Sanayinin başkenti Kayseri’de konutta gelişiyor

İç Anadolu’nun 3’üncü büyük sanayi kenti Kayseri, Erciyes ile gelişen turizminin yanında 1.5 milyona dayanan nüfusu ile konutta da büyüyor. Geçen yıl 30 bin konutun satıldığı, TOKİ’nin konut sorununa önemli ölçüde çözüm bulduğu kentte konut fiyatları her yıl % 10-20 seviyesinde artıyor

[if gte mso 9]> 0 0 1 625 3564 ktütükt 29 8 4181 14.0 96 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Ankara ve Konya’dan sonra İç Anadolu'nun üçüncü büyük kenti ve sanayi merkezi olan Kayseri , Anadolu’nun en hızlı kalkınan, nüfusu artan, dolayısıyla konut stoğunu yenileyen kentlerinden ve en eski yerleşimlerinden biri… Nüfusu 1.5 milyona dayanan, göç alan, nüfus artış hızı Türkiye ortamasının üzerinde bir hızla artan şehir, yaklaşık 75 bin yeni konuta ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Selçuklu medeniyetinin ve mimarisinin izlerini taşıyan şehirde nitelikli konut yapımına özellikle son yıllarda daha da hız verilmiş durumda. Erciyes ile kış turizmine imkân sağlayan bölgede gayrimenkul piyasası, şehrin sanayisi kadar olmasa da büyük potansiyel taşıyor. Öyle ki üniversitelerde eğitim gören gençlerin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli konut açığı, inşaat firmalarını da harekete geçirmiş durumda. 2015 yılında 30 bin konut satılırken, genel olarak 100 ile 200 bin lira arasında evler tercih ediliyor.

Sanayi arttıkça ofis ve rezidansa da talep yükseliyor

Sanayi ve ticaretin gelişimiyle ofis ve rezidanslara da ihtiyaç duyulduğu şehir, konut satışı bakımından Türkiye’de ilk 10 şehir içinde yer alıyor. Kentleşmede hızlanan Kayseri’de bu doğrultuda yeni ticaret alanları, konut alanları, sosyal donatılar, teknolojik ulaşım ve altyapı hizmetleri gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin en büyük 500 şirketinden 17'sini bünyesinde barındıran ve 500'ün üzerinde hemen hemen her sektörde firmanın üretim yaptığı Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Kayseri ve Türkiye'nin büyüyen ekonomisine ivme kazandırıyor.

Kayseri için 4 farklı master plan hazırlanıyor

Yeni vizyonunun "Planlı Gelişim, Estetik Dönüşüm, Fonksiyonel Değişim" olduğunu belirtilen Kayseri’de bugün 4 ayrı master plan için çalışmalar sürüyor. Şehir merkezi 2014 yılına kadar 5 merkez ilçeden ibaret olan Kayseri, Bütünşehir Yasası ile 2014 yılı Mart ayından sonra Büyükşehir sınırları il sınırı oldu ve tüm ilçeler Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandı. Dolayısıyla şehrin tüm imar planlarının yenilenme gereği de ortaya çıktı. Ulaşım ve kentsel dönüşümde de yeni planlar devreye alındı.

Üniversite sayısı 4’e yükseldi, sanayi alanları genişliyor

EVA Gayrimenkul’ün Kayseri genelinde gerçekleştirdiği konut piyasası araştırması, ekonomik gelişmeye paralel hızlı iç göçe bağlı olarak 2006 yılına kadar konut sıkıntısı yaşayan Kayseri’de TOKİ’nin devreye girmesiyle konut sorununun çözüm yoluna girdiğini ortaya koyuyor. Araştırma, son birkaç yılda hız kazanan kentsel dönüşüm çalışmaları doğrultusunda konut fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşandığını belirliyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme Kayseri Şubesi Değerleme Uzmanı İsa Üresin, 2006 yılından 2012’ye kadar şehir genelinde konut fiyatlarındaki artışın, yıllık bazda ortalama yüzde 10 olduğunu ifade ediyor. Ancak araştırmaya göre son birkaç yılda şehir genelinde yeni AVM’lerin açılması, İç Anadolu’nun en büyük eğlence mekanı olan Harikalar Diyarı Projesi’nin faaliyete geçmesi, mevcut sanayi alanlarının gelişmesi, Mobilya Kent, Metalsan gibi yeni sanayi sitelerinin inşa edilmesi, Erciyes Dağı Master Planı, üniversite sayısının 4’e yükselmesi gibi çok önemli gelişmelerin ardından bazı bölgelerde artış miktarının % 20’lere dayandığını ileri sürüyor.

TOKİ konut sıkıntısını çözdü, kiralar TL’ye döndü

Kayseri’nin gelişen ekonomik yapısı nedeniyle ilçelerinden ve çevre illerden göç aldığını ifade eden Üresin, 2015 nüfus sayımına göre 1.341.056 kişi olan Kayseri nüfusunun bir önceki yıla göre % 1.39 büyüme kaydettiğini, 2016’in ilk çeyreğinde ise 1.355.000 kişiye ulaştığının tahmin edildiğini kaydetti. Buna bağlı olarak 2006 yılına kadar il genelinde barınma ve konut üretim sorunu yaşandığını ifade eden Üresin, konut miktarının nüfus artışına yanıt verememesi nedeniyle kiralarda önemli bir artış yaşandığını belirtti. O dönemde mülk sahipleri tarafından kiraların yıllık peşin ve döviz cinsinden istendiğini dile getiren Üresin, Kayseri’de TOKİ projelerinin başlamasıyla birlikte konut piyasasının rahatladığını ve kiraların aylık ödenmeye başladığını ve ödemelerin artık TL bazında gerçekleştiğini sözlerine ekledi. Üresin, TOKİ’nin 2006 yılından bu yana Kayseri’de inşaat devam edenlerle birlikte 10.258 adet konut üretimi gerçekleştirdiğini söyledi.

Emlakjet Haber

EndFragment

0 Takipçi