Yazlık piyasasında Bodrum’un rakibi artık İzmir

Bodrum’da arsa fiyatlarının yüksek olması, müstakil yapılaşmaya uygun arsa stoğunun azalması, İzmir-İstanbul otoyolu projesi ile İzmir’in ulaşım bağlantılarının güçlenmesi gibi nedenler, İzmir’i Bodrum’un en büyük rakibi yaptı. Peki bugün Muğla’da cazip yazlık bölgeleri hangileri, Emlakjet olarak araştırdık

İklimi ve konumu ile hem yerli hem yabancıların gözde turistik kentlerinden Muğla ve en rağbet gören ilçelerinden Bodrum’un yazlık piyasasında gerileme sinyali var. Muğla ve İzmir arasında bir rekabetten söz edilebileceğini açıklayan

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Bilge Beller Özçam

, bunun nedenlerini ve Muğla’da halihazırda ilgi gören bölgeleri Emlakjet için anlattı.

Ulaşım avantajı yazlık piyasayı da etkiliyor

Özçam’ın verdiği bilgiye göre, Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi ilçelerde arsa fiyatlarının çok yüksek olması, geniş ve müstakil yapılaşmaya uygun arsa stoğunun azalması, denize cephesi olmayan site ya da konutlarda denizden yararlanma imkanının giderek kısıtlı ve güç hale gelmesi, ayrıca; İzmir-İstanbul otoyolu projesi ile İzmir’in ulaşım bağlantılarının güçlenmesi, Çeşme, Urla vb ilçelerin İzmir kent merkezine ve dolayısıyla sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçlara yakın olması sebepleri ile son yıllarda Çeşme ve Urla ilçelerinin de talep görmeye başlaması, İzmir lehine ilerleyen bu rekabetin en önemli nedenleri... Özçam, günümüz koşulları için iki il arasında yatırımcı transferinden net olarak bahsedemezsek de özellikle Bodrum ilçesi için orta vadede böyle bir riskten söz edilebileceğini belirtti.

Yazlık piyasasında Bodrum’un rakibi artık İzmir

Yabancılar Fethiye ve Gümüşlük’ü seviyor

Yabancıların Fethiye ve Gümüşlük’ü sevdiğini belirten Özçam, “Fethiye’de turizm sektörü açısında önemli bir gelir kaynağı olan yabancı turistler ilçe genelinde müstakil yazlıkları tercih etmektedirler. Fethiye ilçesinde son yıllarda öne çıkan bölgelerin Tuzla, Taşyaka, Babataşı, Ovacık ve Hisarönü bölgeleridir. Bir önceki yıla göre satılık konut piyasasında ilçe genelinde % 15-20 oranında bir fiyat artışı söz konusudur. Tuzla ve Taşyaka bölgelerinde ise satılık konut piyasası % 25-30 oranında artışla öne çıkmaktadır” dedi. Bodrum’da ise İngiliz ve İsveç başta olmak üzere yabancıların en çok tercih ettikleri bölgenin Gümüşlük olduğunu dile getiren Özçam, ancak güvenlik gibi gerekçelerle son yıllarda piyasasının bir miktar daraldığını da sözlerine ekledi.

Yazlık piyasasında Bodrum’un rakibi artık İzmir_1

Marmaris’te turistlerin tercihi müstakil villalar

Marmaris ’te yabancı turistlerin en çok Trunç Mahallesi’ni ve müstakil villaları tercih ettiğini belirten Özçam, şöyle devam etti: “Bu bölgede yazlık konutlarda % 10-15 fiyat artışı söz konusudur. Bölgede yazlık fiyatları 5.000-6.500 TL/metrekare aralığında seyretmektedir. Marmaris’te, bir önceki yıla göre satılık konut piyasasında ilçe genelinde % 15-20 oranında bir fiyat artışı söz konusudur. Geçen yıl 2.000-2.300 TL/metrekare olan arsa fiyatları bu yıl 2.750-3.000 TL metrekare aralığında seyretmektedir. Ortalama konut birim satış fiyatı 3.000-4.000 TL/metrekare aralığındadır.”

Marmaris’te kiralık konut piyasasındaki değişimin bir önceki yıla oranla % 10-15 artış şeklinde seyrettiğini dile getiren Özçam, “Çıldır Mahallesi’nde geçen yıl 1.000 TL bedel ile kiralanan 90 metrekare 2+1 daire için bu yıl 1.200 TL, geçen yıl 1.300 TL talep edilen 3+1 150 metrekare bir konut için bu yıl 1.600 TL talep edilmektedir. Marmaris’e bağlı Çamdibi Mahallesi yazlık sektörü açısından öne çıkıyor ve burada yazlıklarda metrekare birim fiyatı 4.500-6.000 TL aralığında değişiyor” diye konuştu.

