Yeni imar yönetmeliği ‘Stüdyo’ya son’ dedi!

‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı’ kabul edilirse, inşaat sektörü artık tek odalı 1+0’ları ifade eden ‘stüdyo daireleri’ artık yapamayacak. Gerekçe açıkça belirtilmese de kararın altında günlük kiralanan evlerin kötüye kullanılması’ ile mücadele yatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı’ ile getirilen bazı değişikliklere göre, inşaat sektörü artık ‘ stüdyo daireleri ’, yani tek odalı ve ‘1+0’ olarak belirtilen daireleri yapamayacak. Bakanlık her ne kadar taslakta bu maddenin gerekçelerini belirgin şekilde göstermese de, hedefte ‘günlük kiralanan evlerin kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi’ yatıyor.

İş adamları ve turistik ziyaretler için ortaya çıkarılan ancak uygulamada terör örgütleri ve fuhuş çeteleri tarafından rağbet gören stüdyo dairelerle ilgili gelen şikayetler ve bu dairelerin bulunduğu sitelerde yaşanan sıkıntılar uzun bir süredir sektörün gündemindeydi. Hükümet, konuyu bir yandan Emniyet Teşkilatı tarafından takip ve ceza sistemiyle önleme yoluna gitse de, bir yandan da özellikle firmalara ihaleyle proje verirken, ‘Daireler 1+1’den başlasın, 1+0 olmasın’ yönlendirmesini yaptığı da sektörce bilinen bir konuydu… Bu nedenle kamuoyunda taslaktaki ilgili maddenin bu evlerle mücadele için ortaya konduğu konusunda fikirbirliği var.

En küçük daire artık brüt 45 metrekare

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, belediyelere ve sivil toplum kuruluşlarına gönderilen ve Haziran ayına kadar onaylanması beklenen taslağın önemli maddelerini Habertürk Gazetesi’ne aktarırken ‘kullanım amacı’nın dışına çıkılan stüdyo daireler yerine en küçük daire nin artık minimum 28.5 metrekare büyüklüğünde 1+1 daireler şeklinde yapılabileğini söyledi. Yani bu büyüklük yaklaşık olarak brütte 45 metrekare civarını buluyor. Durbakayım’ın verdiği bilgiye göre, bu kapsamda yapılacak en küçük dairenin içinde 1 oturma odası (12.00 metrekare), 1 yatak odası (9.00 metrekare), 1 mutfak veya yemek pişirme yeri (3.30 metrekare), 1 banyo veya yıkanma yeri (3.00 metrekare), 1 tuvalet (1.20 metrekare) olmak üzere toplamda net 28.50 metrekare büyüklüğünde daireler yapılabilecek.

Yatay mimariyle 5 kat yerine 3 kat olacak

Taslağın getirdiği bir diğer önemli yenilikse, bina yoğunluklarının azaltılıp 5 kat yerine 3 kat yapılabilmesi… Bu kapsamda yeni yönetmelikle taban alanı kat sayısı (TAKS) yüzde 40 olan yerlerde komşu mesafeleri çekildikten sonra kalan alana taban oturumu yapılabilecek. Eskiden, 1.200 metrekare alan üzerinde yüzde 40 taban oturumu ile 480 metrekare alanında bina yapılıyordu. Yeni yönetmelikle bu alan 720 metrekareye çıktı. Taban oturum genişlediği için yükseklikler de buna göre 5 kat yerine 3 kata inecek.

Yeni İmar Yönetmeliği başka neler getirecek?

Yeni yönetmelikle birlikte öne çıkan diğer değişiklikler ise şu şekilde sıralanıyor:

1.

Mimari proje müelleflerinin ve mirasçılarının sonsuz müelliflik hakkına sınırlama geliyor: Bu yönetmelik kapsamında müellif ile akdedilen proje sözleşmesinde fikir ve sanat eseri telif hakkının devrine ilişkin hüküm yer almak zorunda. Sözleşme olmadığı veya sözleşmede herhangi bir hükmün yer almadığı takdirde, müellifin fikir ve sanat eseri telif hakkından feragat ettiği varsayılacak.

2.

Paratoner konulması yaygınlaştırılıyor: Umumi binalar, sağlık ve eğitim tesisleri, oteller, içinde patlayıcı madde bulundurulan binalar ile yüksek bina ve tesislere Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereği paratoner konulması mecbur olacak.

3.

Kamu binaları hariç, avan proje (öncü proje) mecburiyeti olmayacak.

4.

Teraslar bahçe olarak kullanılabilecek, teraslara havuz dahi yapılabilecek.

5.

Yönetmelikte yapılacak değişikliğe göre artık hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek. İksa ve hafriyat ruhsatları, yapı ruhsatından önce verilebilecek. Böylelikle süreler kısalacak.

6.

Yeni yönetmelikle birlikte binalar, istenildiği şekilde istediği renge boyanamayak. Belediyeler, mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek.

Emlakjet Haber

0 Takipçi