Konutta 2015 yılı hedefi, memnuniyetsiz ev sahipleri

Butik projeler alanında öncülerden olan Keten İnşaat bu haftaki röportaj sayfalarımızın konuğu…

Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten,  kısa bir süre önce 2015 yılı gayrimenkul sektörü pazarına ilişkin öngörülerini paylaşırken, durgunluk uyarısı yapmıştı. Selahattin Keten emlakjet.com okurları için sektöre ilişkin değerlendirmesini yapıyor ve kentsel dönüşümle ilgili görüşlerini paylaşıyor. İşte Selahattin Keten’in sorularımıza verdiği yanıtlar…

2014 iyi geçti ama 2015 yılına dikkat diyorsunuz. Nedir bunun gerekçesi? Siz gelecek yıl konutlara talebin azalacağını mı düşünüyorsunuz?

Şirketimiz açısından 2014 yılı iyi geçti. Gelen projelerin hemen hemen hepsini değerlendirdik diyebilirim. Sektör açısından da her ne kadar kimi yerlerde yılın ilk yarısında satışlar yüzde 8 düştü şeklinde söylemler olsa da ben doğru fiyatlandırma ile doğru yerlerde olanlarda satış sorunu olmadığını düşünüyorum.

2014 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 24,6, yüzölçümü yüzde 35,8, değeri yüzde 50,4, daire sayısı yüzde 27,4 arttı. İşte bu artışlar ülkemizde hala yeni ve nitelikli konuta büyük bir ihtiyaç olduğunu doğruluyor.

Ekonomik büyüme frenlenmek isteniyor

İç ve dış siyasi gerilimin bu kadar arttığı ve büyümenin durduğu bir olumsuz atmosfere rağmen ben inşaat sektörünün de bu yılı en az zararla kapattığı düşüncesindeyim. Ancak tabii ki gelecek yıl daha zorlu olacak. Çünkü seçim dönemindeyiz. Ekonomik büyümenin ateşlenmesi gerekiyor ama ekonomi yönetimi tersine nasıl bir fren yaparız şeklinde planlamalar yapıyor. Bu durum yatırımcıda, alıcıda bir duraksama yaratıyor. Bu nedenle gelecek yıl daha durgun olabilir dedim. Ama bunu söylerken de bir parantez açtım ve bu durumu aşmanın da çözümü var, kentsel dönüşüme önem verelim dedim. Çünkü kimse depreme dayanıksız binada yaşamak, öyle bir binaya sahip olmak istemez. Hele de deprem tehdidi altındaki İstanbul’da… Dönüşümü canlandırarak, özel sektörü dönüşüme daha fazla çekerek, şu anda evi olup da evinden memnun olmayan kitleleri harekete geçirmek gerekiyor.

Söylediklerinizden şunu mu algılamak gerekiyor: 2015 yılında sektörün hedefi ev sahibi olmak isteyenler kadar, evi olup da memnun olmayan kesimler mi olmalı?

Evet, kendisi halen çok güzel bir lokasyonda, işine, okuluna yakın bir yerde yaşıyor olabilir. Ama 40-50 yıllık binada yaşamanın getirdiği deprem riski nedeniyle ne kadar rahat uyuyabiliyordur? Düşünmek lazım. Dolayısıyla onu mutlu olduğu şartlardan yani lokasyonundan uzaklaştırmadan, kendi muhitinde daha yaşam güvenliği olan konutlarda yaşatmak öncelik olmalı. Faruk Çelik’in de çok güzel özetlediği gibi, "Milyonlarca aile deprem tehlikesi altında yaşarken, depreme dayanıklı bir konutun talep görmeyeceğini beklemek yanlış.”

Alt gelir grubunun ev umudu devlette!

Ya henüz ev sahibi olamayanlar ne olacak? Özel sektörün bu kesime ilişkin yeni yatırımları olmayacak mı sizce?

