2017’nin 2. çeyreğinde sektörde hareket başlayabilir

2016 yılının son çeyreğinde sektöre olumlu katkı yapan mevzuat değişikliklerinin etkilerinin 2017’nin ikinci çeyreği itibarıyla görülebileceğini söyleyen GİSP Başkanı Hakan Gümüş, “Bekleyen talep, ufak bir toparlanmayı bekliyor. Firmaların altyapısını 2016’da hazırladığı yatırımlar da devreye girecek” dedi

2017 yılının gayrimenkul sektörü için karamsar geçmeyeceğini, bunun da nedeninin 2016’nın son çeyreğinde kentsel dönüşüm ve gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin olumlu mevzuat değişiklikleri olduğunu belirten Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Hakan Gümüş, firmaların da yeni döneme uygun yatırımlarının altyapısını hazırladığını, bu gelişmelerin 2017’nin ikinci çeyreğinde gündeme geleceğini kaydetti.

Yılın ikinci çeyreği itibarıyla gelebilecek toparlanma emarelerinin sektörde bekleyen talebi uyandırabileceğini ifade eden Gümüş, “Gayrimenkul satışları güven ve algıda bir iyileşme bekler. Atıp tutma devri kapandı. 2017, imar düzenlemeleri başta olmak üzere mevzuatta düzenlemelerin daha çok beklendiği de bir yıl olacak. Firmalar kendi bünyelerinde sürdürdükleri uzun vadeli kampanyalara uzun vadede devam edemeyecek ancak sektör bir yandan da Körfez sermayesinden gelen büyük bir yatırımın eşiğinde. Buradan büyük yatırımların 2017’de gelmeye başladığını göreceğiz” diye konuştu.

GYF’lerle ilgili düzenleme 2017’de bekleniyor

Kurulduğu zamandan bu yana gayrimenkul geliştirme yapamayacağı şartı getirilen ve yasanın bu yönüyle 2 yıldır eleştirildiği Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) ile ilgili Kasım sonunda yenilenen tebliğ, fonların devlete bağlı projelere yatırım yapabileceği yönünde bir esneklik getirmişti. GYF’lerin 2017 ve sonrasında daha önemli hale geleceğini kaydeden Gümüş, “Geliştirme olmayacaksa doğal olarak sadece emlakçılık yapmak için mi fon kurayım diye düşünülüyor. Yasa, şu anda devlet kurumları lehine bir değişikliğe uğradı. Bunun yakın zamanda fonların genel anlamda geliştirme yapabileceğine imkan sağlayan yeni bir düzenlemesi olur diye bekliyoruz. Sektörün geleceği burada. Bu olursa finansman için satışa bağlı olan projelerdeki finansman sorunu ortadan kalkar” yorumunda bulundu.

Tarihi yarımada için çalışma atağı başlatıldı

GİSP bünyesinde İstanbul’un marka değerini artırıcı yeni çalışmalar olduğuna değinen Gümüş, ilk etapta Tarihi Yarımada’ya odaklandıklarını ve burada turizmle tanıtımı artıracak yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını anlattı. Gümüş, şöyle devam etti:

“Yurtdışında küçük bir turistik kente gittiğinizde orada bir kent meydanı, etrafında restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları ile yürüme alanlarını bir paket olarak planlanmış şekilde görürsünüz. Tarihi Yarımada gibi eşi benzeri bulunmayan bir bölge için böyle bir kurgumuz yok. Şöyle bir hayal kurduk. İstanbul surlarını plan sınırları olarak alalım, içerideki yeşil alanlarını tasarlayalım, tarihi olmayan her şeyi yıkma hakkımızın olduğu bir yer olsun, fikir projeleri için dünyadaki mimarlık ofisleriyle görüşelim, içinde bisiklet yolları, tramvay yolları olan, belli bölgelerinde arkeolojik kazı alanları ve açıkhava müzeleri tasarladığımız, eskiyi taklit etmeyen yeni bir mimari dil üreten, o bölgenin eski dokusunu yaşatan bir plan yapıp büyük yatırım fonlarıyla da paylaştığımızı düşünün, muhteşem bir eser ortaya çıkar. Bunun için çalışıyoruz. Devletin üst kademesinin bu işe inanması lazım.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi