Koçak Gayrimenkul'ün Franchise Koşulları Nelerdir?

Türkiye'nin önde gelen emlak franchise markalarından biri olan Koçak Gayrimenkul Genel Koordinatörü Türkan Koçak'la firmanın franchise bedelleri ve koşullarıyla ilgili röportaj yaptık...

Bize firmanızdan biraz bahseder misiniz?

Ne zamandır faaliyettesiniz? Kaç üyeniz var?

2011 için franchising şartlarınız nelerdir?

Portföy genişliğiniz nedir (Satılık/Kiralık gayrimenkul)?

Şu ana kadar sisteminiz kaç kiralama ve satışa katkı sağladı?

Koçak Gayrimenkul Bankası 1980 yılında “Koçak Emlak” olarak Ankara’da sadece emlak sektöründe faaliyet gösteren ve 2005 yılında marka bilinirliğini Franchising usulü ile tüm Türkiye’ye yaymaya karar veren %100 yerli gayrimenkul aracılık şirketi markasıdır. Düzgün, etik ve paylaşımcı sistemi sayesinde kısa bir süre içerisinde 30’dan fazla ilde 100’den fazla temsilcilik açarak Türkiye’nin en hızlı büyüyen emlak markası olmuştur. Ayrıca Koçak Gayrimenkul; emlak sektöründeki eğitim açığını görerek 2005 yılında Ankara’da ilk, Türkiye’de ikinci Özel Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Emlakçılık Kursunu açmış ve sektörün kaliteli personel açığını kapatma yönünde çalışmalarına başlayarak çalışmalarını bugüne dek aralıksız sürdürmüştür. Her zaman emlak sektörünü hak ettiği yere taşımak için çalışan ve açtığı temsilcilikleri bu yönde eğiten Koçak Gayrimenkul; Türkiye’nin en genç yönetim ekibine sahiptir. 2011 Franchise şartları; İsim hakkı bedeli = 12.500 USD+KDV Royalty (aylık aidat) = 100 USD+KDV Reklam katkı bedeli = YOK Ciro/Kazançtan alınan pay = YOK Eğitim bedeli = YOK Web sitesi, teknoloji kullanım bedeli = YOK Çalıştırılan gayrimenkul danışmanı başına alınan bedel = YOK Ofis şartları = En az 60 m2, cadde üzeri, en çok 1.kat, ön cepheli, ferah ve modern ofisler Emlak Danışmanı = Yöneticiler ve sekreter hariç en az üç gayrimenkul danışmanı

Sizi diğer büyük emlak danışmanlık firmalarından ayıran hizmetleriniz nedir?

Üyelerinize neler sağlıyorsunuz? Son kullanıcılara neler sağlıyorsunuz?

Öncelikle Koçak Gayrimenkul; Türkiye’de cirodan ve aylık kardan pay almayan az sayıdaki markadan biridir. Ciro payı almıyoruz çünkü, çalışanın kazanması gerektiğine inanıyoruz. Böylece bazı sistemlerin aksine ortak sistem, bir musluktan dolarken diğer musluktan boşalan havuz problemine dönüşmüyor. Franchise şartları ile adaylarını maddi olarak en az yoran marka unvanını alırken manevi anlamda en çok beklentisi olan emlak markasıyız. Sanırım bunu biraz açmamız gerek. Franchise konusunda maddi koşullarımız her ne kadar alt seviyelerde tutulabilir olsa da paylaşım, tutarlılık, güvenilirlik, temiz bir özgeçmiş, birlik ve beraberlik gibi manevi değerlerin %100 seviyesine taşınmasını bekleriz, aksi durumlara ise kesinlikle müsamaha göstermeyiz. Yani; bizim aramıza katılmak ne kadar zorsa aramızda kalmak da o kadar zordur diyebiliriz. Sistemimizin dayanışma ve ortak müştereklerde buluşma ile bir kurumda ziyade aileye dönüşmesi öncelikli hedeflerimizden biridir. Ayrıca; “Hakem Kurulu” sistemi sayesinde hem temsilcilikler arası hem de müşteri şikâyetleri anında değerlendirilerek sistem içi uyum ve marka güveni sağlanmaktadır. Yalnız buradaki disiplin yönetmeliği, sadece sistem içi yöneticileri kollayan bir ağ yerine ortak çıkarları koruyan ve sürekli kalite yönetiminin gereğini arz eden bir sistem olduğunu da vurgulamamız gerek. Sürekli yapılan hizmet içi eğitimler ile sistem ve içerik sürekli geliştiriyor, danışmanlarımızın en doğru hizmeti en hızlı şekilde verebilmesi için devamlı inovasyonun peşinden koşuyoruz. Her geçen gün artan çözüm ortakları sayesinde de Koçak Gayrimenkul ailesinin en kaliteli ürünlere en uygun fiyatla ulaşmasını, aynı zamanda müşterilerine de bu ürünleri aynı şekilde ulaştırabilmelerini hedefliyoruz.

