Enerji Kimlik Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi, binalarda olan enerjinin verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak adına, binanın asgari enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıflandırmasını, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimlerini içeren bir belgedir.

A sınıfından G sınıfına kadar ayrılan ve enerji verimliliğini gösteren sistem, artık binalar için de yapılmaya başladı. Örneğin, bir çamaşır makinesi söz konusu olduğunda A sınıfı en verimli enerji verimini G sınıfı ise en düşük enerji verimini belirtmektedir. Peki, binalarda da bu sınıflandırmayı gösteren bu enerji kimlik belgesi nedir ? Enerji Kimlik Belgesi, binalarda olan enerjinin verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak adına, binanın asgari enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıflandırmasını, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimlerini içeren bir belgedir.

Enerji Kimlik Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Peki, Enerji Kimlik Belgesi nereden alınır ? Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabilmektedir. Ayrıca Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler, mimarlar, bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar da yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi verebilmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Enerji kimlik belgesi için gerekli evraklar şunlardır:

· Mimari Proje: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın BEP-TR2 (Bina Enerji Performansı Ölçüm Yazılımında) programına bina sıfırdan çizilerek girilmektedir. Bu yüzden mimari proje gerekmektedir.

· Yapı Ruhsatı : Bu her binada istisnasız olan bir belgedir.

· Talep Formu: Bu formda bina hakkında sorular yer almaktadır. Örneğin ısıtma sisteminin kazan veya kombi mi olduğunu, bina aydınlatmalarının fotoselli olup olmadığı gibi bina ekipmanlarına ait bilgiler yer almaktadır.

· Isı Yalıtım Raporu (Isı Yalıtım Belgesi): Eğer mantolama işlemi yaptırdıysanız bu belgeye sahipsinizdir, mantolama işlemi olmayan binalar da ısı yalıtım raporuna sahip olmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Almanın Faydaları Nelerdir?

1 Ocak 2020 itibariyle başlayacak olan sisteme göre Enerji Kimliği Belgesi olmayan binalara iskan verilmeyeceği yönetmelikte belirtilmektedir. Binanızdaki enerji verimliliğini görebileceğiniz Enerji Kimlik belgesi sayesinde:

· Binanın yıllık tükettiği enerji miktarı ortaya çıkmaktadır.

· Binanın ısıtmaya, soğutmaya, aydınlatmaya harcadığı enerji miktarı tespit edilmektedir.

· Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescillenmiş bir bina unvanı almaktadır.

· Enerji alanında atılan önemli bir adım olarak değerlendiren Enerji Kimlik Belgesi sayesinde enerjinin etkin ve verimli kullanımı ile gereğinden fazla enerji tüketiminin ve çevreye verilen zararların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi PTT’den Nasıl Alınır?

Peki, Enerji Kimliği Belgesi PTT’den nasıl alınır? PTT üzerinden Enerji Kimlik Belgesi almak için öncelikle PTT'nin internet sitesindeki enerji kimlik belgesi formunu doldurup ardından talep edilen evraklar ve formları bina yönetmeliğinde onaylayarak bu evraklarla birlikte PTT şubelerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru sırasında başvuru formunda belirtilen brüt alana göre EKB ücreti hesaplanmaktadır. Bu ücret ise PTT şubeleri üzerinden yatırılmaktadır.

0 Takipçi