FED kararı, konutta faizi % 1.30 bandına taşıyabilir

Gayrimenkul ve Finans Uzmanı Doç. Dr. Ali Hepşen’e göre, FED’in parasal sıkılaştırma ve faiz artış sinyali ile konut kredisi faiz oranları yılın ilk yarısında aylık yüzde 1.30’u bulabilir. Yatırımcıların faizden çok ‘konut fiyatına’ odaklanmaları gerektiğini belirten Hepşen, “Eğer konutun fiyatı uygunsa, fiyatlar da düşmeyeceği için özsermayesi güçlü olan şirketlerin projelerine bakın” diyor

[if gte mso 9]> 0 0 1 1221 6961 ktütükt 58 16 8166 14.0 Normal 0 false false false TR JA X-NONE

Gayrimenkul, Türkiye’de en çok kazandıran yatırım araçlarından biri... Her yıl yaklaşık 1.2 milyon konutun satıldığı gayrimenkul sektörü 2015 yılında yaklaşık yüzde 20 büyüdü, en çok yoğun alışverişin yapıldığı şehirlerden İstanbul'da satışlar yüzde 15 oranında arttı. Üçüncü havalimanı gibi İstanbul'daki mega projelerin katkısıyla, gayrimenkul sektörünün bu yıl yüzde 15 oranında büyümesi bekleniyor. Konut kredilerinin hacmi ise 2002-2015 yılları arasında 200 milyon dolardan 51.4 milyar dolara çıktı. 2002 yılından 2014 yılına kadar 4 milyon birim inşa edildi ve yine aynı dönem içerisinde 6.3 milyon yapı ruhsatı çıkarıldı.

Konutta getiri % 22 ile doları takip ediyor

Konut sektöründeki bu sıçrama, özellikle son yıllarda fiyatlar üzerinde de oldukça etkili oldu. 2015 yılında konut fiyatlarındaki artışın enflasyonun iki katından da fazla olduğunu hatırlatan İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Gayrimenkul ve Finans Uzmanı Doç. Dr. Ali Hepşen, hem konut fiyatlarındaki artışı hem de getiride diğer yatırım araçlarıyla farkını yatırımcılar için EmlakJet’e değerlendirdi. Hepşen’in verdiği bilgilere göre, 2015 yılında konutun getirisi yüzde 22.26 iken, diğer yatırım araçlarının getirileri sırayla mevduat faizinde yüzde 4.96, borsada yüzde 12.85, dolarda yüzde 27.25, euroda yüzde 12.37 ve altında yüzde 13.47 oldu.

FED kararı, konutta faizi % 1.30 bandına taşıyabilir

2005-2015 arasındaki süreç incelendiğinde BIST 100 Endeksi’nde risk getiri beklentisi yüksek olduğundan yıllar itibarıyla getirideki değişkenliğin yüksek olduğu görülmektedir. Benzer durum Amerikan Doları ve Euro’da da karşımıza çıkmaktadır. Son dönemlerin popüler yatırım aracı Altında ise 2012 ve 2013 yılında kayıplar söz konusu olmuştur. Yatırımcılarına daha düzenli getiri sağlayan mevduat faiz oranlarının 2000’li yıllarda Türkiye’deki ekonomik gelişmeler paralelinde faizlerin düşmesine bağlı olarak yatırımcılarına her yıl bir önceki yıla oranla daha düşük getiri sağladığı kaydedilmiştir. Türk yatırımcılarının geleneksel yatırım aracı olarak ifade edebileceğimiz konut yatırımları ise özellikle uzun vadede diğer finansal yatırım araçlarına kıyasla her zaman iyi bir alternatif olmuştur. Konut fiyatlarındaki artışlar incelendiğinde son 4 yıllık dönemde enflasyon oranının iki katı oranında bir artışın sağlandığı görülmektedir, özellikle 2015 yılı içerisinde ise konut fiyatlarındaki artışı enflasyonun iki katından da fazla oranda artış gösterdiğini söylemek mümkündür.

