Kozyatağı’nın yıldızı tünel ve metroyla parladı

Kozyatağı, son 5 yılda bileşik olarak konut fiyatlarının % 61 arttığı bir bölge olarak İstanbul’da 34 bölge içinde 17. sırada yer aldı. Avrasya Tüneli’ne yakın konumlu olması ve metro avantajı ile ofis sektöründe de büyüyen ilçe ile markalı konut üreticileri yakından ilgili

And Gayrimenkul ve Mesa İnşaat başta olmak üzere son zamanlarda firmaların ofis ve konutta yeni projeleri geliştirmeye hazırlandığı Kozyatağı , İstanbul’un en genç yerleşim merkezlerinden biri olmasının yanında hızlı nüfus artışına ile yapılaşmanın artmasının da etkisiyle hem ofis hem de konut bakımından bir çekim merkezi haline geldi.

EVA Gayrimenkul Değerleme’nin hazırladığı 2016 İstanbul Markalı Konut Sektör Raporu’na göre Kozyatağı, 2013 yılında % 1, 2014 yılında % 17, 2015 yılında % 24 ve 2016 yılında % 10 değerlendi. Kozyatağı, son beş yılda bileşik olarak bakıldığında, konut fiyatlarının 2016 yılında % 61 arttığı bir bölge olarak İstanbul’da 34 bölge toplamı içinde 17. sırada yer almasıyla da dikkati çekti.

Büyük daireler seviliyor, metrekare fiyatı 6.000 TL’den başlıyor

Bugün yüksek katlı ve site tarzında yapılanmaların mevcut olduğu bölgede konutların orta ve orta-üst gelir grubuna hitap ettiğini belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, bölgedeki konut ve ofis potansiyelini Emlakjet ’e anlattı.

Kozyatağı’nın yıldızı tünel ve metroyla parladı

Kozyatağı bölgesinin hem sahile hem de bağlantı yollarına yakın konumda olması nedeniyle her dönem alıcılar tarafından tercih edilmeye devam edeceğini ifade eden Şehirli, “Bölgede konut satışları yatırımdan çok yaşamak amaçlı yapılmakta olup konut projelerinde 3+1 ve 4+1 dairelerin ağırlıkta olduğu görülüyor. Konut metrekare fiyatları yaklaşık 6.000 TL- 10.000 TL (KDV’den arındırılmış olarak) aralığında değişiyor. Ayrıca bölgede dairelerin şerefiyelerine göre 16.000 TL gibi birim fiyatlara da rastlamak mümkün. Bölgede mevcut 2016 yılı ağırlıklı bölge ortalaması ise 8.750 TL/metrekare olarak tespit edildi” diye konuştu. Şehirli, 4 proje üzerinden tip dağılımı analizi yapıldığında bölgede en çok 3+1, sonrasında ise 4+1 ve 2+1 konut tipinin üretildiğinin görüldüğünü kaydetti.

Ofis piyasasında Atatürk ve İnönü Caddesi öne çıkıyor

Konut yatırımlarının yanı sıra son dönemde Kozyatağı’nda ofis sektörünün de yoğunlaştığı bir bölge olarak öne çıktığını belirten Şehirli, Kozyatağı’nda prestij açısından özellikle Atatürk Caddesi ve İnönü Caddesi’nin öne çıktığını, konut fiyatlarının değişiminde de bu iki caddeye uzaklık veya yakınlığın baz alındığını ifade etti.

Bölgede konumlu ofislerin birim metrekare değerlerinin Anadolu Yakası’nda bulunan en yüksek birim metrekare değerlerinden olduğunu de belirten Şehirli, “Kozyatağı, son yıllarda inşa edilen ofis projeleriyle beraber yoğun bir iş trafiği yaşamakta, buna ek olarak plaza çalışanlarının da konut olarak tercih ettiği bölgelerin başında yer almaktadır. 2016 Aralık ayında tamamlanan Avrasya Tüneli’ne yakın konumlu olması ve metro ile kolay ulaşımı sebebiyle bölgede ofis sektöründe daha fazla hareketlilik yaşanması muhtemeldir. Tüp geçidin bölgedeki ofis fiyatlarını Avrupa Yakası’ndaki ofis fiyatlarına yaklaştırması beklenmektedir” diye konuştu.

Ağırlıklı ortalama kira birim değeri 20 dolar

Şehirli, şöyle devam etti: “A sınıfı ofislerde Anadolu yakasının en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin en yüksek birim kira değerinin Ataşehir ve Kadıköy-Kozyatağı bölgesinde olduğu dikkat çekiyor. Anadolu yakasında A sınıfı ofislerde ağırlıklı ortalama metrekare birim kira değeri Ataşehir ve Kozyatağı bölgesinde 20 dolar/ay civarında bulunuyor. Anadolu yakasında B sınıfı ofislerde ise, ağırlıklı ortalama metrekare birim kira değeri en düşük 6-15 dolar/ay olarak belirleniyor.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi