Tapuda Şerh Nedir?

Kelime anlamı olarak açmak, ayırmak anlamı taşıyan şerh, tapu kütüğünde konut sahibinin konutun üzerindeki haklarını kısıtlamak amacıyla yapılan bir işlem anlamına gelmektedir. Peki, tapuda şerhi kimler koyabilir ve şerh nasıl kaldırılır? İşte bu konuya dair aradığınız bazı önemli detayları sizler için burada derledik…

Konut satın alırken dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri satın alacağımız taşınmazın tapusunun özellikle detaylı araştırılıp incelenmesidir. Tapu kaydında şerhi bulunan taşınmazları satın almanız durumunda birçok sıkıntı ile iç içe kalabilirsiniz. Bu yüzden konutu satın almadan önce başka bir yerde başkasına ait bir şerhi veya kullanım hakkı gibi kısıtlamaları olup olmadığını mutlaka öğrenmenizde fayda olacaktır. Peki, bu tapuda şerh nedir ?

-Taşınmaz sahibinin aktarım (temlik) hakkının yasaklanmasına, kısıtlanmasına ya da kişisel hakların güçlendirilmesine yönelik olarak, tapu kütüğündeki özel bölümüne işlenen, üçüncü kişileri uyarıcı nitelikteki açıklamalardır.

-Taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının bulunduğunu gösterir.

-Tapu üzerine farklı nitelikleri taşıyan şerhler konulabilir. Örneğin; önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi vb.

-Şerh 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu süre geçince yenilenmesi gerekir.

Tapuda Şerh Kimler Koyabilir?

Peki tapuda şerh kimler koyabilir ? Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler hiçbir şekilde sınırlandırılmamıştır, yani şerh koyma hakkına sahip olan herkes tapuya şerh koydurabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır. Bu hak ile eşlerin ortak yaşadıkları konutu birbirlerinden habersiz satmalarını, kiraya vermelerini ya da başka tasarruf haklarını kullanmalarını engellemek isteyen bir eş tapuya aile konutu şerhi koydurma hakkına sahip olmaktadır.

Tapuda Şerh Nasıl Kaldırılır?

Peki, tapuda şerh nasıl kaldırılır ? Şerhi kaldırmak mümkün mü? Öncelikle, tapuya koyulan şerh için belli bir süre mevcuttur. Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır. Bunun için itiraz edecek kişi mahkeme yoluna giderek şerhin iptali için başvuruda bulunabilir. Ayrıca kişinin, böyle bir durumda haklılığını ispatlaması ile birlikte yaşadığı maddi ve manevi kayıplar için tazminat davası da açabilme hakkına sahip olur.

2020 yılı ile birlikte dünyada yeni bir döneme adım atılmış oldu. Salgın hastalık dolayısıyla devlet dairelerinde gerçekleştirilen tüm işlemleri online olarak internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilmek için düzenlemeler getirildi. Yeni düzenlemelerle birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüklerindeki herhangi bir işlemi elektronik ortamda yapabiliyorsunuz.Tüm tapu sahiplerinin yararlanabileceği bu uygulama ile tapu başvurularınızı artık online olarak yapabilir ve taşınmazlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Bu konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilmek için buradan "Web Tapu Nedir?" adlı yazımıza ulaşabilirsiniz.

0 Takipçi