Hakkari satılık konut almadan önce bu yazımızı okumanızda fayda var. Doğu Anadolu bölgesinde yer alan illerimizden olan Hakkari’nin yüzölçümü 7.095 kilometrekaredir. Toplam nüfusu 275.761’dir. Bu nüfusun %54.75’ini yani yarısından fazlasını gençler oluşturur. Onlardan sonra %40.39 ile orta yaşlılar ve %4.86 ile yaşlılar vardır. Dağlık bir arazi yapısına sahiptir. Batı tarafında Şırnak, doğu tarafında İran kuzey tarafında Van ve güney tarafında Irak yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık olarak 2000 metre civarlarındadır. Bölgeye karasal iklim tipi hakimdir. En çok yağışını bahar aylarında alır. Kış ayları genellikle kar yağışlı geçer. Yaz ayları ise kurak ve sıcak geçmektedir. Yıllık ortalama yağış miktarı 749 mm civarlarındadır.
Hakkari’ye başka şehirlerden taşınacak ve ilde nasıl geçinirim diye merak eden okuyucularımız için hazırladığımız bu başlıkta yerel halkın geçim kaynaklarından bahsettik. Hakkari halkının geçim kaynakları genellikle sınır ticareti, hayvancılık ve tarımdır. Arazi yapısının engebeli olması sebebiyle tarım kapasitesi sınırlıdır. İlde yetiştirilen başlıca tarım ürünleri ise buğday, mercimek, patates, ayçiçeği, yonca, elma, ceviz, üzüm, kiraz kavun, fasulye ve lahanadır. Hayvancılıkta ise genelde küçükbaş hayvancılıkla uğraşılır. Tereyağı, bal ve peynir gibi hayvansal kaynaklı gıdaların üretimi yapılır. Siz de buraya taşınıp hayvancılıkla uğraşmak istiyorsanız Hakkari satılık konut ilanlarına sitemizden göz atabilirsiniz. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra bölgede çeşitlli el sanatları ve halı dokumacılığı da yapılmaktadır.
Hakkari, Güneydoğunun en ucunda bulunur. İl dağlık bir arazi yapısına sahiptir. İlin neredeyse tamamını dağlar oluşturur. Bölgede yer alan en büyük düzlük Yüksekova’dır. İldeki dağlar Hakkari dağları olarak isimlendirilir. İlin en yüksek noktası olan Cilo dağlarının dışında Kandil dağı, Yiğit dağı, Mirgezer yaylası, Zap vadisi, Nordüz yaylası, Halbur suyu, Şemdinli çayı, Gelyana gölü ve Mor dağı da bölgenin önemli doğal güzelliklerindendir. İlin bitki örtüsü genellikle çayır ve otlaklıklardan oluşur. Siz de Hakkari’nin bu doğal güzelliklerini görmeyi ya da başka sebeplerle burayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Hakkari apart ev ilanlarına listeleme sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.
01.02.2019 TÜİK verilerini incelediğimizde ilin merkezle beraber toplamda 5 ilçesinin bulunduğunu görürüz. Bu ilçeler arasında nüfusu en fazla olan ilçesi 119.760 kişiyle Yüksekova ilçesi ve nüfus en az olan ilçesi ise 22.953 kişilik nüfusuyla Derecik İlçesidir. Yüzölçümü en büyük olan ilçesi 2.547 kilometrekarelik bir alanla Yüksekova’dır. En küçük olan ilçesi ise 437 kilometrekarelik bir arazi boyutu ile Derecik ilçesidir. Bu Derecik ilçesi 2018 yılında Şemdinli’den ayrılarak ilçe konumuna getirilmiştir. Hakkari satılık daire arayışınızda tercih edebileceğiniz ilin ilçeleri ise;
Hakkari’de havanın çoğunlukla soğuk olması ve don olaylarının fazla görünmesi sebebiyle satın alacağınız evin ısınmasının kolay olması ve yalıtımının iyi olmasına dikkat etmelisiniz. Dağlık ve engebeli bir araziye sahip olduğu için de evin merkez noktalara ulaşımına, hastane ve okul gibi yerlere yakınlığına önem göstermelisiniz. Bunların dışında ev satın almadan önce bütçenizi ayarlamalı, eğer kredi çekerek alacaksanız evin krediye uygun olup olmadığını araştırmalı, alacağınız evi değerinin üstüne satın almamak için bölgenin emlak piyasasına hakim olunmalıdır. Evin güneş alıp almamasını, rutubetini ve tesisatında herhangi bir arıza olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ev eğer site içerisinde olacaksa aidat miktarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca alacağınız evin metrekaresinin brüt metrekare yerine net metrekaresine bakmalısınız. Çünkü net metrekare evin duvarlarının içinde kalan kullanabileceğiniz alanı kastederken, brüt metrekare ise kirişler, kolon ve merdiven boşluğu gibi kullanışsız alanları da içine alır. Siz de bu kriterlere uygun olan evi bulabilmek için emlakçıdan ya da sahibinden Hakkari satılık daire seçeneklerine ve daha fazlasına emlakjet.com adresi üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz.