Ev Haczi Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Ayrıntılar Nelerdir?

Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “ev haczi hakkında bilmeniz gereken önemli ayrıntılar nelerdir?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik.

Bir eve haciz gelmesi için durumun geçmesi gereken belli safhaları vardır. Öncelikle her şeyin sebep olduğu borcun yasal olarak bildirilmesi gerekmektedir. İhtarlara rağmen borcu ödemeyen kişi icra işlemine konu edilir. Yine de borcunu ödemeyen kişinin mal varlığı sorgulanır ve mal varlığı borca yetecek miktarda ise yeterli olacak kadar haciz işlemi ile devlet güvencesi altına alınır. Başka bir deyişle, icra memurunun borçlunun sahip olduğu mallara dair tutanak almasıyla başlar. Borçlu kişinin aynı türden iki malı varsa mallardan birine haciz konulabilir.

Ev Eşyası Haczi Nasıl Yapılır 2021?

Haciz konan mallar iade edilmez. Ancak borçlu borçlarını kendi öderse kendi mallarını geri alabilir. İcra kanalı ile satışa çıkarılan bir mal satılamazsa ikinci ve üçüncü kez ihaleye çıkar. Her seferinde değeri biraz daha düşer. Burada borçluyu daha da mağduriyete sokan durum, zaman ilerledikçe borca da faiz binmesidir. Ev eşyasına gelen hacizler de kıymetli evraklara, altınlara, gümüşlere, antika eşyalara, değerli taşlara, süs eşyalarına ya da borçlu kişinin ve aile üyelerinin yaşamı için gerekli olmayan lüks durumundaki eşyalara el konmaktadır. 2012’de alınan bir karara göre, borçlu kişinin ev ya da iş yaşamını sağlıklı bir şekilde idame ettirmesi için gereken hiçbir mala haciz konamamaktadır. Bu tip eşya örneklerinin bir listesi aşağıda sıralanmıştır:

-Buzdolabı,

-Bulaşık makinesi,

-Ütü,

-Fırın,

-Çamaşır makinesi,

-Halı,

-Koltuk,

-Yatak odasında bulunan eşyalar.

Ev Haczine Nasıl İtiraz Edilir?

Eve gelen hacze itiraz etmenin birden çok sebebi olabilmektedir. Avukatın borçluya karşı takındığı tutumdan, icra memurunun işlemlerine kadar itiraz için pek çok sebep sıralanabilmektedir. Usule uygun bir şekilde haczedilmeyen menkuller için, borçlu yedi gün içerisinde İcra Mahkemesine şikâyet yolu ile başvurmalıdır ve haczin kaldırılmasını talep etmelidir. Yazılacak dilekçede haciz tutanağı ve her türlü delil dahil edilmelidir. Hukuki sebepler sıralanır. İcra Müdürü eğer dilekçeyi onaylarsa icra takibi durdurulacaktır. Kesinleşmiş bir hacze ise mesela evde gerekli eşyalardan yalnızca birer tane olduğunu beyan etmek mümkündür. Böyle bir itirazın yapılabilmesi için gerçekten de durumun böyle olması gerekmektedir. Haczedilen ev, ev sahibinin tek evi ise ve oturabileceği ve sahibi olduğu başka bir evi yoksa o eve gelen hacze itiraz edilebilmektedir.

Bu konu ile ilişkili olarak daha fazla ayrıntılı bilgiye sahip olmak isterseniz buradan "İpotek Fekki Ne Demek?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

0 Takipçi