Arsa yatırımından önce ‘kamulaştırma’ var mı bakın

Arsa yatırımı yapmadan önce bilinmesi gereken en önemli noktaların başında taşınmaz üzerinde bir kamulaştırma bulunup bulunmadığı geliyor. Arsa almadan önce kadastro müdürlüğünden yerin haritada görülmesi ve üzerinde kamulaştırma şerhi olup olmadığına bakılması gerekiyor

[if gte mso 9]> 0 0 1 295 1685 ktütükt 14 3 1977 14.0 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Arsa satın almak, özellikle değerlenecek bir bölgede gerçekleştiğinde günümüzde önemli bir yatırım aracı. Satılık arsa araştırırken ise dikkat edilecek bazı noktalar var. Arsa almadan önce yerin mutlaka görülmesi gerektiğini belirten MKE Emlak Başkanı Mehmet Keklik, yatırımcıların Kadastro Müdürlüğü’nden talepte bulunarak arsayı harita üzerinde görmeleri ve gerekirse yerin arazide kadastro elemanlarınca gösterilmesini talep etmeleri gerektiğini kaydetti. Üzerinde kamulaştırma şerhi bulunan bir taşınmazın almaması gerektiğini vurgulayan Keklik, “Belediyeye giderek arsanın imar durumunu, kaç kata müsaadesi olduğu araştırılmalı. Yatırımcıya arsa olarak satılmak istenen yerin tapudaki vasfının da arsa olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Arsa demek, imar planı yapılmış inşaata elverişli yer demektir. Bazen bir yer tarla vasfında olmasına rağmen arsa olarak satılmaktadır. Bu durum arsa alıcısını oldukça zarara sokar” diye konuştu.

Önce bölgeyle ilgili haberleri takip edin

Keklik, arsa yatırımından bir süre önce yatırımcıların düşündükleri şehir veya yöreyle ilgili gelişmeleri, haberleri takip etmeye başlamalarının önemini vurguladı. Yatırımcıların arsa almadan önce alınacak arsanın yerine göre metrekare değerini tespit etmeleri veya ettirmeleri gerektiğini belirten Keklik, “Ülkemizdeki bütün büyük şehirler nedense batı istikametinde gelişiyor. Bu nedenle bulunduğunuz şehrin batı yönüne yatırım yapmak daha karlı olabilir. İlk gelişen yerler ise ana yola cephesi bulunan yerler” dedi.

Arsanın emlak borcu var mı yok mu öğrenin

“Mümkünse hisseli arsa değil, müstakil arsa alın” uyarısını yapan Keklik, şöyle devam etti: “Belediyeden arsanın emlak borcu olup olmadığını kontrol edin. İmarda yola kot farkı olan yerler daha çok kat yapımına müsait olabileceğinden bazen daha karlı olabilir. Adanın köşesinde olan, yani iki yola cephesi bulunan arsalar, yola cephesi geniş olanlar, ana yola bakan arsalar, deniz kenarında olanlar diğerlerinden daha değerlidir.”

Emlakjet Haber

EndFragment

0 Takipçi