'Çadır günleri sektöre orta vadede zarar verebilir'

‘Çadır günleri’ adıyla yüzde 25-30 oranında indirim trendinin başlamasının sektörü orta vadede sıkıntıya sokacağını belirten Aremas Genel Müdürü Vedat Arslan, “Alıcılar tekstildeki gibi indirim zamanlarını bekleyecek. Strateji, ilk satışa çıkıldığındaki itibar ve güveni zedeler. Konut bir outlet ürünü olamaz” dedi

Gayrimenkul sektöründe GYODER ve Emlak Konut GYO ’nun 240 ay vadeli kampanyalarını takiben bazı firmalar ‘ Çadır günleri ’ adıyla kampanya stratejisi uygulamaya, kampanya yürüttükleri projelerdeki son daireler için % 25 veya % 30 oranında indirim uygulamaya başladı.

‘Çadır günleri’ adıyla düzenlenen bu kampanyaların hatalı bir pazarlama stratejisi olduğunu ve orta vadede sektöre sıkıntı yaratacağını belirten

Aremas Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Vedat Arsla

n, Emlakjet ’e yaptığı açıklamada, “Yapılan % 25-30’luk iskonto, projeden ilk alanlar açısından sıkıntılı bir durum yaratıyor. Buna cevap olarak eğer daha önce de en pahalı satılan rakamın bu olduğu iddia edilirse o zaman fiyat şişirilip indirim yapılıyor demektir. Bu durum sektöre orta vadede büyük bir sorun olarak geri döner, çünkü insanlar tekstildeki gibi indirim zamanlarını bekleme eğilime girer. Bu da projelerin ilk satışa çıkıldığındaki itibar ve güveni zedeler. Bu pazarlama trendi giderek yayılıyor. Ancak konut bir outlet ürünü olamaz” değerlendirmesini yaptı.

Pazarlamada son yıllarda ne değişti?

Hedef kitlelere göre farklılık gösteren bir pazarlama stratejisinin her zaman önemli olduğunu dile getiren Arslan, şöyle devam etti: “Eskiden alımlarda orta ve orta üstü gelir grubunun satın alma kriterlerinde ilk 3 sıra, ‘lokasyon, lokasyon, lokasyon’ olarak ifade edilirdi. Şu an lokasyon yani ulaşım ve mega projelere yakınlık yine çok önemli ve ilk sırada. Ancak şimdi ikinci sırada ödeme planı, üçüncü sırada fiyat var. Bunların arkasından projeyi kimin yaptığı ve mimari proje geliyor” dedi. Üst gelir grubunda ise sıralamanın değiştiğini belirten Arslan, “Üst gelir grubunda da yine lokasyon ilk sırada. Ama ikinci satın alma kriteri, projeyi kimin yaptığı. Üçüncü sırada fiyat ve dördüncü sırada proje mimarisi, kat planı ve malzeme kalitesi geliyor. Pazarlama planlamasını buna göre yapanlar sektörde etkili oluyor.”

Gelenekselden yenilikçi mecraya keskin geçiş var

Konut pazarlamada gelenekselden yenilikci mecraya keskin bir geçiş olduğunu dile getiren Arslan, “Eskiden gazete ve TV çok önemliydi. Fayda-maliyet olarak bakıldığında TV biraz daha öne çıktı ama google ve alternatif dijital mecralar bugün en dikkat çeken pazarlama araçları arasında. Haber ve arama motorlarında projeyle ilgili içeriği gören internette arama yaptırıyor. Konut araması da internetten daha fazla. Bu yüzden dijital emlak portalları, pazarlamada etkin bir rol oynuyor” diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi