İkinci El Konut Piyasasında Durum Ne?

Hemen her gün yeni bir konut projesinin hayata geçirildiği gayrimenkul sektöründe ikinci el konutların yine revaçta olduğunu söyleyen İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, "İstanbul emlak pazarında ikinci el konut piyasası daha hareketli" dedi.

Lüks konut projelerine gösterilen ilginin çok fazla olmadığını belirten Aşa, "Metrekare fiyatları 3 bin doların üzerinde olan projelerin satışları çok hareketli değil. Merkezi lokasyonda olanlar satılıyor. Büyük markalı lüks projelerin gayrimenkul sektörü içindeki oranları yüzde 10-20 civarında. Bu firmaların satışları ya da açıklamaları gayrimenkul pazarı için ölçü olamaz" dedi.

Lüks projelerin satışları sıkıntılı

İstanbul'da 3 milyon 800 bin adet konut olduğunu ifade eden Nizamettin Aşa, "Yeni projeler arasında en çok satış yapılanlar, metrekare fiyatları 1.000 ile 1.500 lira arasında değişenler. Satış fiyatı 100 binle 200 bin arasında değişen ve aylık ödemeleri 1.000-1.500 lirayı geçmeyen projelerin satışlarında çok fazla sıkıntı yok ama metrekare bazındaki fiyatları 3 bin-3 bin 500 lira ve üzerinde olan projeler çok fazla alıcı bulmuyor" açıklamasında bulundu.

İkinci el piyasası hareketlendi

Mart ve Nisan ayında ikinci el konut piyasalarında hareketliliğin arttığını söyleyen Nizmaettin Aşa, "Sıfır konutların fiyatlarındaki artışa karşın, ikinci el piyasasında fiyatlar projelerin fiyatlarına oranla daha düşük. Markalı projelerin 200-300 metre yakınına giderseniz, oradaki konutların 'şu projeye yakın, bu projenin etrafında' gibi söylemlerle çok rahat satıldığını görürsünüz. Markalı projelerin çevresindeki konutlar üzerinde çok olumlu etkileri var" dedi. 2009 ve 2010 yıllarında ikinci el piyasasındaki fiyatların yüzde 25'e varan oranlarda düştüğünü belirten Aşa, 2011 yılının başından bu yana fiyatların tekrar yükselişe geçtiğini ve daire bedellerinde yüzde 10'civarında artışolduğunu söyledi. Bu artışa rağmen merkezi noktalardaki fiyatların yine de düşük olduğunun altını çizdi.

Stoğun yüzde 70'i satılmayı bekliyor

İstanbul'un gelişmekte olan Beylikdüzü, Pendik, Kurtköy, Esenyurt gibi bölgelerinde hala satılmayı bekleyen yüzbinlerce konut olduğunu da söyleyen Aşa, "Son zamanlarda bu projelerde konsept değişikliğine giden firmalar ellerindeki dairelerin bir kısmını sattılar ancak hala bu stoğun yüzde 70'i satılmayı bekliyor. Bu bölgelerde kira fiyatları da düşük. Buna karşın Beşiktaş, Mecidiyeköy gibi merkezi noktalarda kira fiyatları yükseliyor" dedi.