Gayrimenkulde kadınların % 20’si kendi işinin peşinde

Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu verilerine göre, iş hayatında kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının Türkiye’de GSMH’ye katkısı, ‘% 30 büyüme’. Hem ev hem iş hayatında olmak isteyen kadınların oranı % 53. Gayrimenkulde çalışan kadınların % 20’si ise girişimci olmak istiyor

Türkiye’de gayrimenkul sektörü ndeki kadın istihdamını tespit etmek ve bunu geliştirmek üzere çalışmalar yapan Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu, sektörle ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Platformun araştırmalarına göre, iş hayatında kadın-erkek eşitliğinin sağlanması dünya ekonomisine 28 trilyon katkı sağlarken, Türkiye’de istihdamda eşitliğin sağlanmasının gayri safi milli hasılaya katkısı % 30 büyüme şeklinde olacak.

Ev işleri, çalışsa da kadından bekleniyor

Araştırmalara göre ayrıca, anne olduktan sonra çalışma hayatına devam etmek isteyen kadın, çocuğuna bakmak üzere birisine ihtiyaç duyduğu için gelirinin % 30’nun azalmasına göz yummak zorunda kalıyor. Türkiye verilerine bakıldığında ev işi yapan erkek yok ve istatistiklerde sıfır geçiyor. Evle ilgili işlerin yapılması sorumluluğu çalışsın çalışmasın kadınlardan bekleniyor. Tüm bunların kadınları yıldırmadığına dikkat çeken Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Başkanı Av. Pınar Ersin Kollu, “Kadın erkeğe göre 5 kat daha fazla yük üstlenmiş durumda. Buna rağmen hem ev hem iş hayatında olmak isteyen kadınların oranı dünya genelinde % 41 iken, ülkemizde bu oran % 53. Kadınlar bu yüke rağmen çalışma hayatında olmak istiyorlar, fedakarlık yapmayı göze alıyorlar” dedi.

Gayrimenkulde kadınların % 20’si kendi işinin peşinde

Gayrimenkulde kadın çalışan memnuniyeti % 74

Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu’nun ULI Türkiye (Urban Land Institute), GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) ve TMB’nin (Türkiye Müteahhitler Birliği) işbirliği ile hayata geçirdiği Gayrimenkulde Kadın Araştırması’na göre, sektörde çalışan kadınların eğitim düzeyleri oldukça yüksek ve sektörde çalışıyor olmaktan % 74 gibi çok yüksek bir memnuniyet oranı var. Gayrimenkul sektöründeki kadın çalışanlarda yüksek bir aidiyet duygusu olduğunu belirten Kollu, “Platform olarak bunun üzerine gidilmesi ve istihdamın bu yönden ilerlemesini sağlamayı gayrimenkul sektörü için çok önemli buluyoruz. Bu amaçla halihazırda çalışmalarını sürdürdüğümüz ve kısa bir süre sonra başlatmayı hedeflediğimiz mentorluk programımız bulunuyor. Gayrimenkul sektöründeki kadınlarımızın % 20’si kendi işlerini kurmayı arzu ediyor. Bu çok memnuniyet verici bir oran. Mentorluk Programımızla sektörümüzde kadın istihdamının arttırılmasına hedefliyoruz” diye konuştu.

Nüfustaki eşitlik istihdama yansımıyor

2016 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’de nüfusun % 49.8 kadın ve % 50.2 erkek olmak üzere neredeyse eşit bir dağılıma sahip olduğunu ifade eden Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Danışma Kurulu ve ULI Türkiye İcra Kurulu Üyesi Neşecan Çekici’nin verdiği bilgilere göre ise bu eşitlik ne yazık ki istihdama yansımıyor. Toplam istihdam % 46 seviyelerinde ve bunun sadece % 27.5’i kadınlardan oluşuyor, % 65 ise erkek. Avrupa Birliği ülkelerinde ise kadın istihdam ortalaması % 60 seviyelerinde. AB ülkeleri arasında en yüksek kadın istihdam oranı % 74 ile İsveç’te, en düşük ortalama ise % 42,5 ile Yunanistan’da. Türkiye ortalaması % 27.5 ile bunun çok çok altında kalıyor.

80 bin kadın inşaat sektöründe çalışıyor

Türkiye’de istihdamdaki kadınların sayısı 8 milyon 700 bin civarında ve bu sayının çok azı inşaat ve gayrimenkul sektöründe çalışıyor. İnşaat sektörü yoğun sahada olmayı ve teknik işleri gerektiriyor. Gayrimenkul faaliyetlerinde ise daha çok hizmet, tasarım ve benzeri alanlarda yer alıyor. Oranlara inildiğinde kadın istihdamı %1.2’lere kadar azalıyor. Yani 8 milyon kişinin içerisinde inşaatta çalışan yaklaşık 70 - 80 bin kadın var.

Emlakjet Haber

0 Takipçi