‘Gayrimenkul Düzenleme Üst Kurulu’ çalışması hızlandı

Sektörü denetleyerek tek elden karar alınmasını sağlayacak ‘Gayrimenkul Düzenleme Üst Kurulu’ kurulması için çalışmalar hızlandı. GYODER, GİSP, ULI VE TDUB’un hedefi, Mart sonuna kadar öneri paketi geliştirip sektör ve ilgili mercilerle paylaşmak

Gayrimenkul geliştirmek için sertifika veren, sektöre her önüne gelenin girmesini engelleyen, yasaların uygulanmasını denetleyen, tek elden ve hızlı karar alınmasını sağlayan bir ‘Gayrimenkul Düzenleme Üst Kurulu’ kurulması için sektörün önde gelen çatı örgütleri adımlarını hızlandırdı. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER), Urban Land Institute (ULI), Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB), Gayrimenkul Düzenleme Üst Kurulu kurulması için toplantı atağı başlattı.

Aralık ayında yoğun bir toplantı trafiği sürdürdüklerini belirten Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş, Emlakjet 'e “En geç Mart sonuna kadar Gayrimenkul Düzenleme Platformu/ Üst Kurulu’nun nasıl oluşturulabileceğini ve neden oluşturulması gerektiğini içeren öneri paketini geliştirip sektörle ve önemli mercilerle paylaşma noktasına geleceğiz” açıklamasında bulundu.

2017’de sektörün en önemli ihtiyacı bu

Gayrimenkulün finansal bir değer içerme özelliğine ve bu nedenle güven oluşturması gereğinin önemine işaret eden Gümüş, “Güven, söz konusu gayrimenkulün nitelik olarak belli standartlara sahip olmasını gerekli kılıyor. Ayrıca sektörde güvenilir ve karşılaştırmalı veri tabanı oluşturulması, gayrimenkulün işinin ehli olan yetkili şirketlerle geliştirilmesi, gayrimenkulle ilgili süreçlerin şeffaf ve takip edilebilir olması, hakların düzenleyici mevzuatlarla korunması kadar sistemin güvenli bir otorite tarafından düzenlenip denetlenmesi, gayrimenkulde güvenin oluşmasını sağlayan diğer faktörler. Uygulamada sektörün bu açılardan eksik kaldığını görüyoruz” diye konuştu. Gümüş, sadece deprem gerçeği sebebiyle bile sağlam bir gayrimenkul politikasının oluşturulması ve tek elden uygulanıp yönetilmesinin bu yıl en önemli ihtiyaçlarımızın başında geldiğinin altını çizdi.

Güven veren bir üst kurul ‘olumsuz algıları’ kaldırabilir

Sektörü denetleyen bir üst kurul sayesinde güven tesis edildiği takdirde, sektörle ilgili olumsuz algıların ortadan kaldırılabileceğini vurgulayan Gümüş, “Gayrimenkul sektörü eğitim ve tecrübesi yetersiz, herkese açık bir girişim alanı olarak görülmeyecek, uluslararası fonlar, Türkiye’ye daha rahat yönelebilecek ve sermaye birikimi sağlanabilecektir” dedi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi