E-Devletten Deprem Riski Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ülkemiz her geçen gün deprem gerçeği ile karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de gerçekleşen depremlerde ilk akla gelen acaba evim depreme dayanıklı mı soruları oluyor. E-devletten evinizin deprem riskini sorgulamak için ne yapılır? sorusuna cevabı yazımızda bulabilirsiniz.

Bulunduğunuz yerin deprem tehlikesini biliyor musunuz? Deprem coğrafyasında bulunan ülkemizin çoğu ilinde her an deprem olma olasılığı var. 2020 yılında aktif olan faylarda biriken enerjilerin sık sık açığa çıkması sonucunda birçok depremle sarsıldık. “Deprem değil, bina öldürür.” sözünün doğruluğunu her geçen depremde daha iyi anlıyoruz. Can kayıplarına sebep olan çoğu yapının ortak özelliği çürük ve riskli belgelerine sahip olmasına karşın boşaltılmaması oluyor. Evinizin altından fay hattının geçmesi ya da çevrenin ne kadar tehlikeli olduğu da önemli kriterler arasında yer alıyor. Türkiyenin her yerinden insanların yaşadıkları yerin ne kadar risk altında olduğunu öğrenebilecekleri bir platform yılın başlarında AFAD tarafından vatandaşlara sunuldu. Deprem riski sorgulama e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

Deprem Riski Sorgulama Haritası

Son dönemlerde daha sık artan ve can kayıplarına sebep olan depremlerin ardından hizmetine sunulan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulamaları ile vatandaş yaşadığı bölgenin deprem tehlikesini görebiliyor. 2020 yılının başlarında Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bünyesinde oluşturulan fay hatları haritası kullanıma sunuldu. Türkiye'de aktif olan fay hatlarını; riskli bölgeleri il, ilçe ve mahalle olarak detaylı bir biçimde sorgulayabiliyorsunuz. AFAD’ın açıklamalarına göre harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak ayrıntılı verilerle mahalle mahalle deprem risk haritası hazırlandı. Ayrıca sorgulama haritası üzerinden, yaşanabilecek herhangi bir depremde AFAD tarafından belirlenen acil toplanma alanlarını da öğrenilebilinir. Harita üzerinde renkler açık sarıdan, koyu kırmızıya doğru tonlar ile belirlenmiş. Açık sarı en az riskin olduğu yeri belirtirken, koyu kırmızı en riskli bölgeleri göstermektedir. Bu renkler sayesinde deprem tehlikesi ile karşılaşacağınız risk seviyesini kolaylıkla görebiliyoruz.

e-Devlet üzerinden deprem riski sorgulama nasıl yapılır?

AFAD ve MTA tarafından oluşturulan fay hattı haritasına AFAD resmi sitesinden ya da e-devlet üzerinden kolayca ulaşım sağlanabiliyor. Yaşadığı bölgenin deprem riskini sorgulamak isteyenlerin, harita görüntüleyebilmesi için ikamet ettikleri bölgenin koordinat ve adres bilgilerini girmeleri yeterli olacak. Türkiye deprem tehlike haritaları https://tdth.afad.gov.tr sitesinden görüntülenebiliniyor. siteye giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek fay hattı haritasına ulaşabilirsiniz.

1-https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet kimlik bilgilerinizle giriş yapın.

2-Karşınıza “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açıldıktan sonra sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama" linkine tıklayarak adres bilgilerinizi seçiniz.

3- İl, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinizi giriniz. Seçim yaptıktan sonra harita sorguladığınız bölgeye yakınlaşacaktır.

4- Bölgenin renk tonu ile fay hattı ve tehlike durumu ile ilgili bilgiye buradan sahip olabilirsiniz.

0 Takipçi