Kira Stopajı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergiye kira stopajı denmektedir. Peki stopaj hesaplama nasıl yapılır?, Kira stopaj muafiyeti nasıl olur? ve Kira stopajı ne zaman ödenir? Bu ve bunun gibi merak ettiğiniz bütün bu soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizler için burada derlemeye karar verdik…

Kira Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Fransızca kökenli bir kelime olan ve ön kesinti anlamına gelen stopaj, ticari gayrimenkullere uygulanan bir tür vergilendirme sistemidir. İşverenlerin çalışanlara ödeme yapacağı esnada yasaların belirlediği oranlarda henüz daha kaynaktayken kesilmekte olup işi yapan adına vergi dairesine yatırılmaktadır. Peki bu stopaj hesaplama nasıl yapılmaktadır? Kira stopajı, kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli bedelinin yüzde 20’si hesaplanarak ödenmektedir. Eğer kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse de net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80’e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilmektedir. Örneğin bir işyerinin 4.000 lira brüt kira bedeli olsun, bunun yüzde 20’si 800 liradır. Yani bu 800 lira stopaj vergisidir. Geriye kalan 3.200 lira ise gayrimenkul sahibine ödenecek net kira bedeli olmaktadır.

Kira Stopaj Vergisi Muafiyetinden Kimler Muaftır?

193 numaralı Gelir Vergisi Kanunu’nun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü olmamaktadır. İlgili kanun maddesinde belirtilen kira stopaj muafiyeti olan o kişiler ise şunlardır:

-Maaşlarını yurt dışından alan kişiler,

-Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler,

-Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişilerdir.

Kira Stopaj Vergisinin Amacı Nedir?

-Vergi gelirlerinin daha hızlı tahsil edilmesini sağlamaktadır. Tahsil süresi uzayan vergi enflasyonla azaldığı için ne kadar hızlı tahsil edilirse değerindeki kayıp da o ölçüde azalacaktır.

-Gelir vergisini toplamak için yapılan maliyetleri azaltmak amaçlanmıştır.

-Vergi kaybını ve kaçağını engellemektedir.

-Vergi ödemeden önce kesildiğinden net gelir kazananların vergi yükünü daha az hissetmelerini sağlamaktadır.

Kira Stopaj Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Kira stopajı ödenmediği takdirde kiralanan taşınmazın temerrüt nedeni ile birlikte tahliye işlemleri yapılmaktadır. Sorumluluk kiracıda olduğu için stopajın geciktirilmesi durumunda ortaya çıkacak temerrüt faizi kiracı aleyhine stopaj üzerine eklenmektedir. Ödeme yapılmaması durumunda ise haciz işlemi başlatılabilir.

Kira Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenmektedir?

Peki, kira stopajı ne zaman ödenir? Kira stopajı, her ay yatırılan kira bedeli üzerinden kesildiği için her ay düzenli olarak ödenmektedir.

Bu konu ile ilişkili olarak "Kira Sözleşmesi Nedir?" başlıklı yazımızı buradan okuyabilir, daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

0 Takipçi