5 milyon metrekarelik yeşil alan planlanıyor!

Kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla hayata geçirilen Vizyon Atölyesi, yeni projesi ‘Yeşil Yol’ için kolları sıvadı. TEM ve E-5 arasındaki 10 milyon metrekarelik alanda 5 milyon metrekarelik yeşil alan yaratmayı hedefleyen proje sayesinde güzergah üzerindeki 20 bin mevcut yapı yerine kentsel dokuya uygun çevreci yapıların oluşturulacak

[if gte mso 9]> 0 0 1 495 2822 ktütükt 23 6 3311 14.0 Normal 0 false false false TR JA X-NONE

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucusu A. Faruk Göksu tarafından kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliği ile kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla hayata geçirilen Vizyon Atölyesi, 17 Ağustos büyük Marmara depreminin 17. yıl dönümünde İstanbul için 5 milyon metrekarelik ‘Yeşil Yol’ projesini tasarladı.

3 yıl önce kurulan ve bugüne kadar "tasarım ve sosyal etki" temaları çerçevesinde "81 Kent 81 Vizyon", "On Proje Onlarca Etki" ve "39 Kent 1 İstanbul" projelerini hayata geçiren Vizyon Atölyesi’nin son projesi ‘Yeşil Yol’, TEM ve E-5 arasındaki 50 km uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanda 5 milyon metrekarelik yeşil alan yaratma üzerine kurulu... Proje güzergah üzerinde yer alan yaklaşık 20 bin mevcut yapının yıkılarak yerine kentsel dokuya uygun çevreci yapıların oluşturulmasını da kapsıyor. Projenin böylece İstanbul nüfusunun yüzde 55’inin yaşadığı Küçükçekmece Gölü ve Pendik arasındaki bölgelerin yapı standartlarını büyük ölçüde yükseltmesi ve yaşam kalitesini de artırması hedefleniyor.

Proje 17 ilçe belediye yönetimi ile paylaşılacak

İstanbul’a çok daha yeşil çok daha çevreci bir kimlik kazandıracak olan Yeşil Yol, öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticileri olmak üzere yeşil yolun bulunduğu 17 ilçe belediye yönetimi ile paylaşılacak. Ayrıca yatırımcılar ve üniversiteler ile ekonomik model seçenekleri tartışılacak.

Vizyon Atölyesi Kurucularından Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, şehir planlamasında yapılan yanlışların can kayıplarının yanı sıra olumsuz sosyolojik etkilerine de dikkat çekti. Timur, “81 Kent 81 Vizyon, On Proje Onlarca Etki ve 39 Kent 1 İstanbul olmak üzere 228 katılımcının dahil olduğu 3 program düzenledik. Tüm projeler de özellikle yerel yönetimlerden önemli tepkiler aldı. Vizyon Atölyesi olarak insan hayatını güzelleştirecek şehirlerin haylini kuruyoruz. Artan nüfusu, çarpık kentleşmesi ile İstanbul’un ilk müdahale edilmesi gereken şehirlerden biri olduğunu düşündüğümüz için İstanbul özelinde Yeşil Yol projesini tasarladık” diye konuştu. Vizyon Atölyesi’nin projeleri hayata geçirmek için de devlet kurumları ve yerel yönetimlerle görüşmelere devam ettiğinin bilgisini veren Timur, bu konuda her türlü işbirliğine açık olduklarını sözlerine ekledi.

Önemli bir kentsel dönüşüm modeli olacak

Yeşil Yol projesinin başarılı bir kentsel dönüşüm modeli olarak, önemli bir referans olacağını dile getiren Vizyon Atölyesi Kurucusu Faruk Göksu ise, yeni dönüşüm modelleri geliştirmek, ulaşımı kolaylaştırmak, olası deprem için toplanma alanları ve tahliye koridorlarını oluşturmayı hedefleyen Yeşil Yol projesinin İstanbul’a 5 milyon metrekarelik bir yeşil alan kazandırmayı hedeflediğini kaydetti. Göksu, “Proje alanının yarısı yeşil alanlar, eğitim ve sağlık gibi kamusal alanlar; diğer yarısı da yeni yapı alanları olarak tasarlandı” dedi

Proje maliyeti 7 milyar dolar

14 bin yapıda 63 bin konutta yaşayan 200 bin kişiyi kapsayan projede, 5 milyon metrekare yeşil alan yaratmak için mevcut yapılaşmanın yüzde 50’si olan 4.0 milyon metrekare yapı, diğer yüzde 50’lik yapılaşma alanına transfer edilecek ve yüzde 25 ilave imar bonusu ile toplam 10 milyon metrekare inşaat yapılacak. Projenin mali büyüklüğü ise yaklaşık 7 milyar dolar olacak.

Emlakjet Haber

EndFragment

0 Takipçi