Bağdat Caddesi plansız yapılaşmanın bedelini ödüyor

Plansız kentleşmenin yaşandığı Bağdat Caddesi’nde kontrolsüz yıkım ve yeni inşaat artışı, mağaza ve konutta tercih edilebilirliği düşürdü. Kiraların yüksekliği, kentsel dönüşüm ve ulaşım sıkıntısının hem markaları hem nüfusu azalttığı bölgeden umulan, daha rasyonel fiyatlar ve planlı bir yapılanma

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, ard arda verilen ruhsatlarla şantiyeye dönen Bağdat Caddesi’nde gayrimenkul krizi yaşandığını, krizin plansız kentleşmeden kaynaklandığını kaydetti. Deprem riski taşıdığı belirlenen binaların yıkım işlemleri sürerken, bir yandan yeni binaların inşa edildiği Kadıköy’de yaklaşık 700 binanın yıkıldığını, nüfusun azalmaya başladığını söyleyen Yazıcı, geçen yıla kıyasla 60 bine yakın insanın gerek kira rakamlarının yüksekliği gerekse kentsel dönüşüm nedeniyle Kadıköy’den ayrıldığını belirtti.

Çocuklu aileler Cadde’yi artık daha az tercih ediyor

Yazıcı, “Caddebostan Suadiye özelinde 25-50 yaş arasında nüfus, bir senede % 7, 0-9 yaş grubu ise % 8,5 azaldı. Belli ki ilkokul çağı çocuğu olan aileler Cadde’yi daha az tercih ediyor. Yeni yapılan binalarla nüfusun artması beklense de bu 3-4 sene sürebilir. Yeni yapılan binalarda satışlar da çok yavaş gidiyor” dedi. 2015 yılında konutların ortalama metrekare fiyatının 21.000 TL iken son dönemlerde 29.000 TL’ye ulaştığını belirten Yazıcı, “Sıkışan müteahhitler, fiyatlarda % 30-40 oranında indirim yapıyor. Kiralar da yükselişte. Caddebostan ve Suadiye’deki kiralar, 2015 yılı Temmuz ayında 28 TL/m2 seviyesinde iken, 2016 yılı Temmuz ayında 30-32 TL/m2 seviyesine yükseldi” diye konuştu.

Sorunlar düzelmezse Fikirtepe’deki mağduriyetler yaşanır

Bağdat Caddesi’ndeki sancılı sürecin birkaç sene daha sürebileceğini belirten Yazıcı, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıllarda Anadolu’dan gelerek isim yapmak için piyasaya giren ve Bağdat Caddesi’nde % 70 kat karşılığı oranlarla bina yapımına giren geliştiriciler görüyorduk. Artık bu oranları beklemenin rasyonel olmadığı ortada. Bağdat Caddesi eğer kendini toparlamazsa 4 sene önce Fikirtepe halkının düştüğü mağduriyetlere benzer durumlarla karışılacak gibi görülüyor. Öte yandan, caddenin genelinde daha planlı bir kentsel dönüşüm yapılması gerektiği ortada. İlçedeki inşaatların daha planlı ve bölgesel yapılması şart, ayrıca dönüşüm etap etap ilerlemeli. Bu şekilde gerek ulaşım sorunu gerekse park sorunu kontrol altına alınabilir, ticaretin caddeye gitmesini önleyen etmenler hafifletilebilir”.

Dükkanlar kan ağlıyor, yüksek fiyat kiracıyı kaçırıyor

Çatalçeşme’den Caddebostan’a kadar olan güzergahta yola cepheli 20’den fazla mağazanın kiracı beklediğini aktaran Yazıcı, henüz iki ay önce bu rakamın yarı yarıya az olduğunu, bir sene öncesine kadar hava parası olmadan el değiştirmeyen mağazalar göz önüne alındığında caddenin deyim yerinde ise kan ağladığını belirtti. Yazıcı’ya göre, mal sahipleri kira bedellerinde indirime gitmedikçe, kur sabitlemeleri yapmadıkça boş yerleri kiralamaları kolay değil. Binalarda yıkım kararı alınırsa bu yatırılan paranın kendini geri ödeyemeden boşa gitmesi söz konusu. Kimse bu riski kolay kolay da alamıyor.

Çatalçeşme’de aylık dükkan kiralarının bugün 180-560 TL/metrekare iken geçen sene 160-230 TL/metrekare olduğunu belirten Eva Gayrimenkul uzmanları, Boyner’den Caddebostan tarafına doğru gidildiğinde rakamın 100-625 TL/metrekare arasında değiştiğini söylüyor. Yabancı para cinsinden yapılan kiralamalarda ısrar edilmesi, artan kura rağmen kur sabitlemenin olmaması, kiracıları alternatif aramaya veya dükkanlarından vazgeçmeye ve AVM’leri tercih etmeye teşvik ediyor. Bağdat Caddesi’nde otopark imkânlarının son derece kısıtlı olması da bir diğer problem. Kentsel dönüşümün de otopark sorununu çözmediği belirtiliyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi