SPK Değerleme Lisansı Nedir ve Nasıl Alınır?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lisansı, finansal piyasalarda yatırım danışmanlığı, yatırım tavsiyesi veya fon yönetimi gibi, alanında uzmanlaşmış kişileri belirlemek amacıyla verilen bir belge türüdür.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lisansı, finansal piyasalarda yatırım danışmanlığı, yatırım tavsiyesi veya fon yönetimi gibi, alanında uzmanlaşmış kişileri belirlemek amacıyla verilen bir belge türüdür.

SPL Değerleme Lisansları yetkilendirme düzeylerine göre değişiklikler göstermektedir. Yetki alanına göre SPL 8 Türde lisans vermektedir. Peki, bu SPK Lisansı nedir ? Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lisansı, finansal piyasalarda yatırım danışmanlığı, yatırım tavsiyesi veya fon yönetimi gibi, alanında uzmanlaşmış kişileri belirlemek amacıyla verilen bir belge türüdür.

SPK Değerleme Lisansı Nasıl Alınır?

SPK Lisansı almak isteyen bir kişi lisans türüne göre üniversite mezunu olmak zorundadır. SPL tarafından verilen sekiz tür lisanstan hangisini almak isterseniz o ilgili lisansın sınavlarına girmelisiniz. Konut değerleme lisansı haricinde diğer lisansların sınavlarına girmek için 2 veya 4 yıllık üniversite mezunu olmanız gerekmektedir. Konut değerleme lisans sınavı için ise mezuniyet şartı aranmaz fakat sınavda başarılı olup lisans belgesini almak için 2 yıllık bir üniversiteden mezun şartı gerekmektedir.

SPK Değerleme Lisans Türleri Nelerdir?

Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu Anonim Şirketi tarafından Sermaye Piyasası Kurulu’nun yapmış olduğu yetkilendirmeye dayanılarak verilen SPK Lisansları toplam 8 çeşittir. İşte, SPK Değerleme Lisans Türleri şunlardır:

· Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı

· Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı

· Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı

· Türev Araçlar Lisansı

· Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı

· Kredi Derecelendirme Lisansı

· Konut Değerleme Lisansı

· Gayrimenkul Değerleme Lisansı

SPK, SPL Lisansı Alma Şartları Nelerdir?

· Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim almanız gerekmektedir.

· Lisans almak isteyenler için herhangi bir yaş sınırı yoktur.

· SPL Lisansı almak için ilgili lisans sınavında başarılı olunması gerekmektedir.

· Lisans Sınavlarında başarılı olmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması ve tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir. Geçerli not almak amacıyla girilen sınavlarda daha düşük not alınması halinde önceki not geçerliliğini korur.

· Sınavlarda başarısız olanların, yeniden girecekleri sınav sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Ancak, aynı konudaki sınavların arasında en az 60 gün olur. Elektronik ortamda yapılan sınavlara katılanlar, sınav tarihlerinden önceki veya sonraki 60 gün içinde yapılacak kâğıt ortamındaki sınavlara da girebilirler.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Lisansı Nerede Çalışabilir?

Peki, gayrimenkul değerleme lisansı ne işe yarar ? Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı almaya hak kazanan kişiler SPK tarafından gayrimenkul değerleme uzmanı olarak tanınmaktadırlar. Bu kişiler gayrimenkul değerleme şirketlerinde ve bankalarda çalışabilirler. Kamu, özel sektör ve bankacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu gayrimenkul değerleme uzmanları, bu sebeple geniş iş imkanlarına sahiptirler.