Sayıları her geçen gün artmakta olan konut projeleri sizi ve franchise'ınızdaki üyeleri ne yönde etkiledi? Emlak danışmanlığı yapan ve yapmayı düşünen girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Konut Projeleri mantıklı ve doğru fiyatlandırma yapıldığı takdirde her daim sektöre ivme kazandırır. Ancak yüklenici firmanın doğru fizibilite yapmaması, kendi asli görevlerini unutarak konutları kendi satmaya çalışması ve yanlış reklâm politikaları yüzünden hem müşterileri, hem inşaat alt grupları hem de danışmanlık cephesi olumsuz yönde etkilemektedir. Şöyle düşünün, fabrikalarda bugün üretim bandı diye bir kavram var. Yani bir bant üzerinde ürün hammaddeden mamul olmaya doğru uzun bir yol kat ediyor. Bu yolda bir sürü durak var; biri metali alıyor, diğeri yassılaştırıyor, biri delikleri açıyor, biri vidaları yerleştiriyor, bir diğeri vidaları sıkıyor. Yolun en sonunda ise kusursuz mamul tüketici ile buluşmak için naklediliyor. Bizim yaptığımız iş de böyle olmalı, herkes bandın kendisine ait durağında en iyi bildiği işi en iyi şekilde icra etmeli. Böylece, ne süreçlerde ne de üründe hata olur, herkes konusunda uzmanlaşır ve her geçen gün kendi yaptığı işle beraber resmin bütünün daha iyiye gitmesini sağlar. Emlak danışmanlığı yapan ve yapmayı düşünen girişimcilere tek önerimiz; bu işi ciddiye almaları. Öncelikle gayrimenkul danışmanlığı kolektif bir iş, yöneticisinden ofis asistanına kadar herkesin işinin hakkını vermesi gerekli. “Ben bir ofis açayım, birkaç gayrimenkul danışmanını da işe alayım, arada bir gider gelirim” derseniz sakın bu işi yapmayın. Bu iş bu şekilde yürümez. İşinizin başına herkesten önce gelip herkesten sonra çıkacaksanız, tam zamanlı olarak bu işe kanalize olacaksanız bu sizin işiniz olabilir. Ama bunun da ötesinde yeni başlayacaklar için hata payını en aza indirgemek adına o hataları zamanında yaparak dersini almış veya olası hataları onların yerine hesaplayan bir markanın çatısı altına girmeleri en doğru karar olacaktır. Burada sadece iş sahibinin ya da ekibinin kayıplarından bahsetmiyoruz, müşterinin kayıpları ve doğal olarak ekonominin kayıplarından da bahsediyoruz. Gayrimenkul danışmanlığı artık emekli işinden çok daha fazlası, dünya ülkelerinin sınırlarının kalmaması gibi hizmet sektörünün de sınırları kalmadı artık. Değişimi yakalamak, her zaman daha iyiyi ve daha güzeli hedeflemek bizim işimizin vazgeçilmez bir parçası. Eskiden kalma usullerle belirli bir noktaya kadar gelebiliyorsunuz. Bugünün müşterisi ve ekonomik yelpazesi için bugünün yaklaşımlarına ihtiyaç duyuyorsunuz.  Hal böyle olunca da gayrimenkul danışmanının günü yakalaması ancak ve ancak eğitim ve günceli takiple gerçekleştirilebiliyor. Yani sürekli eğitimden…

İnternet kullanımının giderek yaygınlaşması, insanların emlak arama yöntemleri üzerinde ne tür etkiler yarattı? Firmanızın internet stratejisinden biraz bahseder misiniz?

İnternetin sektörümüzde ki önemini fark eden ve bu konuda kendini sürekli geliştiren bir firmayız. Ortalamaya vurduğunuzda her sene yazılımsal geliştirmelerle ve web sayfamızın ara yüzünü değiştirerek sürekli yenilikleri yakalamaya çalışıyoruz. Hem müşterilerimize hem de franchise ofislerimize teknik destek konusunda yardımcı olmaya gayret ediyoruz. 2012 yılına yetişeceğini düşündüğümüz harika bir emlak sitesi ise yapım aşamasında.

İstanbul gelişmekte olan ve önümüzdeki süreçte katma değerinin artacağını öngördüğünüz semtler nereler? Arsa ve konut almak isteyen okuyucularımıza tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Tüm Türkiyeyi burada değerlendirmek oldukça zamanımızı alır o yüzden İstanbul için değerlendirelim. Hem Anadolu hem de Avrupa yakası için ulaşımı kolay, metronun geçtiği, boğaz köprülerinin yapıldığı güzergâhlar geleceği parlak olan noktalar. Bunun yanı sıra, deprem açısından sağlam olan bölgeler deprem hattında bulunan İstanbul için ilçe ya da semt ayırt etmeksizin her koşulda kazançlı yatırımlara dönüşebilecek bölgeler olabiliyor. Merkezlerden uzaklaşıldıkça da her türlü ihtiyacınızın giderildiği uydukent olarak da bilinen sosyal tesislerden havuza, okuldan alışveriş merkezine kadar her tür yaşam ünitelerini bünyelerinde barındıran projeler de doğal olarak kazançlı yatırım kararları arasında yerini alıyor. Örneğin, Avrupa yakasında; Bahçeşehir, Esenyurt, Sarıyer, Anadolu yakasında; Beykoz, Kurtköy, Çekmeköy gibi bölgelerde yer alan projeler gibi. Elbette gayrimenkul yatırımı için daha pek çok nokta sıralanabilir ama buradaki püf nokta doğru zamanda doğru fiyatla yatırım yapmaktır. Mantıklı fiyatla alınan bir gayrimenkul her yerde ve her koşulda size kazandırır. Son olarak İstanbul’un merkezi ya da çevresinde arsa kalmadığı için bulabileceğiniz imarlı her nevi arsa da doğru yatırım aracıdır diyebiliriz, elbette afaki rakamlar değil doğru rakamdakiler tercih edilirse.

EmlakJet Haber

Koçak Garimenkul İletişim

0 312 444 0 550