Kiralık İşyeri Ararken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kiralık işyeri ararken mağdur olmamanız için birtakım detayları göz önünde bulundurmanız ve bu detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Ankara, İzmir ve İstanbul gibi özellikle büyük şehirlerde işyeri kiralarının yüksek olması çoğu girişimciyi zorluyor. Yüksek kiralar her ne kadar kiralamak yerine kişileri satın almaya yönlendiriyor olsa da aslında dikkatli hareket edildiğinde işyeri kiralamak iyimser bir tablo haline de dönüşebiliyor. Birtakım detaylara da dikkat ederek bu süreci en doğru şekilde atlatabilir ve sizin için en verimli olacak işyerini kiralayabilirsiniz. Bu sebeple İşyeri kiralarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için bir arada topladık.
Kiralık işyeri seçiminde dikkat edilmesi gerekenler;
- İşyeri kiralarken ilk önce mal sahibi hakkında detaylı bir araştırma yaparak işe başlamak önemli bir detaydır. Güvenilir bir mal sahibi işinizi daha huzurlu bir şekilde yapabilmeniz için oldukça önemlidir. Özellikle sahibinden kiralık işyeri arıyorsanız tek muhatabınız mal sahibiniz olacağından bu maddeye daha fazla önem vermeniz gerekiyor.
- Kira sözleşmesi yapmadan önce mal sahibi olarak sözleşmeyi imzalayacak kişinin gerçek mal sahibi olduğundan emin olunmalı. Eğer vekil ise de vekil olduğuna dair bir yazılı belgenin olması gerekir. Bu kontrollerin yapılması önemlidir. Eğer hisseli bir mülkse, bütün hissedarların mülkü kiralamaya onay verdiklerine dair yazılı ve imzalı bir belge alınması da önemlidir.
- Kiralayacağınız işyerinin yapmak için planladığınız işe elverişli olup olmadığını iyice araştırmak ve emin olmak gerekiyor. Bu aşamada sadece sizin yapacağınız araştırmada yeterli olmayacaktır. Bu sebeple yapacağınız işe bağlı olarak belediyenin de tutacağınız işyerine ruhsat verip vermeyeceğini netleştirmeniz önemli bir detay olacaktır.
- Eğer kafe, restoran veya bakkal gibi insan sirkülasyonunun çok fazla olacağı bir dükkan açmayı planlıyorsanız, ileride bina sakinleri ile bir problem yaşamamak için yapacağınız işin içeriğini belirterek bina sakinlerinden de yazılı onay almanız gerekir.
- Kira kontratınızı döviz yerine eğer mal sahibiniz kabul ediyorsa Türk Lirası olarak yapmanız artan kurdan etkilenmemeniz açısından çok daha avantajlı olacaktır.
- Kiralayacağınız dükkanın doğalgaz, su, elektrik gibi önceden kalan bir borcunun olup olmadığını araştırmaya özen gösterin. Bu incelemeyi eğer kiralama sonrasına bırakırsanız da borcu kiralayacağınız miktardan düşerek hesaplayabilirsiniz.
- Kiralık işyeri tutarken kira kontratının maddelerini detaylı bir şekilde muhakkak inceleyin. Kira artış oranı ile birlikte kira bedelinin de kontrata eklendiğinden emin olun.
- Kiralık dükkan tutarken kaparo ile hava parasını birbirine karıştırmayın.
- Kiranızı banka aracılığı ile ödemeye özen gösterin. Aksi bir durum olduğunda elinizde belgenizin olması işinize yarayacaktır.
İster gayrimenkulü kiralayan olun isterseniz de gayrimenkulün sahibi olun, mesleğinize uygun olabilecek metrekare ve adresteki işyerini bulabilmek için sektörün profesyonellerine danışmanızda fayda olacaktır. Bu şekilde alacağınız riskleri en aza indirebilir ve gelecekte karşılaşabileceğiniz zararları da bertaraf edebilirsiniz. Ankara, Bursa, Antalya, İzmir ve İstanbul kiralık işyeri seçenekleri ve diğer tüm iller ile birlikte ilçelerine ait kiralık işyeri ilanları için sitemizdeki ilanları inceleyebilirsiniz.