Uğur Dumankaya: Konut Kredisi İle Yatırım Yapmak Riskli

İnşaat sektörünün önde gelen firmalarından biri olan Dumankaya İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya ve Dumankaya İnşaat Kurumsal İletişim Müdürü Sevil Cenanoğlu ile siyasi istikrarın sektör üzerindeki etkileri, konut yatırımları ve bolca proje ürettikleri Kurtköy-Tuzla hattıyla ilgili ufak bir söyleşi...

İnşaat sektörünün önde gelen firmaları Türkiye'nin tek partili hükümetle yönetilmesinin ekonomik istikrar ve inşaat sektörü açısından olumlu bir durum olduğu konusunda hemfikir ve çoğu firmanın öngörüleri de istikrarın süreceği yönünde. Peki seçimlerde herhangi bir sürpriz olması halinde bu durum sektörü ne yönde etkiler?

Genel olarak herkes olumluya göre hareket etti. Sadece inşaat sektörü değil bütün piyasalar da böyle yaptı. Herkes tek parti  tekrar iktidara gelecek diyor. Dünyadaki Türkiye'ye bakış açısı da bu şekilde. Eğer öyle olursa, yani bir koalisyon olursa farklı dengeler oluşur ama bence çok da iyi olmaz. Hemen herkes planını sanki hiç seçim yokmuş gibi yaptı. Açıkçası ben farklı olmasını da düşünemiyorum.

Çılgın Proje hakkındaki düşünceleriniz nedir? Nasıl buluyorsunuz Çılgın Proje'yi?

Bana göre bu projeyle ilgili bir şeyler söylemek için bir hayli erken. Kamuoyunda oluşan algı sanki hemen yarın projeye başlanacakmış gibi. Nasıl olacak onu bilmiyoruz, hatta hiçbir şey bilmiyoruz ama önemli olan şu: Devletin bizim için arazi geliştirmesine ihtiyacımız var. Yani bir takım yerlerde nüfusu artırmadan arazi üretilmesi gerek. Tabi bu benim konum da değil. Neticede ben şehir planlamacısı değilim.

Dumankaya İnşaat ağırlıklı olarak Kurtköy, Aydınlı bölgesinde ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor ve insanlar bu bölgeye genellikle yatırım amaçlı gayrimenkul sahibi olmak için yöneliyorlar. Peki çoğu kişinin bu bölgeye sadece yatırım amaçlı yönelmesi onlar için olumsuz bir sonuç doğurur mu?

İnsanlar buradan bu daireleri alıyorlar ama kiraya veriyorlar. Tabi kiralama oranları şu anda yüzde 100 değil. Ama bölgenin gelişimini sürdürmesiyle beraber kiralama sayıları da, dairelerin değerleri de yükselecek. Kurtköy şimdi havalimanının yanında kaldı.

Kurtköy bana Ataköy gibi bir bölge olma potansiyeline sahip bir yermiş gibi geliyor. Sizce de öyle mi?

Olur, hatta daha planlı aslında.

Sevil Cananoğlu-Dumankaya İnşaat Kurumsal İletişim Müdürü

Şimdi ben bu konuyu bir örnekle açıklamak istiyorum. Dumankaya İnşaat Trend projesine 2006 yılında başladı ve 2008 yılında tamamladı. Bu projede 1.436 daire var ve şu andaki doluluk oranı yüzde 96. Evet insanlar ilk etapta yatırım için alıyorlar ancak daha sonra bir çoğu oturmaya karar veriyorlar. Bir de Kurtköy bölgesi gerçekten çok fazla gelişiyor. Burada çok ciddi bir iş potansiyeli de var.

Bana göre Avrupa Yakasına yapılan ulaşım yatırımları Anadolu yakasına oranla daha fazla. Mesela Metrobüs sene sonunda Beylikdüzü'ne kadar gidecek. Anadolu yakasında da Marmaray var daha sonra Kurtköy'e aktarma da olacak deniyor ama ne zaman...

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Aslında Kurtköy'e daha çok yatırım yapıldı. Yollar, kavşaklar, burada her türlü alt yapı sağlandı... Bir kere Formula 1'in Kurtköy'de olması da bunu çok tetikledi. Biz de Dumankaya İnşaat olarak Formula'nın rüzgarından çok doğru bir şekilde faydalandık. Buraya yarışları izlemeye gelen insanlar her sene farklı bir dokuyla karşılaştırlar. Tuzla ve Aydınlı Bölgesi çok daha farklı noktalara da gelecek.

