Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ev alan ya da ev almak için araştırma yapan kişilerin sorguladıkları konuların başında gelen konutun kat irtifakı ya da kat mülkiyetli olup olmama konusu bugünkü blog konumuzu oluşturuyor. Konut aldığımızda verilen tapunun konutun durumuna göre 3 farklı çeşidi olmaktadır. Bunlar kat mülkiyeti, kat irtifakı ve de hisseli tapu şeklindedir. Kat mülkiyeti ve kat irtifakı çoğu kişi tarafından karıştırılan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugünkü yazımızda kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki farklar konusunu ele alacağımız gibi hangisinin daha avantajlı ya da dezavantajlı olduğunu da aktaracağız.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi tapu çeşitlerinden biri de kat mülkiyetidir. Kat mülkiyeti nedir dediğimizde yapının tamamlanmış olmasıyla birlikte Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı olmasıdır. Bir nevi ispat belgesidir. Kat mülkiyeti; daire, ofis, mağaza, depo, dükkan gibi taşınmazlara verilmektedir.

Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmanın şartları şöyledir; inşaatın bitmiş olması ve konutun iskan belgesinin alınmış olması gerekir. Bazı durumlarda konutun iskan belgesi sonradan alındığında tapunun da kat mülkiyetli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Dilekçe hazırlanarak kat mülkiyetli tapu için Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak kat mülkiyetli tapu alınabilmektedir.

Kat İrtifakı Nedir?

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı da birbiriyle sıkça karıştırılan iki konudur. Kat mülkiyetinde tamamlanmış bir inşaat olması durumu söz konusuyken kat irtifakında henüz inşaat halindeyken arsadaki payını ifade etmektedir.

Kat irtifakı nedir dediğimizde arsa üzerindeki inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak tanımlanmaktadır. Henüz tamamlanmamış, arsa halinde olan bir projeden şahsi olarak ne kadar payınız olduğunun gösteren bir terimdir.

Kat İrtifakı Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?

Kat irtifakı kat mülkiyeti arasındaki fark nedir? sorusunun cevabını aşağıda birkaç madde ile açıkladık.

· Kat mülkiyetinde projenin tamamlanmış olma şartı aranırken kar irtifakında henüz tamamlanmamış bir yapıdan da söz etmek mümkündür.

· Kat irtifakı pay sahiplerinin haklarını gösterirken kat mülkiyeti şahsi olarak yapıdaki payını göstermektedir.

· Kat mülkiyeti kat irtifakının bir devamıdır. Proje tamamlandığında kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilmektedir.

· İnşaat boyunca pay sahiplerinin bir projede kat irtifakı varken proje tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti hakkı mevcuttur.

· Kat irtifakına geçici süreli bir belge demek yanlış olmayacaktır. Kat mülkiyeti ise tapuda da belirtilen sürekli geçerlilik arz eden bir konudur.

Kat İrtifakını Kat Mülkiyetine Çevirme Nasıl Yapılır?

İnşaat sırasında alınan kat irtifakı proje tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilmelidir. Bu çevrilme görevi müteahhitin görevidir. Müteahhitlerin belediyeye iskan ruhsatı başvurusu yapar. Sonrasında kat mülkiyeti için dilekçe verir. Kat sahibi sonrasında bu dilekçe ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunur. Yetkililerin yönlendirmesi sonucunda kat mülkiyeti tapusu alınır.

Kat Mülkiyeti Olmazsa Ne Olur?

Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır. Ev satın alındığında 1-2 sene içerisinde kat mülkiyetine geçilmesi gerekmektedir.

Henüz teslim edilmeyen bir projeden ev alındığında ise önce kat irtifakınız olur, proje bittikten sonra iskan alınır ve sonrasında kat mülkiyeti için müteahhit başvuru yapmalı ve gerekli işlemlerden sonra kat mülkiyetinizi almalısınız.

Kat Mülkiyeti Masrafı Nedir?

Kat mülkiyeti almak için öncelikle müteahhittin belediyeye başvurması gerekmektedir. Sonrasında ise sizin dilekçe ile kat mülkiyeti başvurusunda bulunmanız gerekir. Kat mülkiyeti tapusu alınmasının belirli bir masrafı mevcuttur. Fiyatlar evin değerine, projenin durumuna, inşaat firmasına göre değişiklik göstermektedir. Fakat kat mülkiyeti tutarının en az 10 bin TL tutması muhtemeldir.

0 Takipçi