankası'nı gayrimenkul sektörünün finansmanını yönlendirecek en iyi uygulamalar için süreç başladı. Veri alanındaki uygulama ve iyileştirmeler önemli olacak. Vergilerde istisna ve muafiyetler gözden geçirilecek. Taşınmaz değerleme sistemi ile gayrimenkul emlak vergi değerlerini adil bir şekilde yapacağız. Gayrimenkul ekosistemi doğru ekonomiye kazandırılırsa Türkiye ekonomisini nasıl güçlendireceğini göreceğiz. Süreçleri etkin yönetmek için Big Data yani büyük vergi veri merkezini kuruyoruz. Vergideki kayıt dışı alanları somut olarak belirleyecek” açıklamasını yaptı.

Hedef 2020'de tek haneli enflasyon

Albayrak'ın açıklamalarına göre YEP'in ana teması dengelenme, disiplin ve değişim olacak. Belirlenen hedefler ise şöyle:

Enflasyon hedefleri: 2019’da enflasyon yüzde 15.9 olacak. 2020 yılında ise tek haneli enflasyon rakamları göreceğiz, hedefimiz yüzde 9.8

Büyüme hedefleri: 2018 için yüzde 3,8, 2019 için yüzde 2,3, 2020 için yüzde 3,5 ve 2021 için yüzde 5 olarak belirlendi.

Cari açık/GSYH hedefleri: 2019: yüzde 3.3, 2020: yüzde 2.7, 2021: yüzde 2.6

İstihdam: 2021'e kadar 2 milyon yeni istihdam sağlanacak.

Albayrak'ın açıklamalarından satırbaşları ise şöyle:

İhalesi başlamamış projeler askıya alınacak

Enflasyonu yüzde 6'ya indireceğiz. Temel amacımız büyümeyi sağlam temeller üzerine kurmak. İhalesi başlamamış projeler askıya alınacak. Merkez Bankası elindeki tüm araçları kullanacak. Cari açıkta yeni uygulamalarımız devreye alınarak Temmuz-Ağustos'ta görmeye başladığımız süreç devam edecek. Yatırımlarda önceliklerimizi vereceğimiz cari açık büyük bir anlam ifade ediyor.

Kamu maliyesi 76 milyar TL tasarruf artırıcı yöntemler getirecek

* Kamu maliyesi değişim ve dönüşüm ofisi kurduk. Gelir artırıcı önlemlerden de sorumlu olacak. Bu ekibimiz 76 milyar TL tasarruf ve gelir artırıcı yöntemler getirecek. Kamu için birçok yapısal reformu geliştirecek ve mali sonuçlara verimlilik olarak yansımasını sağlayacak.

* Bankalarda kapsamlı bir politika seti devreye girecek. Bankaların güncel mali yapılarını tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz. Bu aksiyonların yanında Türkiye Kalkınma Bankası'nın görev alanını geliştireceğiz.

Sanayi üretiminde sektör odaklı programlar oluşturulacak

* Sanayi üretiminde sektör odaklı programlar oluşturulacak. İlaç, petro kimya birçok sektör için somut projeler hayata geçirilecek. Bu projelerin hayata geçmesiyle birlikte uygun teşvik paketleri ve kamu desteği ile aktif olmaları sağlanacak.

*2019-2021 için en büyük farklılıklardan bir tanesi bu mekanizmalarla geçmiş dönemlerden farklı olarak uygulanmayan eylemlerin takipçisi olacağız. Her bir Bakanlığımız uygulama takvimini bizlerle koordinasyon içinde hayata geçirecek. 3 aylık dönemlerde eylemler takip edilecek, adımlar hep beraber atılacak.


Yeni Ekonomi Programı 'gayrimenkul'e neler getirecek?

Emlak sektöründe gündemi takip edebileceğiniz, hayalinizdeki evi tek adımda bulabileceğiniz yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet uygulamasını indirin .


0 Takipçi