Damga vergisi ve tapu harcına kademe geliyor

Maliye Bakanlığı, KDV’de yeni düzenlemelere devam ediyor. Artık inşaat firmalarınca ödenen damga vergisi farklı sözleşmelere göre, tapu harcı oranı ise gayrimenkulün türü, büyüklüğü, yeri ve vergi değerine göre farklılaştırılacak. Böylece daha adaletli bir ödeme sistemi ortaya çıkacak

Yabancıya konut ve işyeri satışında KDV’nin alınmaması ve ön ödemeli satış sözleşmelerinde tüketicinin ödeyeceği damga vergisinin kaldırılması başta olmak üzere son 2 ayda pek çok KDV düzenlemesi yaşanan inşaat sektörü, 2 yeni iyileştirici düzenlemeyi daha karşılamaya hazırlanıyor. Maliye şimdi firmalar tarafında ödenen damga vergisinde ve tapu harcında kademelendirmeye gitti. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın verdiği bilgiye göre, damga vergisi farklı sözleşmelere göre, tapu harcı oranları ise gayrimenkulün türü, büyüklüğü, yeri ve vergi değerine göre farklılaştırılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün görüşülen ‘Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ağbal, burada Türkiye'den konut veya iş yeri alan yabancılar için getirilen KDV istisnasının da yer aldığını hatırlattı. Ağbal, teklifle kamuoyunun uzun süredir beklediği uyumlu mükellefe vergi indirimi konusunun da Meclisin gündemine geldiğini bildirdi. Ağbal, söz konusu teklif ile ticari, zirai veya mesleki kazancı nedeniyle verilen yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'lik kısmının, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilebilmesini öngördüklerini belirtti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi