Konut sektörü borcunu sürekli takasla ödemiyor

Gayrimenkul sektöründe çekini ödeyemeyen firmaların tüm sektörlere borcunu takasla daire vererek ödediği yönündeki haberlere sektörden yanıt geldi. Uzmanlar, “Barterla ticaret, inşaat sektöründe de kullanılıyor. Ancak çok sık ve her şirket ile değil. Bazı küçük firmaların buna yönelimi, sektörün geneline mal edilip sektör finansal darboğazda algısı yaratılmamalı” diyor

Gayrimenkul sektöründe çekini ödeyemeyen firmaların son dönemde arttığı, konut firmalarının talep daraldığı için tüm sektörlerden borçlu oldukları firmalara artık takas yöntemiyle daire vererek ödeme yaptıkları yönündeki haberleri İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ve Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Hakan Gümüş, Emlakjet için değerlendirdi.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, piyasanın daralmasıyla sektörün borçlarını ödeyemediği, barter yöntemiyle ev vererek borç ödemenin inşaatta demir ve çimento alırken bile yapıldığı, sektörün bu şekilde bir kısır döngüye girdiği belirtilen bu tür haberlerin piyasanın tamamına mal edilemeyeceğini kaydetti. Durbakayım, “Günümüzde artık barter anlaşmaları da tüm sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de kullanılan bir ödeme aracı olarak kabul gördü. Fakat çok sık ve her şirket ile kullanılan bir ödeme aracı olduğunu söylemek doğru değil. Genelde büyük hacimli sözleşmelerde kullanılıyor. Nitekim en düşük bir dairenin fiyatı bile 200- 300 bin lira seviyelerinde olduğu bir dönemde, 50- 60 bin liralık işler için barter anlaşması yapıldığını düşünmüyorum. Diğer taraftan küçük inşaat firmaların sıkça başvurduğu bir söylentinin gerçeklik payını sorgulamak gerekir. Yerinde dönüşüm yaparak 1 veya 2 daire karşılığı bir apartman dairesi yapan müteahhit, bu yöntemi nasıl uygulayabilir ki? Veya 100- 200 daire yapan orta ölçekli bir inşaat firması, çalıştığı onlarca yapı malzemecisinden hepsine barter yapabilir mi?” değerlendirmesinde bulundu.

Konut sektörü borcunu sürekli takasla ödemiyor

Barter’ı farklı yorumlamak ticaret anlayışına ters

Alternatif ödeme araçlarını kullanmayı ‘sektör zor durumda’ şeklinde yorumlamanın, küresel ticaret anlayışından uzak bir anlayışı temsil ettiğini vurgulayan Durbakayım, “Daire satışlarının kıymetli evrak karşılığında oda oda satışının yani gayrimenkul sertifikasının gündeme geldiği ülkemizin alternatif ödeme araçlarına açık fikirli olmasının yanında, barter anlaşmalarını farklı yorumlamak sektöre uzak anlayışın ürünüdür” dedi.

Sektörle ilgili genellemeler hatalı sonuçlar veriyor

Gayrimenkul sektöründe bilgi boşluğundan kaynaklanan genellemelere yönelmenin sektörü yanlış yönlendirebildiğine dikkat çeken Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Hakan Gümüş, barter yönteminin oldukça eski bir ticaret yöntemi olduğunu, doğru uygulandığında iki tarafa da fayda sağladığını belirtti.

Tek bir İstanbul gayrimenkul pazarından bahsetmenin güç olduğunu ancak Kağıthane, Beylikdüzü gibi alt bölgelerin lokal gayrimenkul pazarlarında ortak nitelikler aranabileceğini belirten Gümüş, “Oldukça zor bir 2016 yılını geride bıraktık, bu dönemde talep daralması yaşamış bölgeler olabilir. Bahar döneminde muhtemel bir güven ortamında, bu dönemsel meseleler çözülür. Bazı küçük firmaların barter yöntemiyle çek vadelerini ertelemeye çalışması, bütün gayrimenkul pazarını bağlamaz. Bu algı karmaşası sektöre zarar verir” diye konuştu. Gümüş, bu dönemlerde bütün oyuncuların çok dikkatli ve sağduyu içeren kararlar almaları gerektiğinin, gayrimenkul sektörünün büyük bir finansal sıkıntı içinde olduğu iddiası ve algısının doğru olmadığının altını çizdi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi