Depozito Ücreti Nedir ve Ne Kadardır?

Depozito, ev sahibinin konut veya iş yeri gibi taşınmaz mülklerini kiralama durumunda oluşabilecek zararları teminat altına alabilmek amacıyla kiracıdan istediği para veya kıymetli evrak olarak ifade edilir. Peki, depozito geri alınır mı veya hangi durumlarda kiracıya geri verilmeme durumu oluşur? İşte depozitoya dair aradığınız bütün bu soruların cevaplarını sizler için burada derledik…

Kriterlerinize uygun ve beklentilerinizi tam anlamıyla karşılayacak olan bir ev veya işyerini ilk bulduğunuzda ve onu artık kiralamaya karar verdiğinizde ev sahibi, taşınmazın ilk kiralama işlemleri sırasında, sizden kira bedeli ile birlikte depozito adı altında bir ödeme daha talep edecektir. Peki bu bahsedilen depozito nedir ve ne kadardır? Depozito ücreti, yıl sonunda taşınmazın tahliye edilmesi sırasında ortaya çıkabilecek herhangi bir zarara karşı teminat amacıyla istenir. Borçlar Kanunu’na göre bu ücret kiralama işlemlerinde maksimum 3 aylık kira bedelini aşamaz. Yasal sayılması için de depozito olarak belirlenen para veya evrakın banka aracılığıyla resmileştirilmesi gerekir. Kira depozitosu olarak para tercih edildiğinde ev sahibinin adını taşıyan bir banka hesabına parayı yatırmanız sizin yararınıza olacaktır. Söz konusu depozito, para değil de kıymetli evrak ise yine aynı şekilde, evrakı banka tarafından muhafaza etmeniz gerekmektedir. Aksi durumda ise iki taraf arasında yaşanabilecek herhangi bir haksızlık durumunda hak talebi iddia etme hakkına sahip olamazsınız. Banka, depozitoyu iki tarafın rızası, icra takibinin kesinleşmesi ya da mahkeme kararıyla ancak sizlere teslim etmektedir.

Kira Depozito Ücreti Ne Zaman Geri Alınır?

Peki, kira depozitosunu geri alma işlemi hangi şartlarda gerçekleşir? Kira sözleşme süresi boyunca taşınmaza tadilat gerektirecek herhangi bir zarar vermemeniz durumunda, ev sahibi depozitoyu sizlere geri iade etmekle yükümlüdür. Şayet taşınmazda tadilat gerektirecek herhangi bir zarar olduysa ev sahibi, depozito ücretinden zararını kesme hakkına da sahiptir. Tüketici Yasası’nda sözleşmedeki haksız şartlar maddesine göre ev sahibinin, depozitoyu ödemek istememesi ya da evin hasar durumunu abartarak depozitodan daha çok kesinti yapmak istemesi durumunda, 4077 sayılı yasanın 4A maddesinin ayıplı hizmet kavramına dayanarak ev sahibinin aleyhine icra takibi açtırabilir ve depozitoyu talep etme hakkına sahip olabilirsiniz.

Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez?

Ev sahibi ile yaşanan problemlerden biri genellikle depozitoyu geri alma esnasında yaşanmaktadır. Peki, hangi durumlarda depozito sizlere geri verilmez ?

-Taşınmaza veya demirbaşlara zarar vermeniz durumunda,

-Kira borcunuzu ödememeniz durumunda,

-Taşınmaza ait ödemekle yükümlü olduğunuz bir fatura veya apartman giderini karşılamamanız durumunda depozitonuzu ev sahibinden geri almanız mümkün olmayacaktır.

Kira sözleşmenizde bulunması gereken tüm ayrıntılar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için buradan "Kira Sözleşmesi Nedir?" isimli blog yazımıza ulaşabilirsiniz.

0 Takipçi