İMSAD’ın 2017’de inşaatta büyüme öngörüsü % 5

İnşaat sektörünün yılı yüzde 6-7 arasında bir büyümeyle kapatabileceğini ifade eden İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, “2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3-3.5, inşaat sektörünün ise yüzde 5-6 seviyelerinde büyüyeceğini öngörüyoruz. Teşvik paketleri hayata geçirilirse olumlu yansıma görebiliriz” dedi

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, düzenledikleri “2017: Riskler- Fırsatlar- Teşvikler” konulu toplantıda tüm olumsuz gelişmelere karşın 2016’yı kayıp yıl olarak değerlendirmediklerini, TÜİK’in milli gelir hesaplama yöntemindeki revizyona göre Türkiye ekonomisinin 2016 yılını yüzde 2.5’lik bir büyümeyle kapanacağını öngördüklerini kaydetti.

İnşaat sektörünün ise yılı yüzde 6-7 arasında bir büyümeyle kapatabileceğini ifade eden Hinginar, “2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3-3.5, inşaat sektörünün ise yüzde 5-6 seviyelerinde büyüyeceğini öngörüyoruz. 2017 yılında bir referandum ülkemizi bekliyor. Bu gelişme, bir seçim atmosferi yaratabilir ve piyasalarda da buna göre bir hareketlilik görebiliriz. Ancak inanıyorum ki, açıklanan bu tedbirler ve teşvik paketleri 2017 yılında ivedilikle hayata geçirilirse, ekonomimize olumlu yansımasını da göreceğiz” dedi.

Konut dışındaki yapı inşaatı 2017’de frene basacak

Bu yılı bir durağanlaşma dönemi olarak tanımlayan Hinginar, “Alınan toplam yapı ruhsatları metrekare bazında ilk 9 ayda yüzde 6.1 arttı. Bu veriler de gösteriyor ki, tüm gelişmelere karşın inşaat sektöründe, 2017’de de projelere devam edilecek. Ayrıca son 9 ayda alınan konut yapı ruhsatları yüzde 10.1 artarken, konut dışı bina yapı ruhsatlarında yüzde 5’lik bir gerileme olduğunu görüyoruz. Yani konut dışı yapıların inşasında 2017’de bir frene basma görebiliriz” diye konuştu. Yılın ilk 10 ayında konut satışlarının yüzde 2.4 arttığını kaydeden Hinginar, kampanyaların uzun soluklu olması durumunda, 2017 itibariyle konut satışlarına pozitif katkısının daha yüksek olacağını beklediklerini dile getirdi.

İhracatta yeni pazar Afrika

Yılın ilk 9 ayında inşaat malzemesi sektörü ihracatının yüzde 12.2 düşerek 11.4 milyar dolara gerilediğine işaret eden Hinginar, geçen yıl 17 milyar dolara gerileyen ihracatın bu yılın sonunda 15 milyar doların dahi altında kalmasını beklediklerini kaydetti. Hinginar, şu anda en sıcak pazarın Afrika olduğunu, gelişmeleri takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Mayıstan sonra ekonomide bir rahatlama olabilir

Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye’de şu anda kredilerin mevduata oranının yüzde 124.5’e ulaştığına dikkat çekerek, bu oranlar normalleşmeden daha fazla kredi beklemenin zor olduğunu söyledi. Alkin, ekonomideki beklentilere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Eğer büyük projelere kullandırılan krediler menkul kıymetleştirilerek bankalara tekrar nakit olarak sokulursa belki bu durum reel sektöre kullandırılan kredi imkanını artırabilir. Dövizdeki artış, yüzde 40 dış faktörler, yüzde 60 iç faktörlerden kaynaklanıyor. Döviz arzını ve TL’nin cazibesini artıracak tedbirleri artırmamız lazım. 2017 yılı Mayıs ayından sonra bir rahatlama dönemine girmeyi temenni ediyorum. Referandum olup olmayacağı belli değil. Benimki tamamen iyi niyet temennisi” diye konuştu.

Emlakjet Haber