Elbette hala ev sahibi olamayan kesimler var, onlara da ulaşılmalı. Ancak Türkiye koşullarında hala ev sahibi olamamış kimler var, ona bir bakalım: En alt gelir grubu, ortanın alt kesimindeki gelir grubu, orta kesimde olup da kredibilitesi geçmişte hasar görmüş olan gruplar ve ailesinden ayrı yaşamaya karar vermiş olan kariyerinin en başındaki gençler var. Bunlara yönelik inşaat yapmak özel sektör için arsa teşviki, finansal teşvik gibi pek çok yan unsura tabi. Şimdilik sözkonusu kesimlerin ev sahibi olma umudu, ne yazık ki devlete bağlı.

“A Plus yapılar inşa ediyoruz”

Butik inşaatlarınızla özellikle eski bir semt olan Nişantaşı bölgesini geleceğe hazırlayan, sivil dönüşüm yapan şirketlerin başında geliyorsunuz. Şirket olarak hedefiniz nedir?

Eski binaları Keten İnşaat güvencesi ile yeniden projelendirdiğimiz konut sahipleriyle uzun yıllara dayanan dostluk ilişkileri kuruyoruz. Taklit eden değil, taklit edilen olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yolda, ekip arkadaşlarımızla yaşam kalitesini yükseltmek adına teknolojisi yüksek, konforlu, depreme dayanıklı, ''A plus'' yapılar inşa etmeyi kendimize ilke edindik.  Bundan sonra “Yaşamı inşa etmeye” devam edeceğiz. İstanbul’da sadece Nişantaşı değil, böyle kupon, merkezi, eski bölgelerden gelen teklifleri değerlendireceğiz.

“4 projeyi teslim edeceğiz”

Son olarak projelerinizdeki son durum hakkında bilgi verir misiniz? İnşaat ve satış oranları, yeni kampanyaları ve başlamayı düşündüğünüz yeni konut projelerini paylaşabilir misiniz?

Önümüzdeki bir iki ay içerisinde  3-4 projeyi teslim etmeyi planlıyoruz İnan, Gül, Özeller ve Evsan Sokak projeleri teslim edilmeyi bekliyor.

2015 yılında başlayacağımız projeler var. 2015 yılı içinde yaklaşık olarak devam eden proje sayısını  30 ‘un üzerine çıkaracağız.

Nişantaşı’nda 80 bina yaptık

Butik projelerinizi genelde Nişantaşı ve Kadıköy’de yaptınız. Neden? Bu bölgelerde dönüşüm yapmanın zorluğu var mı?

Nişantaşı çok eski bir yerleşim yeri, kendine has çizgileri olan bir bölgedir. Yaptığınız binalarda oturan insanlar çocukluğundan beri orda yaşamış, yerleşmiş kişilerdir. Onların yaşam gustoları, çizgileri var. Birçok müteahhit binaları yıkıp yeniliyorlar ama önemli olan o dokuyu, o ruhu o binaya tekrar kazandırmak. Çünkü o insanlar o binalara yeniden geri dönüyorlar ve eski yaşamlarını arıyorlar. Keten İnşaat olarak bu konuya hassas yaklaşıyoruz. İnsanların mutlu olacağı binaları inşa ediyoruz.

Şehir merkezlerinin dışında yapılan inşaatlar var ama merkezdeki yapı ihtiyacı bizi şehir dışına yönlendirmiyor, merkezde tutuyor. Şehir dışına taşan sitelerde şu sorun yaşanıyor: Yaşam alanı olarak şehir dışındaki yerlere gidenler, sosyal yaşam olarak tekrar şehir merkezine dönmek zorunda kalıyor. Okul, sağlık, trafik sorunu yaşıyorlar. Örnek Şişli’den kalkıp uzak bir yere gidince trafikte 2 saatini geçirmek zorunda kalıyor. Bu nedenle çeperlere taşınanlar yeniden şehir merkezine dönmek zorunda kalıyor.

İşte bu nedenle biz de şehrin içinde merkezde oturan insanların talepleri doğrultusunda inşaatlar yapıyoruz.

Nişantaşı’nda çok ortaklı bina sayısı fazla değil, hissedar sayısı az. Bu nedenle onlarla ortak paydada buluşup anlaşmak daha kolay oluyor. Bugüne kadar 70-80 binayı yıkıp yeniden yaptık. Bizim için bölgede daha da çok yapılacak bina var.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi