Orta Ölçekli İnşaatçıyı Dünyaya Açacak Proje

Boğaziçi İmar Planlama Başkanı Reha Yeltekin, orta ölçekli firmaların yurtdışındaki projelerden iş almasındaki engelleri kaldıracak projeyi açıkladı: “TOKİ International”

Yeltekin, “TOKİ devlet garantisi altında konut ihtiyacı duyan ülke ile sözleşme yapar ve ‘şemsiye’ kuruluş olursa, teminat mektuplarımızı TOKİ’ye verip hakedişlerimizi de ondan alabiliriz. Görüştüğümüz KONUTDER, İNDER ve GYODER de konuya sıcak bakıyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye’yi dünyaya daha çok açacak bu yeni vizyona odaklanacağız” dedi.

Boğaziçi İmar Planlama A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, MÜSİAD İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin, inşaat sektöründeki gelecek dönem stratejisinin temelinin iç piyasadaki rekabette sıkışan orta ölçekli inşaat firmalarının yurtdışı vizyonunu geliştirmek olduğunu kaydetti. Büyük ölçekli inşaat firmalarının yurtdışında yolunu daha rahat çizdiğine, ancak orta ölçekli firmaların yerel bankalardan alacakları teminat mektuplarının birçok ülkede kabul görmemesi, karşılarında muhattap bulamama, paralarını geri alamama riski ve bilhassa Körfez gibi gelişmekte olan bölgelerde kefalet sisteminin esas olması nedeniyle yerel ortaklar alınması gibi nedenlerle yurtdışı pazarlarda sıkıntı duyduğuna dikkat çeken Yeltekin, MÜSİAD olarak bu alanda yeni bir proje geliştirdiklerini ve TOKİ’yle öngörüşme yaptıklarını açıkladı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği’nin de (GYODER) konuya sıcak baktığını belirten Yeltekin, şöyle devam etti:

TOKİ Dünyada Güven Yaratıyor

“750 bin konut civarında konut üretmiş ve teslim etmiş TOKİ’nin bir benzeri dünyada yok, bu nedenle farklı, güven veren bir algı oluşturuyor. Yurtdışında konut talebi eden ve inşaat işi bekleyen ülkeler var. Çözümümüz şu: TOKİ konut talebi olan ülke ile olan anlaşmada bizler adına şemsiye kuruluş olsun. Orta ölçekli inşaat firması bu konutlardan bir kısmını yapmak için herhangi bir yerel bankadan aldığı teminat mektuplarını TOKİ’ye versin, TOKİ’nin devletle devlet garantisi altında imzalayacağı sözleşmeler doğrultusunda, işini düzgün yapması şartıyla oradaki hakedişlerini ‘yabancı devletten alabilir miyim’ endişesine girmeden TOKİ’den tahsil edebilsin. TOKİ international gibi bir kuruluş olabilir bu işi yürütecek. Türkiye’nin dünyaya açılan vizyonu olarak bu konuya önümüzdeki dönemde odaklanacağız.”

Suudi Arabistan, Etiyopya, Pakistan Sırada

Suudi Arabistan’ın 1.5 milyon konut talebi olduğunu ve ülkenin TOKİ’yle işbirliği yapmak istediğini hatırlatan Yeltekin, “Biz görüşümüzü TOKİ’ye sunduk, Başkan, sosyal konut yapan bir idare olduklarını ancak özel sektörün desteğinin gerekli olduğunu kaydetti. Biz de bu konuda kamuoyu bilinçlendirme çalışmamızı yürütüyoruz. Bugün Etiyopya’dan 300 bin, Pakistan 750 bin konut inşa edilme talebi var. 2023’teki 500 milyon dolarlık ihracat hedefine giderken hem bu projenin hem de bu ülkelere inşaat malzemesi ihracatının çok önemli olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

EmlakJet Haber

EndFragment

0 Takipçi