Kira gelirlerine vergi kıskacı

Maliye Bakanlığı, kira gelirlerini takibe hazırlanıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz hafta ortası Maliye Bakanlığı ile yaptığı bütçe, vergi ve kayıtdışı ekonomi ile mücadele konusunda aldığı brifingin perde arkası belli oldu. Bu kapsamda önümüzdeki yıl kayıtdışı ekonomi ile mücadelede gayrimenkul, inşaat ve turizm sektörleri masaya yatırılacak. İnşaat sektöründeki hukuki prosedürlerin süreçleri en başından en sonuna kadar gözden geçirilecek. Bu alandaki vergi, imar ve inşaat mevzuatı üzerinde yoğun bir çalışma yapılacak. Turizm sektöründe TURSAB ile birlikte ortaklaşa bir çalışma başlatılacak. Bu kapsamda da yurtdışından ‘her şey dahil’ uygulaması ile Türkiye’de ev alan yabancı uyruklunun buraları yaz dönemlerinde kiraya vererek elde ettiği geliri gizlemesi de takibe alınacak.

Mevzuat incelenecek

Kayıtdışı ekonomi ile mücadele amacıyla inşaat sektöründeki bütün süreçlerin masaya yatırılacağı belirtiliyor. Bu alana daha makro bakacağı dile getirilen Maliye Bakanlığı’nın inşaat sektöründeki hukuki prosedürleri ve süreçleri en başından en sonuna kadar gözden geçireceği belirtiliyor. Vergi mevzuatı, inşaat mevzuatı ve imar mevzuatı yer alacak. Bunlarla ilgili elektronik sistemler kurulacak. Böylece inşaatla ilgili kaçak göçek olması önlenecek. Benzer bir uygulama da gayrimenkullerle ilgili yapılacak.

Her şey dahil masada

Turizmle ilgili daha spesifik bir çalışma başlatılacağı öğrenildi. Bu alanda TURSAB ile ortaklaşa bazı çalışmalar olacak. Özellikle turizm gelirlerinin masaya yatırılacağı çalışmada, yurtdışından ucuza tur getiren firmaların takibinin çok zor olduğuna dikkat çekiliyor.  Türkiye’ye belli bir tutara ‘her şey dahil’ turist getiren firmaların izlenmesinde TURSAB’dan bilgi alınacak. Bu firmaların bu işlemler için Turizm Bakanlığı başta olmak üzere belli bazı izinleri aldıkları bu yerlerden bilgi alış verişi elektronik ortamda yapılacak. Böylece bu izinlerin de denetim altına alınacağı belirtildi.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi