Milli gelir revizyonu inşaat sektörüne nasıl yansıdı?

TÜİK’in yeni milli gelir hesaplama yöntemi, milli gelirdeki inşaat payını ve büyüme oranlarının revize edilmesine neden oldu. İMSAD’ın Aralık raporuna göre, 2015’te inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı % 4.4’ten revizyon sonrası % 8.2’ye yükselirken, payın 2016 için % 8.5 açıklanacağı öngörülüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milli gelir hesaplama yöntemini değiştirerek daha güncel hale getirdi. Yeni kullanılmaya başlanan hesaplama yöntemi ile milli gelir 2015 yılı için cari fiyatlarla yüzde 19.5 oranında büyüdü. Bu büyümenin büyük bölümü kayıt dışında kalan inşaat faaliyetlerinin milli gelire dahil edilmesinden kaynaklandı.

Yapılan revizyon ile inşaat harcamaları genişleyerek inşaat sektöründeki büyüme hızları yükselirken buna bağlı olarak inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı da arttı. Türkiye İMSAD’ın Aralık ayı sektör raporuna göre, 2015 yılında cari fiyatlarla inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 4.4’ten revizyon sonrası yüzde 8.2’ye yükseldi. 2016 yılında payın yüzde 8.5 olacağı öngörülüyor. Toplam inşaat harcamaları 2015 yılında eski yöntem ile 175.1 milyar TL olarak ölçüldü. Revizyon sonrası inşaat harcamaları büyüklüğü 379.9 milyar TL’ye yükseldi. 2016 yılında ise inşaat harcamalarının 450 milyar TL’ye yaklaşması bekleniyor.

Gayrimenkulde büyüme 9 ayda % 4.4 oldu

Milli gelir revizyonu inşaat sektörüne nasıl yansıdı?

Türkiye’deki inşaat sektörünün yarısından fazlası konut inşaatlarından oluştuğu için inşaat sektörü ile k onut/gayrimenkul sektörü iç içe geçmiş durumda. İnşaat sektörü, konutun yanı sıra okul, fabrika, hastane gibi her türlü bina ile yol, köprü, baraj gibi her türlü altyapı hizmetlerini de ifade eden geniş bir kavram.

Yeni hesaplama yöntemi ile geçmiş yıllara ait inşaat sektörü büyüme oranları da yukarı yönlü revize edildi. İnşaat sektöründe büyüme üçüncü çeyrekte yavaşlayarak yüzde 1.4 oldu. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde büyümeler yüzde 5.1 ve yüzde 15.7 olarak revize edildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında inşaat sektörü yüzde 7.4 büyüdü. 2015 yılı ilk dokuz ayında ise inşaat sektörü yüzde 4.9 büyüdü. İMSAD’ın raporuna göre, inşaat sektörünün en önemli alt segmenti olan gayrimenkul sektöründe ise büyüme 2016 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 3.7 oldu. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde büyümeler yüzde 4.3 ve yüzde 5.2 olarak revize edildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında gayrimenkul sektörü yüzde 4.4 büyüdü. 2015 yılı ilk dokuz ayında ise gayrimenkul sektörü yüzde 2.4 büyüdü.

Hükümetin yatırımları sektöre destek olabilir

2017 yılına girerken hükümet yavaşlayan ekonomik büyümeyi hızlandırmak için öncelikle kamu yatırım ve inşaat harcamalarında artış hedefliyor. 2017 yılı bütçesinde kamu yatırımları hedefi yüzde 25 artarak 80 milyar TL’ye ulaştı. Kamu yatırım harcamalarındaki artış inşaat sektöründeki büyümeyi desteklemesi bekleniyor. Rapora göre inşaat sektörünü 2017 yılında destekleyecek diğer unsurlar da bulunuyor. Bunların başında konut kampanyalarının sürdürülmesi, bankaların konut kredisi kampanyaları, konut kredi faiz oranlarının göreceli düşük kalmaya devam etmesi ve konutta KDV indiriminin uzatılması olasılığı geliyor. Ayrıca Güneydoğu ve Doğu Anadolu cazibe merkezlerinde yapılacağı ilan edilen konut projeleri, yine Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da kamu altyapı ve sanayi binaları inşaatı ve tedariki, yatırım teşvikleri kapsamındaki inşaatlarda KDV iadesi uygulamasının başlaması, kentsel dönüşüm ve yenileme yatırımları ile TOKİ inşaatları da diğer destekleyici unsurlar olacak.

Emlakjet Haber

0 Takipçi