Önlemler Yetmedi: Konut Kredileri Yükselişte

Merkez Bankası'nın kredi hacmini kontrol altında tutabilmek için aldığı önlemler yeterli olmadı. Ocak ayında gerçekleştirilen zorunlu para karşıtlığı oranlarındaki artışa rağmen konut kredileri yükselişini sürdürdü.

Merkez Bankası'nın son aylarda aldığı pek çok önleme rağmen bankacılık sektöründeki kredi hacmindeki büyümeler giderek artıyor. Durumdan etkilenen bankalar konut kredilerinde ortalama 4-5 baz puan artırıma gitmişti. Ancak bu duruma rağmen 1 - 18 Şubat döneminde konut kredileri yüzde 3.5 oranında artış göstererek büyümeye devam etti. Yüzde 3.5 oranındaki bu artışın parasal karşılığı 62.9 milyar lira olurken, taşıt kredileri ise 1.8 oranında artış göstererek 5.77 milyar lira civarında seyretti.

Özel bankalarda kredi hacmi büyümesi sürüyor

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz konunun Mart sonuna kadar izleneceğini ve gerekirse ek tedbirler alınarak ortamın dengede tutulacağını dile getirdi. Bankacılık sektöründe 550 milyar lirayı aşan kredi hacminin 497.5 milyar liralık bölümü piyasadaki mevduat bankaları tarafından kullandırılıyor. Krediler daha çok özel bankalar tarafından kullandırılırken, alınan tedbirler kamu bankalarının frene basmalarına neden oldu. Yılbaşından bu yana özel bankaların verdiği kredi hacmi yüzde 5.71 oranında büyüme gösterirken, kamu bankalarında yüzde 0.23 oranında daralma yaşandı.