Yabancıya konut satışında neredeyiz?

Geçen yıl yabancılara yapılan 22 bin 991 adetlik konut satışının neredeyse yarısı, yani 10 bin 863 kadarı Araplara yapıldı. Geçen yılın Ocak-Eylül döneminde 16.192 adet olan yabancıya toplam satışlar ise bu yıl aynı dönemde 13.210 adet oldu. Sektör, hükümetin yabancıya çalışma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesini gündemine almasıyla olumlu beklentilerini sürdürüyor

Gayrimenkul sektöründe 2015 yılında son 4 yılda yüzde 100 artışla yabancılara 22 bin 991 adet konut satışı gerçekleştirilirken bunun neredeyse yarısı, yani 10 bin 863 kadarı Araplara satıldı. Geçen yıl yabancıya gayrimenkul satışından 5 milyar dolar gelir elde edilirken, bu yılki hedef ise 10 milyar dolara çıkarmak olarak konulmuştu. Her ne kadar darbe girişimi ve ardından turizm gelirlerinin düşmesi gibi olumsuz etkenlerle bu hedef ‘en azından geçen yılın biraz üzerine çıkmak” olarak revize edilse de, bir yandan yine yıl içinde yabancılara verilmesi planlanan haklarla ilgili yapılan çalışmalar, bir yandan da Arap yatırımcıların Türkiye’yi her şeye rağmen ‘güvenli liman’ olarak görmeye devam etmesi, beklentileri yukarıya çekmeye devam ediyor. 2017’nin bu anlamda daha olumlu beklentilerin olduğu bir yıl olması bekleniyor.

9 aylık toplam satışta geçen yılın gerisindeyiz

Geçen yılın Ocak-Eylül döneminde 16.192 adet olan yabancıya toplam konut satışları bu yıl aynı dönemde 13.210 adet oldu. Turizmdeki dalgalı sürecin yanı sıra özellikle darbe girişiminin olduğu Temmuz ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 48.5 gibi bir oranla aylık en keskin düşüşünü yaşayarak 1.044 olmuştu. TÜİK’in en son açıkladığı Eylül verilerine baktığımızda ise yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 27.8 azalarak 1.276 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2016’da ilk sırayı 359 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya ilini sırasıyla 323 konut satışı ile İstanbul, 82 konut satışı ile Bursa, 69 konut satışı ile Aydın, 67 konut satışı ile Trabzon ve Yalova izledi. Eylül ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 230 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 140 konut ile Suudi Arabistan, 99 konut ile Rusya Federasyonu, 85 konut ile Kuveyt ve 84 konut ile İngiltere izledi.

Vatandaşlık ve çalışma izni gündemi hareketlendirdi

Yabancı konut sahiplerinin daha önce üç ay olan oturma izin süresi, 2013’teki yasal düzenlemeyle 1 yıla çıkarılmış, yabancılara 8 yılın sonunda sürekli oturma izni alma hakkına sahip olması hakkı tanınmıştı. Bu yıl ise hükümetin vatandaşlık ve çalışma izni verilmesini gündeme aldığını açıklaması, sektörde heyecan yaratan ve beklentileri yükselten gelişmeler arasında yer aldı. Özellikle çalışma izni, Ortadoğu’dan gelen talebi artıracak güçlü bir teşvik niteliğinde. Sektörün de beklediği gelişme, oturma izni verilirken bürokratik süreçlerin kısalması, sürenin uzaması ve vatandaşlık verilmesiyle gelirin katlanması… Hatta sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemelerle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde…

CNR Emlak Fuarı yabancı için önemli bir vitrin

Tanıtım bu noktada sektör için çok önemli ve fuarlarsa bugün sektörün ‘yabancılara’ kendini tanıtmada en önemli vitrini... Yarın başlayıp 20 Kasım’a kadar sürecek olan ve Yeni nesil emlak bulma sitesi’ Emlakjet ’in platin sponsorluğunu üstlendiği ‘CNR Emlak -Emlak Yatırım Projeleri ve Finansmanı Fuarı’, Rusya, İran, Ortadoğu ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar başta olmak üzere pek çok ülkeden gelecek alıcı ve yatırımcıları ağırlayacak olması ve Türkiye’deki projeleri onlarla buluşturacak olması açısından önemli… Ortadoğu’dan üst düzey alım heyetlerinin de fuara gelmesi, orta ve uzun vadede ilişkilerin geliştirilebilmesi açısından katma değer yaratacak görünüyor.

Farklı fiyat, imar değişikliği gibi sorunlar çözülmeli

Yabancıya konut satışında ‘farklı fiyat politikası’ uygulaması, yüksek komisyon kaygısı ve son dakika imar değişiklikleri, özellikle yatırımcıları ürküten detaylar arasında yer alıyor. Türkiye’de bu sorunların azalması gerektiğini belirten uzmanlar, yabancıya konut satışının ihracat sayılması ve bu kapsamda KDV iadesinin olabileceği konusunu da gündeme getiriyor.

Yabancılar bugün en fazla 30 hektar taşınmaz alabiliyor

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor.

Tapu almaları ortalama iki ay sürüyor

Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama 1-2 aylık bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

Emlakjet Haber