En lüks villalar metrekaresi 12 bin TL ile Yalıkavak’ta

Özçam’ın verdiği bilgilere göre, Bodrum genelinde geçen yıl ile kıyaslandığında % 10 civarında bir artıştan söz edilebilir. Yarımada’da en fazla talep gören bölgeler ise Yalıkavak, Türkbükü ve Turgutreis. Son iki yıl içersinde Yalıkavak bölgesinde satılık ve kiralık gayrimenkul fiyatlarında % 25-% 35’lere varan artışları gözlendi. Bodrum ilçesinde Yalıkavak bölgesinde satılık yazlık fiyatları 9.000-12.000 TL/metrekare iken, aynı büyüklükteki kiralık villa fiyatları ise sezonda 8.000- 10.000 TL/ay arasında değişiyor. Ortakent ve Bitez bölgesinde ise villa fiyatları 6.000-9.000 TL/metrekare iken, aynı büyüklükteki kiralık villa fiyatları ise sezonda 7.000 – 9.000 TL/ay arasında yer alıyor.

Fethiye’de ikinci el konutta Babataşı ve Tuzla gözde

Verilere göre, Fethiye kiralık konut piyasasındaki değişim ise bir önceki yıla oranla % 10-15 artış gösterdi. Tuzla bölgesinde geçen yıl 850 TL/ay bedel ile kiralanan 120 metrekare 3+1 daire için bu yıl 1.000 TL/ay talep ediliyor. Kent ölçeğinde ikincil konut sektörü açısında öne çıkan bölgeler Hisarönü-Ovacık, Babataşı ve Tuzla bölgeleri… Babataşı ve Tuzla bölgesi yoğun yapılaşmasına rağmen ikinci el satışlarda ön planda. İkincil konutlarda bir önceki yıla oranla Babataşı ve Tuzla bölgesinde ortalama villa fiyatlarında geçen yıla oranlar % 15’lik bir artış gerçekleşti. İkincil konutlarda metrekare birim fiyatı olarak Babataşı bölgesinde 3.800TL/ metrekare bedel talep edilirken bu yıl yaklaşık 4.400 TL/metrekare bedel talep ediliyor. Babataşı bölgesinde yeni müstakil villaların ortalama 4.500-6.000 TL/metrekare bedellerle satıldığı gözlendi.

Ovacık-Hisarönü bölgesi yeni yazlık inşaatları ağırlıkta

Bölgedeki yeni yazlık ve yatırım bölgeleri hakkında bilgi veren Özçam, şöyle devam etti: “Hisarönü-Ovacık bölgesi daha çok yabancı turistlerin tercih ettiği bölgedir. Bu bölgede yazlık konutlarda fiyat artışı bir önceki yıla oranlar %10 dolaylarındadır. Bölgede yazlık fiyatları 3.750.-4.500 TL/metrekare aralığında seyretmektedir. Yazlık kiralamalarında günlük/haftalık ve aylık seçeneklerinin bulunduğu ilçede, geçen yıla oranla fiyatlarda % 15-20’lik bir artış söz konusudur. Ovacık bölgesinde günlük ortalama 500-600 TL kira talebinde bulunulduğu, haftalık fiyatlarda ise 2.500-3.000 TL bedel talep edilmektedir.”

Yatırım için en çok nereye bakılmalı?

“Fethiye’de kentin gayrimenkul sektörü açısında gelişim potansiyeline sahip bölgesi olarak Karagedik bölgesi işaret edilmektedir. İmarlı arsa stoğunun bölgede yer alması, İzmir yoluna yakınlığı gibi etkenler, bölgeyi yatırımcılar için cazip hale getirmektedir. Bodrum’da Yalıkavak bölgesi yatırım için de en çok tercih edilen bölgelerin başında gelmektedir. Bölgenin doğal güzellikleri, eşşiz manzara imkanı sunan topoğrafik yapısı, bölgenin üst segment prestij algısının bölgeyi cazip kılan en önemli etkenler olduğu düşünülmektedir.”

Emlakjet Haber

Yazlık piyasasında Bodrum’un rakibi artık İzmir_2

Yazlık piyasasında Bodrum’un rakibi artık İzmir_3
0 Takipçi