Öğrenciler ev veya yurt tutarken nelere dikkat etmeli?

Üniversitede eğitim programı başlamadan ‘ortada kalmak’ istemediği için ev ve yurt kararını hızlı alan öğrenciler, sözleşmelere dikkat etmiyor. Uzmanlar ise bu noktada sözleşme maddelerine, depozitoya ve dolandırıcılara dikkat çekiyor

Tüketici dernekleri ve hukukçular, üniversiteyi kazanan öğrenciler ile ailelerinin "ortada kalma" endişesiyle ev kiralarken ve özel yurt tutarken sözleşmeye dikkat etmeyebildiğini, bu gibi durumlarda yurtta dönemlerin ücretinin ödenmesi gibi bazı mağduriyetlerle kaşı karşıya kalındığını belirtiyor.

Yurda ödediğiniz sözleşmeye dikkat edin

Tüketici Sorunları Derneği ( TÜSODER ) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla kayıt işlemleriyle beraber kiralık ev ve yurt bulma arayışlarını da gündeme getirdiğini ancak ortada kalmamak endişesiyle çabuk karar vererek sözleşmelere dikkat etmediklerini kaydetti. Özel yurt sözleşmesi yapılırken öğrencilerden senet de alınabildiğini kaydeden Kolçak, “Bazen öğrenciler ilk olarak özel yurda yerleşiyor, arkasından daha önce başvuru yaptığı devlet yurdu çıktığında tüm yılın kirasını yurda ödemek zorunda kalıyor. Öğrenciler yurdu beğenmediğinde de sene bitmeden başka bir yurda geçmek isteyebiliyor. Bu noktada kalınmayan dönemin parasının ödenmemesi için yurt ile yapılan sözleşme hükümleri önemli olduğundan dikkat edilmelidir. İmzalanan senetler de böyle durumlarda işleme konabilmekte” dedi.

Senetler her ay için ayrı imzalanmalı

Bu nedenle verilen senetlerin her ay için ayrı ayrı imzalanması ve borçlu olunan kişi veya kurum adına 'nama yazılı' olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini hatırlatan Kolçak, senetlerin ve sözleşmenin birer kopyasının da mutlaka istenmesi gerektiğini dile getirdi. Kolçak, Özel Yurt Yönetmeliği’ne göre vadeli ödemelerde senet alınabildiğini, bu uygulamanın bazı mağduriyetlere neden olduğunu, bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerden senet alınmasının önüne geçmesi gerektiğini söyledi. Yurda verilecek depozito miktarına ilişkin Kolçak, rakamın bir aylık ücret tutarını geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Kiralık evde ise kaç kişi kalacak baştan belirtin

Kolçak, ev kiralamada, yüksek aidat, kira, ısınma gibi maliyetlerin dikkate alınması gerektiğini belirterek, kiralama kontratı yaparken şartların iyi okunması gerektiğini aktardı.

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ecem Gedikkaya, kiralık daire sözleşmesi yaparken, evde kaç kişi kalınacağı gibi durumların mutlaka sözleşmede belirtilmesi gerektiğini kaydederek, "Bu gibi durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Mesela öğrenci iki veya üç kişi kalmak isteyince ev sahibi çıkarmak istiyor ve sözleşme de lehine olunca geri adım atmıyor" dedi.

Dolandırıcı riskine karşı evi görmeden peşinatı vermeyin

Gedikkaya, özellikle Beşiktaş, Kadıköy gibi lüks semtlerde bazı dolandırıcıların, kiralık dairelerin fotoğraflarını bir şekilde temin ederek ilana koyduklarını söyledi. Gedikkaya, "Bu kişiler kendilerini arayanlara, 'ilandaki daireye çok talep olduğunu ve ciddi düşünüyorlarsa kapora yatırmaları gerektiğini' söylüyor. Bu kişilerin hesabına para yatırıldığı anda karşı taraf telefonunu kapatıyor. Oysa ki bu kişinin ne daire ne de sahibi ile ilgisi var. Bu gibi mağduriyetlerle karşılaşmamak için mutlaka daire görülmeli, daire görülmeden peşinat verilmemeli, depozito ev sahibine verilmeli, hatta hesabına yatırılmalı" diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi