Ödeme Planlarında Faize Bakın

Sektörde hakim olan görüş, öz sermayesi güçlü ve bankaların desteğini almış markalı konut projelerinin geliştirdiği finansman modellerinin risk taşımayacağı yönünde. Faiz hesabına dikkat çeken uzmanlar, firmalara proje başlangıçlarında öz sermaye yeterlilik kriteri getirilmesi konusunda da hemfikir.

Konut alıcılarının farklı finansman modelleri için tek bakması gereken şeyin paranın zaman değeri yani paranın bekleme fiyatı veya faizi ile mevcut ödeme alternatiflerinin karşılaştırılması olduğunu dile getiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Kaya, “Kredi oranları aylık bazda psikolojik sınır olan yüzde 1’in üzerine çıktı ve bu durum konut alıcıları için kredi kullanımını cazip olmaktan çıkarıyor. Dolayısıyla böyle dönemlerde proje geliştiricisinin en büyük cazibesi farklı finansman modelleri yaratmak. Burada ödeme vadeleri ve ne şekilde ödemelerin yapılacağı – vade farkı olup olmadığı – dikkat edilmesi gereken unsurlar” dedi. Kaya, “Ben tüketici yerinde olsam her ödeme şekli için bir matematik hesabı kurgulayıp bakardım. Bazı ödeme koşulları ilk başta cazip gibi görünse de finansal matematik ile kurgulanmış bir tabloya oturttuğunuzda paranın zaman değeri nedeniyle hiç de cazip olmayabilir” diye konuştu.

Faiz % 1.10 Bandında, Maliyeti 22 Bin TL

Geçen yıla yüzde 0,85 aylık faiz oranıyla başlayan konut kredileri, yıl içerisinde yurtiçinde ve yurtdışındaki belirsizlikler ile olumsuz gelişmeler yüzünden son bir yılda yüzde 1.10 bandına yükseldi. Konut kredisinde gerçekleşen aylık faiz oranı artışı, ortalama 25 baz puanı buldu. Yapılan araştırmalarda elde edilen verilere göre, Türkiye genelinde tüketiciler konut alımında ortalama 100 bin TL kredi kullanıyor. Buna göre, alacağı ev için konut kredisi çeken vatandaşın sadece bu konudaki maliyeti 22 bin TL arttı. Ocak 2015'te 100 bin TL’lik 10 yıl vade ile konut kredisi çeken bir vatandaş toplamda 159 bin TL öderken, bu rakam Ocak 2016'da 181 bin TL’ye çıktı. Artan faiz yükü, konut kredisi için ödenen aylık taksit tutarlarını da yukarı çekti. Yine 100 bin TL’lik kredi çeken tüketici için 2015 Ocak'ta hesaplanan taksit tutarı 1.333 TL iken, 2016 Ocak'ta 1.505 TL’ye yükseldi.

EmlakJet Haber

EndFragment