FED kararı, konutta faizi % 1.30 bandına taşıyabilir_1

FED’in parasal sıkılaştırma beklentisi yılı şekillendirecek

Türkiye, özellikle 2001 finansal krizi oluşumunu takip eden yıllarda uyguladığı reformlar ve mali disiplin sayesinde, dünyanın 18’inci büyük ekonomisi olmuş durumda. Daha da önemlisi aynı dönemde global likidite bolluğunun ve ucuz finansman maliyetlerinin de etkisiyle ciddi miktarda dış kaynak sağlayan ve bunu özellikle de gayrimenkul piyasalarına yönlendiren bir ülke konumuna gelmiş bulunmaktayız. Ancak 2015 yılı sonrası sürece bakıldığında önemli risklerin de sektörel kararları etkileyeceğini söylemek mümkün. Bu doğrultuda Amerika Merkez Bankası’ndan (FED) beklenen parasal sıkılaştırmanın piyasalar ve ekonomiler açısından önemli bir dönüm noktası olması, ülke ekonomimizin ve sektörün 2016 yılında şekillenmesi anlamında belirleyici bir hal alıyor.

FED’in beklenen parasal sıkılaştırma ve faiz artış sinyali ile konut kredisi faiz oranları yılın ilk yarısında aylık yüzde 1.30’u bulabilir. Yatırımcılar, yılın ikinci yarısında 1.20 ile 1.30 arasında seyretmesi beklenen faizden çok ‘konut fiyatına’ odaklanmalı... Eğer konutun fiyatı uygunsa, fiyatların da düşmeyeceğini göz önüne alarak özsermayesi güçlü olan şirketlerin projelerine bakılması doğru olur...

Konut ülke ekonomisinin canlanması açısından önemli

Gayrimenkul sektörü tabiatı itibariyle arz-talep dengesine dayanmaktadır. Ülkemizde yıllardır yaşanan hızlı nüfus artışı, kültürel değişimler sonucu bölünen aileler, kentleşme, gelir düzeylerinin artması ve yaşam standartlarının yükselmesi nedeniyle gayrimenkullere olan talep sürekli bir artış göstermektedir. Arsa piyasası, yapı malzemesi, araç gereç, dayanıklı tüketim ve iş gücü piyasalarıyla olan bağlantıları nedeniyle gayrimenkul piyasası ve bu piyasanın önemli bir kısmını kapsayan konut, ülke ekonomisinin canlanması açısından da son derece önemlidir. 2015 yılı içerisinde inşaat sektörü büyüme oranı ile gayri safi yurt içi hâsıla (GSYİH) büyüme oranları karşılaştırıldığında, 2015 yılı içerisinde inşaat sektörü büyüme hızının GSYİH büyüme hızının altında kaldığı gözlemlenmiştir.

FED kararı, konutta faizi % 1.30 bandına taşıyabilir_2

TÜİK tarafından yayınlanan güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini göstermektedir. Tüketici güven endeksi verilerinde 2015 yılında % 8.71 oranında artış; inşaat sektörü güven endeksinde ise % 6.16 oranında bir azalış tespit edilmiştir.

FED kararı, konutta faizi % 1.30 bandına taşıyabilir_3

Toplam konut kredisi hacmi 143 milyar TL

2015 yılı itibariyle gelinen nokta konut kredilerinin bankacılık kesimi açısından önem taşımaya devam ettiğidir. 2015 yılı açıklanan en son veri (Aralık 2015) çerçevesinde bankacılık sektörü tarafından kullandırılan toplam konut kredisi hacmi 143 milyar TL’yi aşmış durumdadır ve buna karşılık takibe dönüşüm oranının % 1’in altında oluşması kredi tarafında sağlıklı bir büyümeyi işaret etmektedir. Diğer taraftan, 2015 yılında konut kredisi faiz oranlarının yıl içerisinde % 0.90 ile % 1.21 arasında değiştiği gözlemlenmiştir.

FED kararı, konutta faizi % 1.30 bandına taşıyabilir_4

Kredi artış hızı göreli olarak yavaşlar

2016 yılına yönelik beklentilere baktığımızda Amerika Merkez Bankası (Fed)'nın faiz artış sinyali vermesi ile oluşabilecek zorlukların, Türkiye’nin dış finansmana olan bağlılığı göz önüne alındığında, Türkiye ekonomisinin de diğer Kırılgan 5'li ülke ekonomileri gibi olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz gözükmektedir. Buna bağlı olarak 2016 yılının ilk çeyreğinde sektörün durağan geçeceğini, kredi artış hızının göreli olarak yavaşlayacağını ve beklentilerinin 2016’nın ilk çeyreğinde 3 milyar TL’lik kredi artışının oluşabileceği ayrıca söylemek gerekir.

EmlakJet Haber

[if gte mso 9]> 0 0 1 1221 6961 ktütükt 58 16 8166 14.0 Normal 0 false false false TR JA X-NONE