'Dönüşüm kredisi' yenilemeyi % 20 hızlandıracak

Konutunu veya iş yerini kendi imkanları ile yenilemek isteyenlere verilmesi planlanan ‘dönüşüm kredisi’, sektörde riskli 50 bin yapıyı ilgilendiren kentsel dönüşüm sürecini % 20 hızlandıracak bir gelişme olarak yorumlandı. Kredi, sistemi rahatlatacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve Resmi Gazete'de yayımlanan "Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği"ne göre, hak sahiplerinden, konut ve iş yerini kendi imkanlarıyla yapmak veya edinmek isteyenlere bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilmesine yönelik alınan karar, kentsel dönüşümde hareket yaratacak. Konutunu veya iş yeri ni kendi imkanları ile yenilemek isteyenlere açılan ve yüzde 25'i peşin, geri kalanı ise inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak 3 eşit taksitte hak sahibinin hesabına aktarılacak olan ‘ dönüşüm kredisi ’, sektörde riskli 50 bin yapıyı ilgilendiren kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak, olumlu bir gelişme olarak karşılandı.

2 daire kara listede olsa bina yenilenemiyordu

Yeşil alanı, okulu, kreşi, hastanesi gibi sosyal ve kültürel donatı alanları yeterli olan yerlerde kentsel dönüşümün riskli yapıların tek tek yenilenmesi şeklinde olduğunu belirten Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı ve Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören, "Bir apartmanda 10 daire var ve 8 tanesinin durumu bankadan dönüşüm kredisi almaya uygun ancak iki tanesi kara listeye girdiğinden veya teminat sorunu sebebiyle kredi alamayınca, tüm bina için inşaat maliyeti karşılanamadığından bina yenilenemiyordu" değerlendirmesinde bulundu.

Dönüşüm % 20 oranında hızlanacak

İmar artışı olmayan alanların riskli yapı kentsel dönüşümünde yüzde 50-60 gibi bir orana sahip olduğunu belirten Öngören, “Bakanlık desteği başta buralarda olmak üzere kentsel dönüşümü ciddi anlamda hızlandıracak. Ben yüzde 20 civarında hızlandıracağını düşünüyorum. Kilitlenen sistemi doping etkisiyle açacak. Ayrıca bu kredi belediyelerin üstündeki kentsel dönüşüme ek kat ve imar hakkı verilmesi yönündeki baskıyı da azaltacak. Mahallelerin şu anki nüfus yoğunluğunda ve alçak katlı dönüşmesini sağlayacak ve şehrin ulaşım, su, doğalgaz gibi altyapısının, donatı alanlarının yetersiz kalmasını engelleyecek" diye konuştu.

Emlakjet Haber

.

0 Takipçi