Hisseli Tarla Satışı Nasıl Yapılır?

Bir arsa veya tarla üzerinde birden fazla pay sahibinin olması durumu, hisseli arsa olarak isimlendirilmektedir. Peki, Hisseli tarla nasıl alınır?, Hisseli tarla tapusu nasıl bölünür?, Hisseli tarla satışı için gerekli evraklar nelerdir?, Hisseli tarım arazisinin 3. şahıslara satışı mümkün müdür? Bu ve bunun gibi bu konuya dair merak ettiğiniz bütün bu soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizler için burada detaylandırmaya karar verdik...

Hisseli Tarla Nasıl Alınır?

Hisseli tapular, bir taşınmaz üzerinde birden fazla pay sahibinin olması durumunda, tüm pay sahiplerinin bilgilerini ve hak sahipliliği oranlarını gösteren tapu belgeleridir. El birliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki çeşide ayrılmaktadır. El birliği mülkiyetinde kişilerin hangi bölgede ne kadar hak sahibi olduğu detaylandırılmamıştır. Bu durum satış işlemleri sırasında kişiler arasında anlaşmazlıklara sebebiyet vermektedir. Paylı mülkiyette ise bu durum taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin ne oranda pay sahibi olduğu resmî belgeler tarafından oranlarla belirtilmektedir. Peki, hisseli tarla nasıl alınır ? Hisseli tarla satışında alıcı ve satıcının anlaşmasının yeterli olmaması nedeniyle hisseli tarla satışı müstakil tapu satışları kadar kolay bir süreç olmamaktadır. Hisseli tarla satın alabilmek için satış işlemini başlatmadan önce hissedarların kendi aralarında anlaşmaları büyük önem arz etmektedir.

Hisseli Tarla Tapusu Nasıl Bölünür?

Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa ya da tarlanın hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmadığı için anlaşmazlıklar çıkabilmektedir. Peki, hisseli tarla tapusu nasıl bölünür ? Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir. Örneğin; dikili bir tarım arazisinde 0.5 hektarın altında bir parsel oluşturulamaz. Bu nedenle hisse sahiplerinin kendi aralarında öncelikli satış hakları olduğu için bölünemez büyüklükteki tarım arazilerini, bir hisse sahibine satılabilmektedir. Eğer tüm hissedarların anlaşması gibi bir durum söz konusu ise de araziyi üçüncü bir kişiye devredebilmeniz mümkündür.

Hisseli Tarla Satışı İçin Gerekli İşlem Basamakları ve Evraklar Nelerdir?

Hisseli tapu ayırma işlemi için öncelikle serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine detaylı olarak arsa ayırma planı hazırlatmanız ve söz konusu işlem için, ayırma yapılacak taşınmazın bulunduğu Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu’ndan onay almanız halinde, hisse sahiplerinin tamamının kimlik belgeleri, fotoğrafları ve onaylarının alınmış bulunduğu belgelerle birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız gerekmektedir. Tapu Sicil Müdürlüğü, tapu harç ödemeleri sonrası başvurunuzu hukuki onay sürecinden geçirerek hisseli tarla satışı için ifraz işlemini gerçekleştirmektedir.

Hisseli Tarım Arazisinin 3. Şahıslara Satışı Mümkün Müdür?

Peki, hisseli tarım arazisinin 3.şahıslara satışı mümkün müdür ? Bölünemez büyüklükte olan ve birden fazla hissedara sahip olunan tarım arazilerinde, hissedarların ya da iştirakçilerin tamamının beraber katılımı ile 3. şahsa satışı yapılabilmektedir. Bunun üzerine Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlamıştır. Bu genelgeye göre; bölünemez ebattaki tarım arazi hisselerinin 3. kişilere satılması, devir edilmesi veya rehin edilmesi yasak olup; bölünemez büyüklüklerin üzerinde olan parsellerdeki hisselerin 3. kişilere satılmasında, devir edilmesinde ya da rehin edilmesinde herhangi bir sakınca olmamaktadır.

Konu ile ilişkili olarak "Hisseli Tapu Nedir?" başlıklı yazımızı buradan okuyabilir, daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

0 Takipçi