2016'nın en yüksek ‘satılık’ arama hacmi Kasım'da

Emlakjet.com verileri, Ekim ayındaki olumlu seyrin artarak sürdüğünü gösteriyor. Kasım ayındaki satılık daire araması oranı, tüm yıl içindeki arama ortalamalarının yüzde 10 üzerine çıktı ve yılın en yüksek ‘satılık daire’ arama hacmine ulaşıldı

“Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet!” sloganı ile 2006 yılından bu yana satılık veya kiralık dairelere en pratik şekilde ulaşma imkanı sunan Emlakjet.com ’un verileri satılık konutlara talebin yükselerek devam ettiğine işaret ediyor. Kasım ayında Emlakjet.com üzerinde

satılık daire

araması oranı, tüm yıl içindeki arama ortalamalarının yüzde 10 üzerine çıktı. Böylelikle yılın en yüksek “satılık daire” arama hacmine erişildi.

Hem sıfır hem ikinci el konut satışları arttı

TÜİK Ekim ayı verilerini değerlendiren Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, Türkiye genelinde

konut satışlarının

2016 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 oranında artarak 130.274’e ulaştığına dikkat çekerek, Eylül ayındaki bayram tatili ve kredi notu düşüşünün olumsuz etkilerinin Ekim ayında bertaraf edildiğinin gözlemlendiğini ifade etti. Faizlerinin aylık yüzde 1’in altına gerilemesiyle konut kredilerinin sadece üç haftada 3 milyar lira arttığını ifade eden Kunter, “Nitekim ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,8 artış gösterdi. TÜİK verilerine göre ilk defa satılan konut sayısı da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 artış gösterdi. Yeni konut satışındaki bu yükseliş trendi de sektör için olumlu bir gelişme. Öte yandan ikinci el konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,1 gibi ciddi bir sıçramayla 68.597’ye gelmesi ikinci el piyasada da hareketliliğin süreceğini gösteriyor” diyor.

2016'nın en yüksek ‘satılık’ arama hacmi Kasım'da

Döviz artışı tehdit değil, konuta yatırım artıyor

Bu dönemde dolardaki yükselişin, yabancıların konut alımlarında değer artışı sağladığı için bir fırsat yarattığını kaydeden Kunter; yerli alıcıların da ellerinde tuttukları doları satarak konut yatırımına yöneldiğini, konutun bu açıdan güvenilir bir yatırım aracı olma özelliğini koruduğunu belirtiyor.

200 milyar dolarlık yatırım potansiyeli rotasını Anadolu’ya çevirdi

Emlakjet.com Genel Müdürü Kunter, sektöre destek vermek amacıyla ana sponsor olarak katıldıkları CNR Emlak- 4. Emlak Yatırım Projeleri ve Finansmanı Fuarı’na ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulundu: “Bu fuar özellikle yabancıya satıştan sağlanacak satış gelirinin artması yönünde potansiyel oluşturması açısından çok önemliydi. Ortadoğu’da temsil ettiği şirketlerin toplam değeri 200 milyar doların üzerinde olan toplam 55 firma temsilcisi bu etkinlik vasıtasıyla Türk inşaat şirketleriyle işbirliği fırsatları için bir araya geldi. Bu şirketler Türkiye’de ilk etapta 1 yıl içinde 1-1.5 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.”

İstanbul dışında da fırsat aramaya başlayan Arap yatırımcılar, Ankara, İzmir, Trabzon ve Bodrum dışında Sapanca, Bursa, Kuşadası, Alanya, Çeşme ve Tekirdağ’ı da takibe aldılar. Hatta artık Türkiye’den arsa alıp yine Araplara satış yaparak yeni bir kazanç alanı sağlıyorlar.

Yatırımda Gebze’nin potansiyeline dikkat

Emlakjet verilerine göre, Gebze, satılık daire aramasında Kasım ayında gerçekleşen yüzde 16’lık artışla en çok dikkat çeken lokasyon. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi ile birlikte değer kazanan Gebze, her gün binlerce kişinin İstanbul’dan geldiği bir destinasyon ve çok sayıda fabrika ve yüksek hacimli iş yerine sahip. Son olarak geçtiğimiz günlerde Gebze Emlak Konutları 3. etap projesinde kuraya çıkan 1.850 konut için 4.277 gibi çok ciddi sayıda başvuru geldiğine işaret eden Emlakjet.com verileri bölgedeki talebi gözler önüne seriyor.

Emlakjet Haber