ŞEHİR MERKEZİ YA DA ŞEHİR DIŞI YATIRIM TAMAMEN TERCİH MESELESİ

Peki diyelim ki siz, inşaat sektörünün dışında herhangi bir yatırımcısınız ve belli bir miktar paranız var. Bu paranızla şehrin merkezinde mi yatırım yapmayı tercih edersiniz yoksa şehir merkezine uzak konsept bir projeye mi?

Burada tercih çok önemli. Şehrin merkezinde bu projelerdeki özelliklere sahip bir daireyi almak çok maliyetli. Belli bir miktar parası olan yatırımcıların bütçesi buna yetmez. Zaten bizim pazar da böyle doğdu. Yani insanlar içinde sosyal tesisleri olan, kendi kendine yeten  yeni dairelere sahip olmak istiyor. Herkes şehrin içinde de kalmak istiyor. Çünkü şehir çok cazip. Okullar, AVM'ler, iş hayatı, akrabalar, herkes şehirde. Ama kalamıyor. Tabi bu bir seçim. Yani siz, şehrin içinde depreme dayanıklı olup olmadığı belli olmayan, münferit bir apartman dairesinde, mahalle dokusu içerisinde – ki mahalle dokusu da elbette önemli bir şey-  kalmak isteyebilirsiniz ya da dersiniz ki benim bütçem bu kadar, ben burada yaşayacağım. Mesela Dumankaya'nın müşteri protföyünün yüzde 95'i üniversite mezunu. Yüzde 80'i evli. Pek çoğu tek çocuk sahibi. Demek ki bir kesim bunu tercih ediyor.

Şehrin merkezinde çok beğendiğiniz ve "Ah şu arsa benim olsa buraya neler yapardım?" dediğiniz yerler var mı?

Tabi var. Eski İstanbul'un olduğu yerlerde bir rezidans ya da otel inşa etmek isterdim. Çünkü İstanbul inanılmaz değerlenecek. Burası alternatifsiz bir şehir. Türkiye de çok hızlı yükselen bir ülke. İstanbul da buranın kalbi. Herkes buraya çok farklı bir gözle bakıyor. Türkiye'nin kalbi İstanbul'un merkezi yerlerinde, elbette isterim böyle projelere imza atmak. Çünkü İstanbul öyle bir yer ki, gayrimenkul sektöründe bu şehrin nabzını tutanlar dünyanın da nabzını tutabilecekler.

KONUT KREDİSİ İLE YATIRIM YAPMAK RİSKLİ

Konut kredisiyle yatırım yapmayı doğru buluyor musunuz? Yani belki bir miktar nakit param var ve hatta kirada oturuyorum. Henüz tamamlanmamış yeni başlayan ve kiraya da veremeyeceğim bir projeden sadece yatırım amaçlı ama bankaya borçlanarak ev sahibi olmak doğru bir hareket olur mu?

Bence bu biraz riskli. İyi düşünülmesi gereken bir konu. Çünkü gayrimenkul sektöründe kiralar ve fiyatlar kısa vadede artmıyor. Kısa vadede bakarsanız kaybedersiniz. Orta ya da uzun vadede bakmanız gerekiyor.  Kısa vadeli yabancı kaynaklar, kısa vadeli banka kredisiyle yatırım yapılmaz. Uzun vadeli yatırım uzun vadeli yabancı kaynakla yapılır. Onun için ben çok tavsiye etmem. Ama şunu tavsiye edebilirim: Siz eğer konutu para biriktirme aracı olarak görürseniz bu doğru bir hareket olabilir. Bu sayede 2 sene 3 sene sıkıntı çekiliyor ama sonra bittiğinde konutun da fiyatı artmış oluyor.

Yatırım için 1+1 daireler mi yoksa 2+1 daireler mi daha mantıklı?

Hala 1+1.

Ama 1+1daireler yalnızca sınırlı bir kesime hitap etmiyor mu? Yeni evli çiftler ya da bekar insanlar gibi.

Sevil Cenanoğlu:

Yani bu bütçeyle ilgili  ve tabi edinilmesi daha kolay. Fiyatları uygun oluyor ve  maddi imkanları daha kısıtlı olan yatırımcılar için düşünüldüğünde daha avantajlı bir araç olarak gözüküyor. Işıl Kocaoğlan

Dumankaya İnşaat

Uğur Dumankaya: Konut Kredisi İle Yatırım Yapmak Riskli

Dumankaya İnşaat

Uğur Dumankaya: Konut Kredisi İle Yatırım Yapmak Riskli_1
0 Takipçi