Aziz Kaçmaz Emlak Sektörünü Anlattı

Türkiye genelinde 45 ilde franchising hizmeti veren Kaçmaz Emlak'ın Genel Müdür'ü Aziz Kaçmaz, sektör hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

-Firmanızdan biraz bahseder misiniz ? Kaçmaz emlak nedir,çalışmaları nelerdir?

-Kaçmaz Emlak 1989'da kurulan bir firmadır. Başladığımız zaman reklama çok özen gösterdik. Ticaretle reklamın önemini o zaman kavramıştık. Hatta gazetelere çokça reklam verirdik, o zamanlar internet yoktu tabi. Gazete reklamlarını çok fazla veriyorduk. Bu sayede çok da iş yaptık.

-Şu an kaç şubeniz var?

-Şu an 2 şubemiz var. Birisi burası, birisi de Yakacık'da Yapı Kredi'nin yanında bulunuyor.

-Temsilci sayınız nedir?

-Şu anda Türkiye çapında 45 ilde 108 tane temsilcimiz var. Toplamda 1.970 adet başvurumuz vardır, bunları internet sitemizde, yönetim paneline girildiğinde görülebiliyor. Bu arada belirtmek isterim ki, franchisingi her isteyene de vermiyoruz, yani seçici davranıyoruz. Dolayısıyla şu an temsilcilerimiz de müşterilerimiz de gayet memnun, böyle gidiyoruz.

-Peki potföy genişliğiniz nedir yani satılık,kiralık gayrimenkul alanlarında?

-Şu anda toplam 8 bin 672 tane portföyümüz var. İnternet sitemizde bunlar gözüküyor. O bakımdan çok da şeffafız yani. Gizli kapaklıya hiç gerek yok demişiz. Portföyümüzde 8 bin 707 adet satılık-kiralık birim bulunuyor. Satılık konut 5 bin 577 tane, satılık yazlık 35, işyeri 595, arsa da 2 bin 500 adet. İşte böyle... Toplamda 8 bin 700 tane şuanda kayıtlı ve bunların hepsi sözleşmeli. Sözleşmesiz kesinlikle gayrimenkul almıyoruz.

-Emlakçı olmak isteyen,emlak sektörüne atılmak isteyenlere neler önerirsiniz?

-Öncelikle çağdaş olmaları gerekiyor. Geleneksel emlakçılık artık günümüzde iş yapamıyor, kapatmak zoruda kalıyorlar. Çağımızın en güçlü pazarlama mecrası internettir. Eskiden  ise gazeteydi. İnternet bana göre televizyondan daha güçlüdür. İnternete çok önem göstermeleri gerekiyor. SMS'e de çok önem vermeleri gerekiyor ki hiç yapmıyorlar. Bizim kesinlikle yaptığımız, web tabanlı olmayan emlak programı üzerinden müşterilerimizi sürekli e-posta ve SMS ile bilgilendiriyoruz. Örneğin bize gayrimenkulünü bırakmış olanı da haftada bir ona sms atıyoruz, "Dairenize müşteri götürüyoruz, rahat olun" diye. Müşterinin bir teklifi varsa yine SMS ile dönüyor. SMS ile bir iki tıklamayla 200'üne birden sms atabiliyoruz. Hatta telefon ettiğinizde aradığınız insan ya yemek yiyordur, ya toplantısı vardır, müsait değildir ya da dışarıdadır, açamayabilir.

-Önümüzdeki dönemde konut fiyatları hakkında neler düşünüyorsunuz?

-İkinci el konutlarda fiyatlar inmez. Yüzde 15 oranında artmasını bekliyorm. Çünkü yeni projelere kıyaslandığında 2. el konutlar çok ucuz. Marka konutlar diye adlandırdığım lüks konutlarda ise fiyatlar düşecek. Şu an yapılan 5 yıl 0 faiz gibi kampanyalar talebi artırıyor. Firmalar da bunun farkında, talep çoğaldıkça fiyat artıyor. Ancak doyuma ulaştıkça ucuzlama olacak.

-Yeni inşa edilen projeler göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki dönem için kira fiyatları nasıl değişir?

-Çok fazla konut yapıldığı için kiralar yerinde sayıyor. Kiracılar da seçenekleri fazla olduğu için konutlarda daha fazla özellik istiyor. Eskiden mal sahipleri tarafından belirlenen kira şartları artık kiracılar tarafından belirleniyor.

EmlakJet Haber

Kaçmaz Emlak İletişim

0 216 475 07 36